Van Bommel Top10: szögre akasztja bárdját a holland hentes

Vágólapra másolva!
2013.05.14. 21:31
Mark Van Bommel a hétvégén lejátszotta utolsó mérkőzését, a PSV-ből visszavonuló holland stílszerűen egy kiállítással zárta számos sikerrel, de legalább annyi tahósággal kikövezett karrierjét.

A pályafutását holland, német, spanyol és olasz bajnoki címekkel, BL-trófeával, 79 válogatott fellépéssel és világbajnoki ezüstéremmel befejező középpályásról a futballtársadalomnak egységesen egyetlen szó jut az eszébe: brutalitás. Na, jó, több is: aljasság, keménység, ouch! Becsületére váljék, hogy egy olyan nemzet futballjának tudott a meghatározó alakja és válogatott kapitánya lenni, ahol a finomság, a technika, az elegancia és a stílus a mérvadó, nem a szabálytalanság/meccs mutató.

Van Bommelre igazán a 2010-es világbajnokság után ragadt rá a hentes címke, ami nem véletlen, hiszen a dél-afrikai vb messze legdurvább játékosa volt (a komplett holland kerettel együtt), csoda, hogy mégis megúszta két darab sárga lappal a tornát.

Klubkarrierje során megjárta a PSV-t (kétszer), a Barcelonát, a Bayern Münchent és az AC Milant is, ami jól mutatja, az elmúlt tíz évben szinte mindenhol szükség volt egy olyan sokat futó, jól védekező, jól passzoló és jól célzó középpályásra, mint Bommel. Durvasága és sokakat megosztó viselkedése a Bundesligában és a nagy nemzetközi tornákon csúcsosodott ki, de Olaszországban töltött éveire is bőven maradt emlékezetes összetűzésekből. Ezekből válogattunk össze tíz – többségben az ellenfelek számára – nehezen felejthető jelenetet.

Holland válogatott

Vs. Didier Drogba

Van Bommel nem csak maga volt egy vadállat, de könnyedén kihozta bármelyik ellenfeléből is a szunnyadó bestiát, már akiből lehetett. A 2006-os németországi világbajnokságon az elefántcsontparti Didier Drogbával volt egy emlékezetes találkozása, aminek még később is lesz jelentősége.

Vs. Walter Gargano

Négy évvel később már úgy tért vissza Dél-Afrikába, hogy többet senki sem merte a férfiasságát csavargatni. Az Uruguay elleni elődöntőn és a spanyolok elleni fináléban De Jonggal szinkronban pusztította az ellenfeleket, az egyik legkeményebbet Walter Gargano kapta a sípcsontjára.

Vs. Andrés Iniesta

Korábbi csapattársa sem úszta meg a vb-fináléban, a Barca sztárja méltóképpen, egy győztes góllal hálálta meg a kiemelt törődést.

Hollandok vs. bárki, aki szembe jön

És íme egy videós bizonyíték, miért a hollandok voltak a 2010-es esztendő legrettegettebb csapata.



Vs. Zlatan Ibrahimovic

Van Bommel karrierje nem lett volna teljes, ha legalább egyszer nem néz vérgőzös farkasszemet Zlatannal. Kettejük találkozása is egy válogatott összecsapáson történt, viszont a holland ekkor jelesre vizsgázott hidegvérből. Bár az a videóból nem derül ki, mivel készítette ki ennyire a svéd óriás idegrendszerét.

Bayern München

Vs. játékvezető

Van Bommel egyik legőrültebb piros lapját a Bayern München mezében kapta meg, mikor bemutatott egy bírónak, aki szerinte jogtalanul büntette sárga lappal. A sporinak hátul is volt szeme, így azonnal jött a második sárga és a kiállítás.

Vs. Real Madrid

Ha már a bemutatásnál tartunk. Pályafutása emlékezetes pillanata volt egy Real Madrid elleni BL-elődöntőben szerzett (később továbbjutást érő) találata, melyet a Santiago Bernabéu Stadionban lőtt a párharc első meccsének hajrájában. Minden bizonnyal barcelonai éveiről őrzött kellemes emlékeket a madridi drukkerekről, akiket gólját követően ennek megfelelően üdvözölt.

Vs. Fernando Meira

Drogba 2006-os csavarásáért a Stuttgartban futballozó Fernando Meira fizetett meg: Van Bommel egy brutális belépő után a portugál védő legféltettebb testrészét csípte meg.

Vs. Oliver Kahn

Hogy néz ki, mikor két Bayern-kapitány pacsit ad egymásnak? Valahogy így:

AC Milan

Vs. Catania

Bajnoki címmel végződött milánói kalandja úgy kezdődött, ahogy a karrierje a hétvégén befejeződött: piros lappal.



Vs. Siena

A mértékadó transfermarkt.de oldal statisztikái szerint 19 szezonon át tartó pályafutása során 139 alkalommal kapott sárga lapot és 12-szer állították ki. Ebből biztosan a Siena ellen kiérdemelt kártyája volt a legviccesebb, amit a bíró a holland felsegítése közben mutatott fel.

Vs. Francesco Totti

Egy Roma–Milan meccsen Tottit is megkínálta hátulról, ha Clarence Seedorf nem lép közbe, a római herceg vérmérsékletét ismerve akár egy komolyabb balhé is kisülhetett volna belőle.

Persze nem lenne szép tőlünk, ha csak a rosszra emlékeznénk, a PSV hivatalos YouTube oldala a hétvégén feltöltött egy videót a középpályás eindhoveni mezben szerzett legszebb góljairól, emlékezetes pillanatairól. Ők így emlékeznek Mark van Bommelre – mindenki döntse el maga, mit őrzi meg magában a holland hentesről.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik