Féltük, véltük, reméltük: Harry over

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2012.06.14. 09:06
Csodálatos őszi menetelésünk idején joggal tarthattunk attól, hogy az FA nyáron elcsábítja tőlünk Redknapp-et, aztán Capello távoztával belenyugodtunk...

Csodálatos őszi menetelésünk idején joggal tarthattunk attól, hogy az FA nyáron elcsábítja tőlünk Redknapp-et, aztán Capello távoztával belenyugodtunk, hogy jövőre új edzővel vágunk majd neki a szezonnak. Majd, ahogy egyre teljesebbé vált a tavaszi harakiri, egyre többen kezdtünk azért imádkozni, hogy Levy akkor is keressen valakit a helyére, ha az FA nem őt nevezi ki szövetségi kapitánynak (ami a sorozatos, egyre meghökkentőbb bajnoki eredmények után egyre valószínűbbé vált). Harry a média hatalmas kedvence, és most is bőven azok a kommentárok vannak többségben, amelyek szerint a Spurs hibát követett el és/vagy méltánytalanul hálátlan volt vele szemben. Nem osztom a véleményüket, bár én is belevegyítek egy kiadós köszönetnyilvánítást a búcsúzkodásba.Csodálatos őszi menetelésünk idején joggal tarthattunk attól, hogy az FA nyáron elcsábítja tőlünk Redknapp-et, aztán Capello távoztával belenyugodtunk, hogy jövőre új edzővel vágunk majd neki a szezonnak. Majd, ahogy egyre teljesebbé vált a tavaszi harakiri, egyre többen kezdtünk azért imádkozni, hogy Levy akkor is keressen valakit a helyére, ha az FA nem őt nevezi ki szövetségi kapitánynak (ami a sorozatos, egyre meghökkentőbb bajnoki eredmények után egyre valószínűbbé vált). Harry a média hatalmas kedvence, és most is bőven azok a kommentárok vannak többségben, amelyek szerint a Spurs hibát követett el és/vagy méltánytalanul hálátlan volt vele szemben. Nem osztom a véleményüket, bár én is belevegyítek egy kiadós köszönetnyilvánítást a búcsúzkodásba.

HIVATALOS NYILATKOZATOK

Daniel Levy: "Nehéz döntés volt ez a vezetőség számára, és személyesen nekem is. Harry olyan időszakban érkezett a Klubhoz amikor pontosan az ő tapasztalatára és stílusára volt szükségünk. A mostani döntésünk semmit sem von le annak a kiváló munkának az értékéből amit Harry a Klubnál végzett, és ezért illetve az elért eredményekért is szeretnék neki köszönetet mondani. Harry-t mindig szívesen látjuk majd a Lane-en."

Harry Redknapp: "Nagyon élveztem a Spurs-nél eltöltött időt, és büszke vagyok arra amit elértem a csapattal. Csodálatos négy évet töltöttem a Klubnál, és ez idő alatt sokszor lélegzetelállító futballt játszottunk. Szomorú vagyok a távozás miatt, de szeretnék köszönetet mondani a játékosoknak, a kollágáknak és a szurkolóknak a nagyszerű (eredetiben: terrific:) támogatásért amit az itteni évek alatt nyújtottak."

NEM HIVATALOS

Nos, senkit sem érhetett túl váratlanul ez a fejlemény. Sokan talán 50%-nyi esélyt láttak arra, hogy még legalább egy évig megtartjuk az öreget, ám amikor Redknapp felfogadta Rooney hisztire specializálódott ügynökét már számítani lehetett arra, hogy talán mégsem születik megegyezés. Ha igaz, akkor Levy ajánlata így festett: a hátralévő egy évet a jelenlegi fizetéssel töltse ki Harry, és aztán, ha összejön a BL majd jön a hosszabbítás és a fizetésemelés. Harry és Stretford ezzel szemben azonnali négy éves hosszabbítást és jelentős fizetésemelést követelt. Levy-t ismerve ekkor alighanem el is dőlt a kérdés - teszem hozzá szerintem teljesen jogosan.

JÓBAN, ROSSZBAN

Mindig is szappanoperába illő viszony volt Harry és a szurkolók között - de a klubelnökünkkel való kapcsolata is inkább hasonlított egy Berényi testvérviszályra mint harmonikus együttműködésre. A játékosok pedig többször is nyíltan kritizálták az edzésmódszereit, és a taktikai hiányosságokat. Az angol sajtó évekkel ezelőtt elkönyvelte Harry-t a "man managment" koronázatlan királyának: ő az aki mindenkiből ki tudja hozni a legjobbat, nála van a legjobb hangulat az öltözőben, ő a jó arc a sajtótájékoztatókon. Ehhez képest Bale-t majdhogynem eladta, Rafát többször hozta ki a sodrából mint Ibrahimovics, Modric olajos álmait ő sem tudta kezelni, Lennont nagyon kellemetlen helyzetbe hozta a madridi vereség után, Bentley-t fekete listára tette, pedig a szezon utolsó fordulóiban minden egészséges emberre szükség lett volna, dos Santos soha nem kapott nála bajnokin esélyt a bizonyításra, Pienaar pár hét alatt már menekülni akart a Klubtól, pedig nyilvánvalóan hatalmas kedvvel érkezett, Kranjcar a kedvencéből lett egyik hónapról a másikra kitaszított ember, Pavljucsenkó, Charlie, Gomes és Defoe szintén kevéssé tapintatos kezelésben részesültek - és még sorolhatnánk.

Persze mindennek ellenére szép eredmény az utóbbi három szezonban szállított sorrendben 4., 5. és 4. hely. Valóban nagyon szép játékot játszottunk Harry edzősködése idején, és a BL-ben eltöltött szezonunk felejthetetlenre sikeredett. Ámde valljuk be, hogy a rendelkezésére álló keretet figyelembe véve nem olyan kiemelkedő ez az eredménysor. És ha hozzávesszük, hogy négy év alatt nem nyertünk vele semmit (pedig egy Ligakupa döntő, és két FA-kupa elődöntő is összejött), akkor elmondhatjuk, hogy nem feltétlenül hozta ki a csapatból a maximumot. Akármennyire is az ellenkezőjét bizonygatja a Harry-mániás angol sajtó színe-java. Hogy mást ne mondjunk, a Harry-nél sokkal kevésbé sztárolt Martin Jol egy összehasonlíthatatlanul gyengébb kerettel szállított zsinórban két 5. helyet, mielőtt egy, a mostani tavaszinál jóval kevésbé reménytelen játékot mutató szezonkezdet után lecseréltük az akkor legtöbbünk által a körülmények ellenére nagy reményekkel várt Ramos-ra.

Szóval köszönjük a munkádat, Harry. Egy biztos - egy percig nem unatkoztunk amíg te vezetted a csapatot, és ez már magában is biztosítja, hogy mindig emlékezni fogunk ezekre az évekre. Voltak "triffic" és "not so triffic" időszakok egyaránt, de amikor klikkelt a gépezet, akkor valóban élmény volt minden perc.

MENT AZ EDZŐ, ÉLJEN AZ EDZŐ!

Nos, egy biztos: Levy már hónapokkal ezelőtt összeállított egy listát azokról az edzőkről akik szükség esetén (szívgyengeség, sitt, válogatott) átvehetnék Harry-től a stafétát. Ebbe csak némileg zavarhatott bele Rodgers liverpooli megbízása, hiszen ha hinni lehet a Klub háza tájáról kiszűrődő hangoknak úgysem ő lett volna az első választás. Levy nagyban gondolkozik - a legutóbbi benfenntes infók három nevet említenek: David Moyes, Luis van Gaal és Pep Guardiola. (Martinez, Benítez és AVB csak a fogadóirodáknál esélyes jelölt - bár, ha a fenti három mindegyikének kinevezése kútba esik, könnyen lehet, hogy ők is képbe kerülnek majd.)

Moyes több szempontból is Levy kedvenc választása lehet: alig költ pénzt, ellenben szinte minden szezonban erőn felül teljesít az Evertonnal. Ami talán elbizonytalaníthatja Levy-t az a csillogás és a fény hiánya - Moyes nagyon pragmatikus (és eléggé unalmas) ember. Bár Harry után most lehet, hogy épp ez lenne a szükséges változás. Az Evertontól látott fantáziatakarékos játék miatt nem aggódnék: a Toffies keretével azt lehet játszani, a miénkkel meg azt is amit mi szeretnénk (sőt, leginkább azt).

Van Gaal-nál már megvan az európai pedigré is - BL-trófea, miegymás. Az sem árt, hogy Ajax-legenda az ember - vdV és Vertonghen legalábbis mindenképpen értékelné szerintem. Csodálatos focit játszott vele az Ajax, de a Barcánál és a Bayernnél sem a csúnya játék miatt támadták amikor támadták. Nem mindenhol volt sikeres, de én lelkesen fogadnám a kinevezését. (Hátha elhozná Seedorfot [játékos]edzőnek.)

Guardiola is nagyon izgalmas opció - kérdés persze, hogy menyire reális opció. Ha igaz, akkor a Chelsea már megpróbálta idén meggyőzni arról, hogy ne süttesse a hasát egy évig a Barcától való távozás után, hanem álljon egyből munkába az oligarcha szolgálatában. Persze az, hogy nemet mondott nekik jelentheti pusztán azt is, hogy van ízlése és önbecsülése az embernek. A Barcában szürreálisan erős kerettel nyerte hülyére magát - ámde idén meglátszott, hogy ők is tudnak betlizni, ha úgy hozza a sors. Nagyon idegesítő tud lenni a lövési hajlandóság folytonos elfojtása, de azért sokmindent ellensúlyoz, hogy a gólok általában akkor is dőltek, ha mindenáron a kapuba akartak gyalogolni a labdával. (Persze a Messire való eléggé hangsúlyos hagyatkozás felveti a kérdést, hogy mire megy majd Pep az argentin nélkül... no meg Iniesta, Xavi és Villa nélkül, hogy csak a legnyilvánvalóbbakat említsem.)

A többieket most hagynám. Remélhetőleg nem kell sokáig várnunk az új manager kinevezésére. Valami pozitívuma van az időzítésnek, hiszen az EB alatt talán kevesebé van előtérben a téma mint uborkaszezonban lenne. Reménykedjünk, hogy Levy olyan embert talál akivel mindannyian elégedettek leszünk.

COYS!!!!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik