Ipafai fakupa #1: Burnley idegenben

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2015.01.05. 08:01
Csodásan indult 2015, azonban nyomban itt a következő kifejezetten nehéznek ígérkező feladat. Legutóbbi randevúnk alkalmával a Burnley simán...

Csodásan indult 2015, azonban nyomban itt a következő kifejezetten nehéznek ígérkező feladat. Legutóbbi randevúnk alkalmával a Burnley simán rászolgált a döntetlenre, kellett egy jó adag szerencse ahhoz a bajnoki győzelemhez. Azóta pedig letettek még néhány elismerésre méltó eredményt az asztalra - City elleni, kétgólos hátrányból kiharcolt idegenbeli döntetlent egy hasonló produkcióval fejelték meg Newcastle-ben. Ráadásul most a Turf Moor lesz a helyszín, ami az egyik leghangulatosabb régimódi stadion Angliában. Azért nyilván az ő szurkolóik sem nagyon örültek nekünk a sorsoláson, legutóbbi hat tétmeccsünkön veretlenek vagyunk, és öt győzelmet gyűjtögettünk ebben az időszakban. A teljesítményünk ugyan többször hagyott kívánnivalót maga után, mint sem, de újév napján megmutatta Pochettino legénysége, hogy képesek eredményes és látványos játékra a legjobbak ellen is.Csodásan indult 2015, azonban nyomban itt a következő kifejezetten nehéznek ígérkező feladat. Legutóbbi randevúnk alkalmával a Burnley simán rászolgált a döntetlenre, kellett egy jó adag szerencse ahhoz a bajnoki győzelemhez. Azóta pedig letettek még néhány elismerésre méltó eredményt az asztalra - City elleni, kétgólos hátrányból kiharcolt idegenbeli döntetlent egy hasonló produkcióval fejelték meg Newcastle-ben. Ráadásul most a Turf Moor lesz a helyszín, ami az egyik leghangulatosabb régimódi stadion Angliában. Azért nyilván az ő szurkolóik sem nagyon örültek nekünk a sorsoláson, legutóbbi hat tétmeccsünkön veretlenek vagyunk, és öt győzelmet gyűjtögettünk ebben az időszakban. A teljesítményünk ugyan többször hagyott kívánnivalót maga után, mint sem, de újév napján megmutatta Pochettino legénysége, hogy képesek eredményes és látványos játékra a legjobbak ellen is.

CSAPATHÍREK

Már megint elkezdődött az a fránya Afrika Kupa, a világ leggyakrabban felbukkanó kontinensviadala. Togo ugyan nem jutott ki, de Algéria ott lesz, és jelenleg bizony sokkal jobban fáj a csapatnak Bentaleb elvesztése, mint amennyire Adebayor távollétét megéreznénk. Nabilék Ghána, Szenegál és Dél-Afrika társaságában vágnak neki a csoportkörnek, tehát elég nehéz dolga lesz a Sivatagi Rókáknak. (A Burnley csak és kizárólag brit és ír focistákat foglalkoztat, így nekik nincsenek ilyen problémáik.) Mason kisebb térdhajlító izom problémával küzd, Lamelának pedig még a Chelsea-meccs előtt durrant be a vádlija, ők tehát lehet, hogy kénytelenek lesznek kihagyni ezt a kupafordulót. A Klub honlapján Paulinhót is megszólaltatták a meccsel kapcsolatban, így valószínűnek tartom, hogy ő veheti majd át az egyik felszabaduló helyet a középpályán.

Lloris/Vorm

Walker/Dier - Kaboul/Fazio - Vertonghen/Dier - Davies

Paulinho - Dembélé/Mason

Lennon - Eriksen/Kane - Townsend

Soldado.

Pochettino tavaly kapott hideget-meleget (főleg hideget), amiért az FA-kupa ötödik fordulójában hat változtatással állította fel a kezdőjét a megelőző bajnokihoz képest. A Soton 1-0-ás vereséget szenvedett akkor a Sunderland otthonában, és az angol sajtó az edző torkának ugrott, hogy nem veszi komolyan a kupát. Még most is felhánytorgatták neki, Pochettino pedig most is megvédte az akkori kezdőjét (amiben helyet kapott többek között Lallana, Lambert és Rodriguez is), mondván rengeteg gólhelyzetet tudtak kialakítani, és teljesen megérdemelt lett volna a fordított eredmény is. Nálunk is elég sokat rotál, és minden bizonnyal ennek is szerepe van abban, hogy a korábbi évekhez képest sokkolóan kevés sérülés sújtja a csapatot. Ennek megfelelően nehéz megtippelni a ma esti kezdőt.

A Ligakupában Vorm véd, itt nem tudom, hogy át lesz-e adva neki a játéklehetőség. Walker még lábadozik, ám Naughton és Chiriches is a kirakatban van, tehát lehet, hogy velük most nem számol az edző. Ez azt is jelenti, hogy akár egy kifejezetten erős védőnégyessel is kiállhatunk. Kaboul és Dier talán kaphatnak egy-egy meccset - már ha a csapatkapitányunk nem igazol el addig. Pochettino mondjuk saját bevallása szerint elégedett a kerettel, de gondolom, hogy ha van lehetőség lecserélni egy-egy kevéssé meghatározó játékost, akkor nem fog rá nemet mondani.

TÖRTÉNELEM

A mai mérkőzés megismétli az 1962-es FA-kupa döntő párosítását. Akkor nagyon fontos győzelmet arattunk - amellett, hogy ez jelentette a negyedik kupagyőzelmünket ez tette lehetővé, hogy elinduljunk az 1963-as KEK kiírásában. Ugye ez volt az a diadalmas európai túra, aminek a végén a kupadöntők holtversenyben legnagyobb gólkülönbségű győzelmével fektettük két vállra az Atlético Madridot - ezzel megszerezve Nagy-Britannia első nemzetközi trófeáját.

Ezt a DVD-t nem mi csináltuk.

3-1-re vertük az akkoriban hozzánk hasonlóan tip-top formában lévő Burnley-t - ők 1960-at zárták bajnokként, mi meg ugye a legendás 1961-et. Spurs útja a döntőig így festett:

Birmingham City 3 - 3 Tottenham (Greaves 2, Jones)

újrajátszás: Tottenham 4 - 2 Birmingham City (Medwin 2, Allen, Greaves)

Plymouth 1 - 5 Tottenham (Medwin, White, Greaves 2, Jones)

West Brom 2 - 4 Tottenham (Smith 2, Greaves 2)

Tottenham 2 - 0 Aston Villa (Blanchflower, Jones)

Tottenham 3 - 1 Manchester United (Medwin, Greaves, Jones)

Szép színesített összefoglaló a döntőről.

A Burnley a QPR (1-6), a Leyton Orient (1-1, 0-1), az Everton (3-1), a Sheffield United (0-1 és a Fulham (1-1, 2-1) testén keresztül jutott be a döntőbe. Az akkori sajtó valamiért nem érezte eléggé tüzesnek ezt a finálét, ezért a Sakktábla-döntő néven vált híressé - holott a statisztikák azt mutatják, hogy a második világháború utáni kupadöntők közül ezen alakították ki a csapatok a legtöbb gólhelyzetet, és a kapusoknak is ezen a meccsen volt az addigi döntők közül a legtöbb védeni valója. Greaves a döntőben is betalált (az első gólt szerezte), így a kupaszezont 7 meccs - 9 gól mutatóval zárta, ami jelzi mekkora ász volt az öreg fénykorában. A döntőben két vitatható bírói döntés is a mieinket segítette - les miatt nem adták meg a Burnley második egyenlítő gólját 2-1-nél: a korabeli felvételek nem perdöntőek, csak az látszik belőlük, hogy biztosan nehéz volt élőben megítélni. A Spurs harmadik gólja pedig büntetőből esett - maga az eset vitathatatlan volt (gólvonalas kezezés), azonban előtte a bíró nem vette észre, hogy a partjelző a kapus elleni faultot jelzett pár másodperccel a kéz előtt. A Burnley játékosai mindenesetre gentleman-ként viselkedtek és nem protestáltak a játékvezetőnél. (Ebből is látszik milyen rég volt ez a döntő...)

MILESZMA?

Nehéz meccs lesz erre mérget vennék. A Burnley bivaly kis csapat, elég gyakran szenvedtek vereséget a bajnokságban, de sosem adták könnyen a bőrüket. Elvileg dönthetnének úgy, hogy leszarják a Kupát és a bennmaradásra koncentrálnak (a'la Harry és a QPR, akik otthon szívtak egy hármast a harmadosztályú Sheffield United-től), de Sean Dyche-t ismerve ez nem opció. Sokkal inkább próbálnak meg egy relatíve nagyobb csapat elleni jó eredménnyel hangolódni a következő PL-fordulóra. Meg aztán a történelmi háttér miatt még egy szép romantikus ívet is kaphat a mai találkozó - megbosszulni azt az 52 és fél évvel ezelőtti vereséget. A hazaiaknál pályára léphet a velünk is hírbe hozott mokány támadó, Danny Ings - javaslom tartsuk rajta az egyik szemünket, hátha egy jövendőbeli Yiddóval van dolgunk.

Kicsit felforgatott csapattal is nyerhetünk, de ez most egyáltalán nem a kötelező papírforma esete. Azért bízom a keretünkben, hogy sikerül behúzni a továbbjutást - az újrajátszás eléggé fájó lenne. Különösen, hogy a közvetlen riválisaink közül eddig csak a Soton jutott erre a sorsra. Egyébként eddig nem nagyon született meglepetés a mostani kupafordulóban - remélhetőleg a nagy durranásra a Wimbledon pályáján kerül majd sor... Szóval hasraütés gyanánt egy nem túl látványos, de annál izgalmasabb 2-1-et tippelek Soldado-duplával. Igen.

Ezt meg csak emlékeztetőként és a megfelelő hangulat miatt:

"ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!!!!!!!!!!!!"

COME ON YOU SPUUUUUUURRRRRRRRSSSSSSSS!!!!!!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik