Hátvédek meccse: Tottenham-Fulham 1-0

2367391 23673912367391 2367391
Vágólapra másolva!
2011.01.03. 12:01
A saját hátvédeinkre gondolok, természetesen. Különösen Dawson és Gallas játszott hatalmasat szombaton - előbbi eszméletlen reflexszel és lélekjelenléttel...

A saját hátvédeinkre gondolok, természetesen. Különösen Dawson és Gallas játszott hatalmasat szombaton - előbbi eszméletlen reflexszel és lélekjelenléttel rúgta ki a vonalon pattogó labdát a bevetődő Dempsey elől a vendégek legnagyobb helyzeténél, utóbbi pedig azon túl, hogy végig biztos tégla volt a védelemben még a győztes gólunkban is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Ugyanis a meccsenkénti minimum egy maradónázása vezetett van der Vaart Bale által nagyon okosan besúroltatott szabijához. Megfigyelhettük már idén, hogy Gallas egyszer csak fogja magát és a harmadik, középpályáról érkező visszapassz után megindul a labdával az ellen kapuja felé mint egy faltörő kos. Ebből vagy az lesz, hogy egészen a 16-osig jut és megereszt egy lövést, vagy az, hogy még a kezdőkör szélén szerelik/eladja a labdát és gólhelyzet adódik az ellenfél számára, vagy az, hogy csak szabadrúgást érően tudják megállítani - mint szombaton is. A semleges nézők tehát imádhatják Gallas-t, mert egy langyos meccset nagyon szépen fel tud forrósítani. (Egyébként Billy barátunk megint - tétlen - lesen volt Bale találtatánál, mint a legutóbbi Fulham elleni győztes Huddlestone-gólnál. A meccs MoTD összefoglalóját itt találjátok.)A saját hátvédeinkre gondolok, természetesen. Különösen Dawson és Gallas játszott hatalmasat szombaton - előbbi eszméletlen reflexszel és lélekjelenléttel rúgta ki a vonalon pattogó labdát a bevetődő Dempsey elől a vendégek legnagyobb helyzeténél, utóbbi pedig azon túl, hogy végig biztos tégla volt a védelemben még a győztes gólunkban is elévülhetetlen érdemeket szerzett. Ugyanis a meccsenkénti minimum egy maradónázása vezetett van der Vaart Bale által nagyon okosan besúroltatott szabijához. Megfigyelhettük már idén, hogy Gallas egyszer csak fogja magát és a harmadik, középpályáról érkező visszapassz után megindul a labdával az ellen kapuja felé mint egy faltörő kos. Ebből vagy az lesz, hogy egészen a 16-osig jut és megereszt egy lövést, vagy az, hogy még a kezdőkör szélén szerelik/eladja a labdát és gólhelyzet adódik az ellenfél számára, vagy az, hogy csak szabadrúgást érően tudják megállítani - mint szombaton is. A semleges nézők tehát imádhatják Gallas-t, mert egy langyos meccset nagyon szépen fel tud forrósítani. (Egyébként Billy barátunk megint - tétlen - lesen volt Bale találtatánál, mint a legutóbbi Fulham elleni győztes Huddlestone-gólnál. A meccs MoTD összefoglalóját itt találjátok.)

Ha már Bale-nél tartunk: van még jelző erre a srácra? A gólja valami hihetetlen gyors helyzetfelismerésről és cselekvőképességről tanúskodik - nagyon hirtelen kellett jó döntést hoznia ill. tökéletesen kiviteleznie is a meghozott döntést. Na jó, persze kellett hozzá egy kis szerencse is, hogy a felsőlécről befelé pattanjon a fejes, de remélem abban senki sem kételkedik, hogy a mozdulat tudatos volt, a szándék pedig megegyezett a kimenetellel.

Bale a gól után egy perccel újra betalálhatott volna - vdV adott neki gyönyörű, lapos labdát és Schwarzernek lábbal kellett komoly védést produkálnia az 1-0 tartásához. A második félidőben is helyzetbe került a wales-i: Palacios gyönyörűen játszotta be a felfutó Corlukát a 16-oson belülre, a horvát pedig jól lőtte középre a labdát. Sajnos Bale már nem tudta eléggé leszorítani a lövését, így csak kirúgás lett a dologból. De annyit újra el lehet mondani, hogy Bale volt a leggólveszélyesebb játékos a pályán.

Ha már említettük Corlukát, akkor emeljük ki, hogy jó játékkal tért vissza Hutton sajnálatos sérülése után. Ügyesen segítette a támadásokat és a védekezésével sem voltak komoly problémák. Bár az is igaz, hogy a Fulham baloldala nagyon vérszegény volt egész meccsen. Egyébként a klub háza táján egyre inkább az az elterjedt nézet, hogy legkiválóbb jobbhátvédünk a Queens Park Rangers-ben játszik. Kyle Walker valóban egymás után hozza a jobbnál jobb meccseket és nem lenne meglepő ha Harry viszonylag hamar visszahívná a kölcsönből. Személy szerint jobb szeretném ha maradna az idény végéig a srác: a QPR-ban állandóan játékban van és a Championship messze legjobb csapatában a győztes mentalitást is magába szívhatja. (No nem mintha minderre nem lenne lehetősége nálunk is.:) De jelenleg a Lane-en mégsem garantálhatunk neki helyet a kezdőben.)

Lennon nem igazán játszott jól. Legalább kétszer került olyan pozícióba, ahonnan gólpasszt kellett volna adnia. Az első félidőben, még 0-0-nál Corluka jól tette üres területre a labdát, Lennon pedig be is futotta könnyűszerrel, viszont elszalasztotta az alkalmat, hogy vdV-nak becenterezze az ötösre. Sőt annyit piszmogott, hogy a második vonlban érkező Modric-nak is késve adta a labdát és Hangeland röhögve lekapcsolta az átadást. Aztán a 88. percben, amikor minden játékost és szurkolót a szívbaj kerülgetett, lehetősége nyílt arra, hogy lenyugtasson mindenkit a hátralévő öt percre. Gomes kidobta neki a lehúzott labdát és ment a villámkontra, Lennon-t két oldalt is kísérte társ - Jenas teljesen tisztán várta a tuti gólpasszt tíz méterre a kaputól, de Lennon inkább visszahúzta középre és Hangelandot is érintve fölészállt a lövése. (Stílszerűen a spori most sem vette észre, hogy szögletet kellene ítélni.) Nagy hiba volt ez a szélsőtől, mert két pontot veszíthettünk volna ezen az elönzőzött helyzeten.

De mink szeressük Lennont mindhalálig, úgyhogy ne lovagoljunk ezen sokáig! Még mindig ő az egyetlen játékos a PL-ben aki jó eséllyel vehetné fel Bale-lel a versenyt százméteres síkfutásban, és mostanában a cselezés is újra nagyon megy neki. A Pool (és kisebb mértékben a Newcastle) ellen pedig hatalmas részt vállalt a pontok otthon tartásában.

Külön említést érdemel (újra) Assou-Ekotto - inkább az ő oldalán nyomult volna a Fulham, és egy kései, sárgát hozó Gera-visszahúzáson kívül nem igazán emlékszem hibára a kamerunitól. Emlékszem viszont egy 35-méteres iszonyat nagy bombára, ami próbára tette volna a háló szakítószilárdságát, ha Schwarzer nem ér oda időben, hogy belekapjon a labdába. Nem lennék meglepve, ha egymás után érkeznének a klubhoz a Benoit játékjoga iránt érdeklődő telefonok. Abban viszont biztos vagyok, hogy Harry és Levy udvariasan elutasít majd minden nem krőzusi ajánlatot. (A játékos pedig többször lenyilatkozta, hogy addig akar nálunk maradni amíg csak számítunk a játékára.)

VdV, Modric és a többi pályára lépő eléggé másnapos játékot hozott - de ez egy picit érthető is, hiszen az egy héten belül lejátszott három meccsen alig változott a kezdő összetétele. Itt azonban azt is meg kell jegyeznem, hogy a rotálás, mint állagmegóvó intézkedés kicsit túl van dimenzionálva - legalábbis szerintem. Élsportolókról beszélünk, akiket azért fizetünk hülyére, hogy emberfeletti fizikális állapotban legyenek. Ahhoz meg azért messze nincs szükség szupermen erőnlétére, hogy hét nap alatt háromszor 90 percet focizzon az ember. Biztos vagyok abban, hogy Redknappék erősen lecsökkentették az edzések intenzitását ebben az időszakban - és így már egyáltalán nem tűnik felelőtlen húzásnak a kulcsjátékosok folyamatos kezdetése. Induljunk ki abból, hogy edzésen így is úgy is szétfutnák magukat - szóval akár az Everton ellen is kezdőben maradhat a csapat gerince.

Kénytelen kelletlen le kell írnunk, hogy a szombati meccs eléggé borzalmas vizuális élmény volt. Annak ellenére, hogy Bale és Lennon hozhattak volna még egy-két gólt a konyhára nagyon csekély volt a valódi helyzetek száma. Mi nagyon messze voltunk a tip-top játékunktól, a Fulham meg jelenleg ennyit tud. Az egyik legordasabb, szakállas sportkommentátori klisé, hogy a valódi nagy csapatok akkor is nyernek, ha szarul játszanak - hát ebből kiindulva szombaton simán megérkeztünk a Manure és a Chelsea mellé, mert igencsak ótvar módon toltuk. Persze a három pont megvan, és javaslom örüljünk mint majom a farkának. Hiszen egyenként kalkulálható volt a győzelem mindhárom "ünnepi" meccsen, de azért a szoros versenynaptárat, ill. főképp a két kiállítást figyelembe véve nagyon dícséretes a kilenc pont!

PLETYKA

Beckham már a spájzban van. Minden valmirevaló pletyka megerősíti, hogy David barátunk mégiscsak úgy lép majd újra pályára a PL-ben, hogy nem azt a vörös ocsmányságot viseli majd mez gyanánt. Jó lesz ez az üzlet, ha létrejön: rengeteg pénz jön majd be a srác imidzsének köszönhetően, na és Lennonnak is jót tehet egy kis verseny. Ezen kívül Beckham, a médiakurvás szemlélet ellenére az egyik legalázatosabb profi a világfutballban, és az ilyen ember mindig jól jön az öltözőben.

Redknapp ráadásul nagyon hajt azért, hogy már a 16-ai United elleni meccsen bevethesse az öregedő, de messze nem vén szélsőt. Egyébként is - Beckham észak-londoni chav és nem mellesleg a Tottenham akadémiáján rúgta először a labdát.

David Bentley helyét foglalná el a 25-ös keretben. Bentley-n kívül Keane a másik erősen sanszos távozó - a helyére mindenképpen kellene egy fantáziadús csatár. Dzekóról sajnos már egyáltalán nem lehet hallani velünk kapcsolatban (alighanem a Bayern-Citeh kettős egyikében köt majd ki), szóval marad a Fabiano, Suarez, Barrios-vonal ami egyáltalán nem tölt egy túlcsorduló örömmel. Az a hír járja, hogy Drogba és Terry csúnyán összebalhéztak a Villa-meccs után - tudom, hogy sokan utálják az elefántot, de azt nem lehet vitatni, hogy évek óta a világ egyik legjobb csatára az ember. Persze, ez még csak pletyka szintjén sem merült fel eddig. Szívesebben látnám őt a csapatban mint a három latin-amerikai bármelyikét.

No, mára ennyi. Holnap figyelembe vesszük az Everton elleni idegenbeli asszót.

Addig is... YID ARMEH!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik