Győr: utoljára lesz most tavasz?

311127 311127311127 311127
Vágólapra másolva!
2015.03.15. 22:03
Amikor az első hírek megjelentek a múlt héten a Quaestor csoport egyik cégének öncsődjéről, a győri futballcsapattal kapcsolatban egy darabig azt gondolhattuk, hogy várjuk ki a történet végét, nem biztos, hogy ez komoly hatással lesz az ETO-ra.

Az azóta történt fejlemények azonban világossá tették: az utóbbi évek magyar topcsapatának befellegzett.

 

A klub perszeazöncsődután isafennmaradhat, akár még az NB I-ben is, de hogy az elmúlt néhány év termését, a bajnoki aranyat, ezüstöt és a bronzokat nem egyhamar fogja megismételni az ETO, az egészen biztos.

 

Két igazán beszédes utalás is történt erre: az egyik, hogy az Audi felmondta a szponzori szerződést, a másik pedig, hogy Tarsoly Csaba lemondott a győri díszpolgári címéről, kvázi ezzel is jelezve, hogy nem tudja/akarja megmenteni a klubot, amelynek felvirágoztatásáért a címet kapta.

 

Az Audi-fiaskó nem csak azért meghatározó, mert ez a bevétel lehetett volna a túlélés egyik záloga a tulajdonosi forrásoktól vélhetően megfosztott futballklub számára, hanem azért is, mert ez a kapcsolat nyilvánvalóan nem jöhetett volna létre az önkormányzat és a központi kormányzat támogatása nélkül, márpedig ha most a német autógyár „engedélyt kapott” lelépni, akkor jó eséllyel máshol is lemondhattak a csapatról. (Mint ahogy az amúgy győri Szijjártó Péter vezette Külügyminisztérium is szinte azonnal felmondta a Quaestor tulajdonosával közös érdekeltségeit.) A modern kremlinológia szabályai szerint innen már csak egy irányba vezethet az út.

 

Hogyan történt/történik mindez?

 

A Győr példája kiválóan mutatja be napjaink futballklubjainak finanszírozását és annak kockázatát.

Egy labdarúgó-vállalat működtetése rendszerint nem nyereséges – nemcsak Magyarországon, hanem Nyugat-Európában sem. A futball veszteséges biznisz. Hogyan éri meg mégis mindez? A tulajdonosok nem a klub közvetlen működésén keresztül, hanem a saját egyéb vállalkozásaikban realizálnak olyan hasznot, amely összességében nyereségessé teheti számukra a projektet, mert azért természetesen senki nem olyan bolond, hogy a megtérülés reménye nélkül öntse egy klubba a pénzt.

 

Ez az úgynevezett szinergiastratégia: a profit a tulajdonos egyéb érdekeltségeiben keletkezik, miután a klubot lényegében reklámeszközként használja saját vállalkozása(i) népszerűsítésére, vagy éppen a saját kapcsolati tőkéjének növelésére.

 

Ilyen csapat külföldön a Philips tulajdonában lévő PSV, a Bayer gyógyszergyár által birtokolt Bayer Leverkusen, a Volkswagen kezében lévő VfL Wolfsburg, a Gazpromhoz tartozó Zenit Szentpétervár, vagy éppen a Red Bull saját sportbirodalma a Red Bull Salzburggal, az RB Leipziggel, a New York Red Bullsszal (hogy a hokicsapatról és a Formula–1-es istállókról ne is beszéljünk) – és ez a sor bizony még folytatható lenne a végtelenségig.

 

Hasonló kapcsolat volt a Quaestor és a Győri ETO között: a futballcsapat maga végig veszteséges volt, de a Quaestornak két jó oka is volt a támogatásra: egyrészt a cégcsoportot és annak termékeit reklámozta a klubbal, másrészt (és ez a fontosabb) a klubot csomagban adták anno a régi Rába-stadionnal, amelyre nagy ívű ingatlanfejlesztést tervezett a vállalat. Ez lett az ETO Park, bevásárlóközpontostul, szállodástul, Pintér Attilástul. Tarsoly Csabának és a Quaestornak nem volt semmilyen győri kötődése, az egyetlen ok, amiért éppen az ETO-t választották 2001-ben, a stadion volt: ez volt az egyetlen magyar klub, amelynek a saját tulajdonában volt a létesítménye, és nem az önkormányzatéban vagy valamilyen más állami szervében.

 

Ez a klubstratégia komoly stabilitást biztosíthat a futballvállalatnak, hiszen lehetővé teszi a (szolid) veszteséget, a rosszabb időszakok átvészelését, köszönhetően a csapat mögött álló tulajdonosnak. A klub azonban egyben kiszolgáltatott is a tulajdonosának, tehát ha a tulajdonos megroggyan, akkor a klub is omladozni kezd. (Ez természetesen azokra a klubokra is igazak, amelyek nem szinergiastratégiával működnek, de ha egy futballcég a piaci bevételeiből is nyereséges tud lenni, akkor nyilván kevésbé hat rá végzetesen a tulajdonos gondja.)

 

Megint csak külföldi példát hozva, ez történt az 1990-es ével olasz sikercsapatával, a Parmával, amely a Parmalat ékköveként az alsóbb osztályokból feltörve lett a Serie A és az európai kupaporond meghatározó egyesülete, számos hazai és nemzetközi kupagyőzelemmel. Aztán amikor a Parmalat törvénytelen pénzügyi manőverek következtében válságba jutott, a Parma aranykorszakának is leáldozott, letépték szárnyaikat.Azóta a másodosztályt is megjárták, de most legalább újra az élvonalban vannak – távol a trófeáktól, persze, földhöz ragadtan (és megint a szakadék szélén).

 

És ne legyenek illúzióink, ugyanez történne a PSV-vel, a Leverkusennel, a Salzburggal, vagy bármelyik másik fent említett csapattal ilyen esetben.

 

A kérdés csak az, hogy ki hogyan áll fel belőle.

 

A Győr esetében is ez a kérdés: mi lesz most?

 

A végcél nyilvánvalóan az lehet, hogy a Quaestor értékesítse a klubot, amihez van is megfelelő alap: a stadion. Ahogy annak idején ők is emiatt vették meg az ETO-t, most is ez vonzhat alkalmas befektetőt, ráadásul ugye közben összehasonlíthatatlanul megnőtt az ingatlan értéke. (Az persze más kérdés, hogy egyben akarják-e eladni vagy külön, a stadiont a Quaestor adja-e el vagy a hitelező MFB stb.) Többen felvetették, hogy akár az önkormányzat vagy a stadion esetében az állam is lehet a vevő: nem elképzelhetetlen végkifejlet.

 

És addig? Lassú vegetálás, értékesített és elengedett játékosok, újra leadott Audi-kulcsok, csökkentett fizetések, küzdelem a középmezőnyben (mondjuk ez már megvan), esetleg a kiesőzónában és lejjebb – innentől már csak a játékosok motivációján és persze a sportszerencsén múlik, hogy hol áll meg a lejtőn a klub. Az ETO kitörölhetetlenül része a magyar futball történetének, mindenképpen fontos lenne, hogy ne tűnjön el a süllyesztőben.

 

Az Audi meg közben a hírek szerint marad a győri filharmonikusoknál.

 

Ne kérdezz, kedves, nincs már mit,
Akit keresnél, már nem lakik itt,
Mert kihalt minden, zene se szól,
Nincs Beethoven, nincs rock and roll…”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik