Orosz rulett: Everton-Tottenham 2-1

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.01.08. 10:01
Mi húztuk a rövidebbet, de nem kell kétségbeesni. A hétközi meccset ugyanúgy meg is nyerhettük volna, mint ahogy elveszítettük. A helyzeteink...

Mi húztuk a rövidebbet, de nem kell kétségbeesni. A hétközi meccset ugyanúgy meg is nyerhettük volna, mint ahogy elveszítettük. A helyzeteink bőven megvoltak hozzá, sőt a többségük a legbiztosabb lábú befejezőemberünk előtt adódott. Sajnos megint kifogtunk egy átlagos képességű, bakiérzékeny kapust, aki mostanra időzítette az 50-meccsenkénti egy világklasszis teljesítményt. A tizenhatosról és az ötös vonaláról is produkált védést van der Vaart ellen. (Na jó, utóbbi inkább véletlenül elakadt benne, mintsem hogy tudatos védés lett volna.)Mi húztuk a rövidebbet, de nem kell kétségbeesni. A hétközi meccset ugyanúgy meg is nyerhettük volna, mint ahogy elveszítettük. A helyzeteink bőven megvoltak hozzá, sőt a többségük a legbiztosabb lábú befejezőemberünk előtt adódott. Sajnos megint kifogtunk egy átlagos képességű, bakiérzékeny kapust, aki mostanra időzítette az 50-meccsenkénti egy világklasszis teljesítményt. A tizenhatosról és az ötös vonaláról is produkált védést van der Vaart ellen. (Na jó, utóbbi inkább véletlenül elakadt benne, mintsem hogy tudatos védés lett volna.)

Nem szabad elhallgatni, hogy azért az Evertonnak volt több lehetősége. A védelmünk rengetegszer csinált hülyeséget, és a kékek néha akaratlanul is ziccerbe kerültek. Saha és Coleman egyenként rúghattak volna egy-egy mesterhármast - végül ők döntötték el a három pont sorsát.

Az első gól egyértelműen a pipogya védekezés miatt született; Saha csak tologatta előre a labdát anélkül, hogy egyetlen cselt is be kellett volna vetnie, simán eljutott lőtávolon belülre. Mivel még ekkor sem támadta meg senki, gondolta, hogy besuhintja a rövid alsóba - Gomest nem lehet hibáztatni, ez a komplett védelem (mínusz Assou-Ekotto) ÉS a középpálya (mínusz Bale) sara volt.

A második Everton gólnál egy picit Gomest is hibáztatom - hiába volt Saha lökete bivalyerős, egy tip-top kapustól (amilyennek a brazilt tartom) elváható lenne, hogy oldalra tudjon ütni egy ilyen lövést. Coleman nekem eléggé lesgyanús helyzetből fejelte a gólt egyébként, de ez aztán végleg nem oszt, nem szoroz.

Közben azért mi is betaláltunk egyszer, a Hutton-Crouch-vdV triónak köszönhetően. Nem lehet nem észrevenni, hogy a skót bekktől egyre jobb százalékkal érkeznek a teljesen használható beadások, ami igencsak örvendetes. Amit pedig Crouch és vdV művelnek párban az valami hihetetlen. Történelmi léptékkel mérve is példátlan kell, hogy legyen a hatékonyság, amit ez az első-szezonos támadókettős mutat. Jelen esetben a szokásos koreográfia működött: beadás-lefejelés-befejezés. Viszont most vdV a változatoság kedvéért fejjel talált be - azt hiszem eddig csak a Villa elleni első meccsen volt ilyen.

Szerezhettünk volna még gólokat dögivel. Van der Vaart egy 40 méteres emeléssel reagált Saha gyors kezdő találatára - éppencsak ekerülte Howard kapuját a kisérlet, a szezon egyik legszebb gólja lett volna. A valódi ziccert azonban egy félidő-végi kontra hozta meg; Bale rossz döntést hozott, amikor rossz ütemben adta Crouchnak a labdát a lesgólunkhoz. A wales-i több opció közül választhatott: el is vállalhatta volna a lövést (láttuk már idén annál rosszabb szögből gólokat szerezni), ill. lejjebb vihette volna a labdát az alapvonal felé, hogy Crouch ne legyen lesen az átadás pillanatában. Sajnos túl korán jött a középre adás és így az Everton kapitulálni készülő védelme megmenekült. Ha ekkor jó döntést hoztunk volna, akkor előnnyel mehettünk volna a szünetre, és... eh, a spekulációnak nincs sok értelme, ki kell használni a lehetőségeket és kész.

A második félidőben tőlünk csak vdV-nak adatott meg a gólszerzés lehetősége, a másik oldalon viszont egymás után puskázták el a helyzeteket. Sajnos nem tudtuk őket megbüntetni a pocsékoló magatartásukért.

Bale kisebb hátsérülést szerzett, de a hírek szerint nem komoly az ügy - a Charlton elleni FA-kupa meccset azért kihagyja. De ott valószínűleg egyébként is pihentette volna Redknapp. Alighanem erősen fel lesz forgatva a vasárnapi kezdő, és ez így is van rendjén. Nem mintha le lehetne nézni az ellenfelet, de kell a játékidő a kevésbbé favorizált kerettagoknak is, akik nagyrészt válogatott játékosok, és több mint elvárható, hogy egy harmadik ligás csapatot - akármennyire keményen is fognak küzdeni - eltegyenek az útból.

Az átigazolási fronton még csak egy hivatalos bejelentés volt, miszerint Bongani Khumalo megérkezett a csapathoz. Mint emlékezhetünk rá, az ő leigazolása már nyáron eldőlt, de januárig maradt még a SuperSport United-nél. Erős, karizmatikus védőről van szó: 23 évesen csapatkapitány és háromszoros dél-afrikai bajnok, világbajnoki gólszerző - nem rossz ajánlólevél. Ezen kívül Beckham érkezése és Bentley birminghami kölcsönügylete is szinte tényként kezelhető. Mint ahogy Kyle Walker Aston Villás kölcsöne is.

Sajnos Beckham leigazolásának legalább egy negatív vonatkozása is van: az LA Galaxy tulajdonosa az az AEG, amely vállalat a Tottenham Olimpiai Stadiont megcélzó pályázatának egyik zászlóvivője. Sokak szerint a veterán angol sztár Londonba hozása része az Olimpiai Stadion megszerzésére irányuló törekvéseknek. Ezt megerősítve az a hír járja, hogy a klub vezetése immár a költözést favorizálja a WHL-projekttel szemben. Pénzügyileg és infrastruktúra tekintetében össze sem lehet hasonlítani a két helyszínt (sajnos nem a WHL a nyerő...) - szóval a helyben maradás mellett szinte csak érzelmi-történelmi érvek szólnak. Jó lenne azt hinni, hogy ezek nyomnak annyit a latban mint a fontszázmilliók... de nem lehetünk ennyire naivak. Az ENIC nem jótékonyságból vette meg a klubot annak idején - jól működő üzleti vállalkozást akartak faragni a Tottenhamből, és ez sikerült is nekik, viszont profitot mindeddig nem igazán tudtak kivenni a csapatból. Pénz csak úgy folyhat be a számlájukra, ha eladják a klubot - ez esetben viszont brutális bevételt jelent majd az üzlet, hiszen a csapat értéke megsokszorozódott az utóbbi évtizedben. Ahhoz, hogy optimális vevőt találjon a cég, kell egy új, nagyobb stadion - a WHL-projekt akár 200 millió fonttal is többe kerülhet mint az Olimpiai Stadion... az ENIC (és így Levy) fejével gondolkodva sajnos nagyon sanszos a költözés.

No, ezzel a gondterhelt mondattal kívánok kellemes szombatot.

Holnap Charlton és lehetőleg továbbjutás.

YIDS!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik