Rendőr! Rendőr!! - Stoke City-Tottenham 2-1

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.12.11. 23:12
Bevezetésnek álljon itt három, a twitterről lehalászott idézet, amely adhat egy kis rálátást a játékvezetés minőségére vonatkozóan azok...

Bevezetésnek álljon itt három, a twitterről lehalászott idézet, amely adhat egy kis rálátást a játékvezetés minőségére vonatkozóan azok számára is, akik esetleg nem látták ezt a vasárnap esti börleszket. Nos:Bevezetésnek álljon itt három, a twitterről lehalászott idézet, amely adhat egy kis rálátást a játékvezetés minőségére vonatkozóan azok számára is, akik esetleg nem látták ezt a vasárnap esti börleszket. Nos:

"Arsenal fan here and even I felt aggrieved for Spurs on that atrocious ref performance. Worst I've seen in some time." (Kb.: Arse szurkoló létemre is bántott a bíró Spurs-t sújtó botrányos teljesítménye. A legrosszabb amit jó ideje láttam.)

"As an Arsenal fan I would like to lead the plaudits for the Chris Foy. Top performance from a top bloke." (Kb.: Arse szurkolóként szeretnék a Chris Foy-t éltetők élére állni. Nagyszerű munka egy nagyszerű embertől.)

"Spurs were absolutely robbed and, of course, as a West Ham fan that's hilarious." (Kb.: A Spurs-t egyértelműen megrabolta a spori, ami West Ham-szurkolóként természetesen hatalmas poén.)

"Chris Foy, man of the match for Stoke, from a Chelsea fan." (Kb.: Chris Foy volt a meccs embere a Stoke-ból - és ezt Chelsea drukkerként mondom.)

Tovább után saját szavakkal.

ESSÜNK TÚL RAJTA...

Van egy kifinomult elméletem arról, hogy miért volt ennyire botrányosan szar a bírói ténykedés minősége: Chris Foy egy botrányosan szar bíró. Van azonban egy másik elmélet is ami befészkelte magát a két fülem közé: tavaly Chris Foy-nak komoly szerepe volt abban, hogy 2-1-re nyerni tudtunk a Britanniában - az utolsó percben nem adott meg a hazaiaknak egy gólt, mivel nem látta, hogy Crouch a gólvonal mögül tessékelte ki a labdát. Az FA idióta módon megadta neki a lehetőséget, hogy "azonnal" (a lehető legkorábban) kompenzáljon - és ő élt is a lehetőséggel. Talán nem egy paranoiás elme tébolyult nyáladzása arra gondolni, hogy Foy a saját, egy évvel korábbi hibáját hajtotta be rajtunk kemény uzsorakamattal. Ami eléggé el van baszva. Mi közünk volt nekünk ahhoz, hogy ő hibázott? És hogy lehet egy ártatlan tévedést szándékolt félrefújással kompenzálni? Egyszerűen nem tudom elhinni, hogy "ártatlanul" is lehet ennyire gyengén meccset vezetni.

Már a hibák felsorolása is próbára tesz, élőben látni pedig valóban hihetetlen volt. Kezdjük azzal, hogy Crouch kézzel sodorta maga elé a labdát az első gólt megelőzően. (Oké, mi is oltári bénák voltunk, ami nem Foy hibája.) Volt ebben a félidőben is egy Shawcross kezezés a Stoke ötösén, itt sem volt a kéz a test mellett. Woody pedig úgy tarolta le büntetlenül Parkert a tizenhatosuk előterében, hogy pár perccel korábban besárgult Lennon buktatásáért. De a második félidőben szabadult el igazán az őrültháza. Ahogy egyre inkább rányomultunk a Stoke-ra úgy sűrűsödtek Foy teendői, hogy maradjon a hazaiak előnyéből. Kicsit ront a rosszindulatú Spurs-ellenes merénylet elméletén a megadott büntető, de azt tényleg nehéz lett volna nem befújni. Persze ha már ekkor eldöntötte, hogy 2-1 lesz akkor érthető. Nehéz a foy-i elme mélységeit megérteni. Két Stoke-játékosnak is sikerült kapuba tartó lövést teljesen büntetlenül kézzel blokkolni. Ráadásul Shawcross védése után még azt a bónuszt is megkapták a bírótól és hasonlóan furcsán viselkedő asszisztensétől, hogy egy teljesen szabályos gólt sosemvolt les címén érvénytelenítettek. Komolyan nem értem miként lehetett ezt elnézni. Ott van az alapvonal és az öt-és-feles viszonyításként. Másfél méter hiányzott ahhoz, hogy Adebayor lesen legyen.

A Kaboul-sztori is megér egy misét. Tizenhatoson belül ritkán látni olyan egyértelmű lerántást, mint amit Shawcross követett el ellene. Két kézzel csimpaszkodott berber óriásunk karjába, de így alig tudta földre húzni Air Younes-t. Kaboul agya kissé elszállt, de aki látta a tegnapi El Clásicót az csak csettintett, hogy milyen példásan türtőzteti magát hátvédünk. Nem volt semmi különös, mégis villant a sárga a reklamálásért. Kaboul ezután meghúzta magát, nem követett el szabálytalanságot egészen addig, amíg Walters-nek szolidan alá nem akasztott egy kis ütemkéséssel kivitelezett belépőnél. Durvaságnak nyoma nem volt, gólhelyzet nemigen állt fenn (az alapvonalról még a Walters-hez hasonló technikai zsenik is igen ritkán találnak be) ill. ez volt Kaboul kb. első szabálytalansága a meccsen. Mégis elég volt a kiállításhoz. Mardjunk annyiban, hogy bőven túlzó büntetési formának tűnt. Kiváncsi vagyok, hogy az FA vajon helyben hagyja-e az automatikus eltiltást. Gary Cahill esetében nagyon megértőek voltak. (Redknapp is tiszta ideg volt lefújás után, ami abból is látszott, hogy az interjú közben alig rezgett a feje. Rendesen osztotta a Foy-t és a partjelzőjét - remélhetőleg ebből nem lesz eltiltás.)

(Crouch bezzeg eddig csak profitált Foy alkalmatlanságából. Tavaly ő hárított a gólvonal mögött, most pedig ő kezezett az első gól előtt. Lehet, hogy ő a nyitja a bírói ámokfutás rejtélyének...)

KÖZEL VOLTUNK

És még így is kevésen múlt a pontmentés. Sőt a fordítás is. Sörensen nagyon jó formában védett, Modric kétszer is nagyon jó lövéssel kínálta meg, egyszer pedig Parker 16 méteres bombáját szedte ki mesterien a rövid fölsőből. Adebayornak is volt egy csavarása ami súrolta a kapufát (itt már a dán kapus is verve volt). Woodgate-ről pedig kétszer is centikkel pattant mellé a labda.

Igen, az első félidőt nagyon álmosan kezdtük (mindenki, de Assou-Ekotto különösen rosszul nézett ki) - de el kell azt is mondani, hogy a hazaiak ellenben tigrisként rontottak ránk. Nagyon megnyomták az elejét, mi pedig negyedóra alatt a tizenhatosuk közelébe is alig jutottunk el. Érett a hazai gól, és hathatós bírói és spurs-ös segítséggel meg is született. Ezután is idpbe telt míg magunkra találtunk, de ahogy telt az idő egyre totálisabbá vált a dominanciánk. A második félidőben pedig simán bennünk volt a fordítás. Futószalagon szállítottuk a helyzeteket, meglőttük az (érvénytelenített) egyenlítő gólt is ami után még bőven lett volna idő a harmadikra.

Idegesítő. Már csak két ponttal előzzük a negyedik és ötödik helyezett városi riválisokat, és a Chelsea egy hétfői győzelemmel meg is előzhet bennünket. A Shitty sikere esetén viszont már most búcsút mondhatunk a bajnoki címről szőtt eddig is túlzottan optimista álmainknak. Egy ikszben kiegyezhetnénk.

STOKE

Nagy most az ellenszenv Pulis gárdája iránt a Spurs-szurkolók között. De szerintem válasszuk szét a bíró és a (legitim) ellenfél cselekedeteit. Foy hibáiról nem tehetnek, a szabálytalanságokat észre kell venni és be kell fújni. A Stoke semmi mást nem tett mint ami a dolga volt. Jóval gyengébb erőkből állnak mint a Spurs, várható volt, hogy vezetésük tudatában húzni fogják az időt. Durvaságra pedig nem is emlékszem. Ha megpróbáltak volna kipasszolni bennünket, akkor esélyük nem lett volna a pontszerzésre. A taktika a Stoke-szintű csapatoknál nagyban függ az ellenfél kilététől. A Tottenham ellen erre futja - a Maccabi ellen az EL-ben egy kis tili-toli is belefér.

Pulis nyilatkozata sem vágta ki nálam a biztosítékot. Crouch-ot viszont seggberúgatnám egy zebrával. Már meccs közben is idegesített a koordinálatlan sarkazásaival, de a nyilatkozat, amiben különösen jól esőnek nevezte a győzelmet mert az ex-csapata ellen született... hát már bocsánat... elhoztuk a Pompey süllyedő hajójáról, megadtuk neki a lehetőséget, hogy újra a BL-ben játszon, mielőtt 30 évesen eladtuk egy rá épülő taktikával operáló, feljövőben lévő, európai kupaszereplő középcsapatnak, ahol grantált kezdő és a legjobban kereső játékos. És még neheztel ránk? Az már csak hab a tortán, hogy a Spurs egyben a nevelőegyesülete is.

NEM TRAGÉDIA

Tényleg kár lenne kétségbe esni. Előbb-utóbb kikaptunk volna valakitől - és talán egy ennyire egyértelműen elfújt meccsen könnyebben túlteszi magát a csapat lelkileg, mintha lefociztak volna bennünket a pályáról egy középcsapat otthonában. Tudom, elég hülyén próbálok javítani az összeképen, de talán van benne valami. Persze másrészről meg ez ürügyet ad az (egyébként az első félidő alapján szükséges) önvizsgálat kiváltására Foy szidásával. Bízom abban, hogy Redknapp jól kezeli majd a meccs utóhatásait - kell egy kis szimpátiát mutatni a srácok irányába, de bőven járnak a barackmagok is a fejek búbjára, mert a szünet előtt semmit sem csináltunk.

A jövő héten a Martin O'Neill érkezése utáni új-edző-faktor felemelő hatását élvező Sunderland ellen a Lane-en javíthatunk. Muszáj lenne azonnal felkapni az elejtett fonalat, mert az üldözők csak nem akarnak leszakadni.

Fel a fejjel, a csapat nem érdemelt vereséget. A szerencse forgandó: lehet hogy idén már nem is jelöli az FA Foy-t több Spurs-meccsre.

COME ON YOU SPURS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik