Tíz dolog, amit nem feltétlen tudsz az „igazi” Ronaldóról

Vágólapra másolva!
2011.02.14. 16:11
null
Zseniális támadóval lesz szegényebb mától a labdarúgóvilág (Fotó: football-spot.com)
Címkék
Sokak szemében az egyik valaha volt legnagyobb játékos. Elismeréseit napestig lehet sorolni így is, de lehetett volna még sokkal fényesebb a pályafutása, ha valamivel több a szerencséje. Most bejelentet- te, visszavonul az aktív labdarúgástól. Ezúttal Ronaldo előtt tisztelgünk 10 érdekességgel, amelyet nem feltétlen ismer mindenki!

 

1. „Boldoggá tesz, ha gólokat szerzek”

Ronaldo mottója. Nos, e tekintetben nem kell szégyenkeznie, tizennyolc éves pályafutása során a Cruzeiro (14 bajnoki mérkőzésen 12 gól), a PSV (46/42), a Barcelona (37/34), az Internazionale (68/49), a Real Madrid (127/83), az AC Milan (20/9), a Corinthians (31/18) és a brazil válogatott (97/62) színeiben bőven volt oka az örömködésre.

2. Világbajnokságok ásza


A brazil csatár már az 1994-es egyesült államokbeli viadalon aranyérmet szerzett, noha nem egészen 18 évesen akkor még nem jutott szóhoz. Négy évvel később azonban már alapemberként szerzett ezüstöt (erre még később kitérünk), valamint a 2002-es dél-koreai-japán közös rendezésű vb-n aranyat. Németországban hamar elvéreztek a brazilok, de Ronaldo 15 góljával így is a világbajnokságok legeredményesebb játékosa, és egyedüliként szerzett legalább egy gól 11 vb-mérkőzésen.

3. Az év játékosa

Az 1991-ben bevezetett FIFA év játékosa díjazásán háromszor is a legjobbnak találtatott (1996, 1997, 2002), amellyel Zinedine Zidane-nal (1998, 2000, 2003) együtt rekordernek számít.

4. Aranylabda

1997-ben és 2002-ben is az első helyen végzett a France Football szavazásán, ezzel pedig elsőként tudott egy játékos legalább duplázni Marco van Basten 1992-es, összesítésbeli harmadik sikere óta – azóta is csak a tavaly és tavalyelőtt is nyertes Lionel Messinek sikerült legalább kétszer megnyernie az aranylabdát.

5. Rejtélyes rosszullét

Az 1998-as világbajnokság döntőjében a házigazda franciák és a címvédő brazilok csaptak össze. A torna aranylabdásának választott Ronaldo azonban csak árnyéka volt önmagának. Mint később kiderült, nem volt előzmény nélküli a gyenge szereplés, ugyanis a támadó a döntő napján (1998. július 12.), miközben társaival a silverstone-i Formula 1-es futamot nézte, epilepsziás rohamot kapott: egyszer csak rángatózni kezdett, távolba meredő tekintettel és habzó szájjal a földön. Roberto Carlos későbbi elmondása szerint azt hitte, hogy akkor és ott elveszti barátját. Ronaldót gyorsan ellátta Joaquín Da Matta – az orvos a szájába nyomott egy törülközőt, hogy nyelvét le ne nyelje –, majd a valamivel több mint egyperces roham után kórházba szállították. A kétórás alapos kivizsgálás után azonban az esti összecsapás már kezdőként lépett pályára, és bár érezhetően nem volt az igazi, végig is játszotta a találkozót.


6. ENSZ-nagykövet

2000-ben Ronaldo lett az Egyesült Nemzetek Szervezetének világméretű fejlesztési hálózatának (ENSZ Fejlesztési Program) tiszteletbeli nagykövete.

7. Sérülések

A fő akadálya, hogy Ronaldo pályafutása nem vált még lenyűgözőbbé, ha elkerülik súlyos sérülései, ma talán minden idők legnagyobbjaként gondolnánk rá. Első PSV-s (és egyben első európai) szezonjában nagyszerűen teljesített, és 30 góljával az Eredivisie gólkirályaként zárt, ám következő idényét beárnyékolta első térdsérülése (ennek ellenére 13 fellépésen 12-szer betalált). A Barcelonánál elkerülték az ilyen jellegű problémák, aranycipősként és aranylabdásként is zárta az egyetlen ott töltött idényét, amely után Milánó felé vette az irányt. 1998 októberében a Szpartak Moszkva elleni Bajnokok Ligája összecsapáson meghúzódtak szalagjai jobb térdében, amelyet követően egy hónapot hagyott ki, majd 1999 januárjában a Bologna ellen mindkét térde megsérült, és 10 mérkőzésről maradt távol.

November 21. újabb feketenap hősünk életében, a Lecce elleni bajnokin ismét megsérült jobb térde, és mindössze 2000. április 12-én térhetett vissza – na nem hosszú időre, ugyanis alig 7 perc után ismét kidőlt. Két műtét és több hónapos rehabilitáció után a 2002-es világbajnokságon Brazíliát 5. vb-aranyához segítette, nyolc góljával a torna gólkirálya elismerést is begyűjtötte – év végén pedig aranylabdát kapott. 39 millió euróért cserébe szerződött a spanyol Real Madridhoz, azonban egy újabb sérülés 2002 októberéig partvonalon kívül rekedt, majd egy szezonnal később ismét akadtak kisebb kihagyásai. 2007. január 18-án szerződött az AC Milanhoz, miután a királyi gárdánál már nem számoltak vele, igaz súlyproblémái és kisebb sérülései miatt túl sokat a milánói együttesnél sem szerepelt, 2008 február 13-i sérüléséig 20 mérkőzésen (főleg epizódszereplőként) azért 9 gólt berámolt. Újabb térdsérülése után úgy tűnt, hogy Ronaldo karrierje véget ért, ám a támadó nem adta fel, hazaigazolt és felépülése után a Corinthiansnál szerepelt.

8. Csapattulajdonos

Ronaldo Emerson Fittipaldival közösen 2005-től kezdve tulajdonosa volt az A1 Grand Prix-ben (nemzetek versenyeztek nyitott karosszériás autókkal) szereplő A1 Team Brazilnak. A sorozat – amelynek első évében a 6. helyen zártak a brazilok (ez volt a legjobb eredményük) – a 2008–2009-es idénnyel ért véget.

9. Különös áprilisi kicsapongás…

Ronaldóról ugyan –számos pályatársával ellentétben – feleségei megcsalásáról nem szóltak hírek, de saját bevallása sosem felejti el a 2008 áprilisában történteket, amikor három prostituáltat vitt fel szállodai szobájába, majd szomorúan konstatálta, hogy valójában férfiak…

10. Négy gyereke van, de több már nem is lesz – elköttette magát

Ronaldo azután döntött a műtét mellett, hogy egy nemrégiben elvégzett apasági teszt kimutatta, egy korábbi futó kapcsolatából is született egy gyermeke: az ötéves Alexander. A 2005. áprilisában világra jött csemete mellett Ronaldónak az első feleségétől, Milene Dominguestől egy (2000 április 6., Ronald), Maria Beatriz Anthonytől pedig két gyereke (2008. december 24. Maria Sophia; 2010. április 6. Maria Alice) van. Pedig ha folytatta volna a "sormintát", nyugdíjas korára összeállíthatta volna a saját, külön bejáratú futballcsapatát.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik