Rekordösszeg az aukción Jesse Owens aranyáért

Vágólapra másolva!
2013.12.12. 10:04
null
Jesse Owens az ötvenes években a négy berlini aranyával (forrás: abcnews.com)
Jesse Owens 1936-ban megnyert egyik aranyérmét 1.5 millió dollárért vették meg egy online aukción.

A hírek szerint a Pittsburgh Penguins résztulajdonosa, Ron Burke 1 466 574 dollárt fizetett érte, ezzel ez az aranyérem lett a legdrágább áron elkelt olimpiai emléktárgy.

„Azt reméljük, hogy valamilyen intézmény fogja megvenni, egy múzeum vagy valami ilyesmi" – nyilatkozta Marlene Owens, az olimpiai bajnok lánya Chicagóban még az aukció előtt. Owens az 1936-os berlini olimpián a 100 és 200 méteres síkfutásban, valamint a 4x100-as váltóban és a távolugrásban szerzett aranyérmet.

Az aukciósház közlése szerint nem lehet tudni, hogy melyik győzelméért kapta Owens a most eladott aranyérmet. Állítólag Owens a barátjának, a táncos színésznek, Bill Robinsonnak ajándékozta az érmet, mert segített az atlétának munkát találni a szórakoztatóiparban.

Robinson özvegye aztán eladta az érmet. Owens családja megerősítette, hogy az érem eredeti, azonban a többi három hollétéről nincs információ. Az értékesítésből befolyó összeg egy része a Jesse Owens alapítványt illeti.

Amikor felvetődött, hogy árverésre bocsátják az aranyérmet, Thomas Bach, a NOB elnöke a szomorúságának adott hangot.

„Jesse Owensnek a sportteljesítményen túlmutató fontossága volt, része lett a világtörténelemnek. Azt, hogy az érmeket árverésre bocsátják, elég nehéz elfogadni."

Az eddigi rekordot egy ezüstkupa tartotta, amelyet a maratoni futás 1896-os győztese kapott. Ezt a tárgyat 865 ezer dollárért árverezték el.

Nagyon vigyáztak az aukción az aranyéremre (forrás: abcnews.com)
Nagyon vigyáztak az aukción az aranyéremre (forrás: abcnews.com)

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik