Csak a zene van - Muzsikáló sportolók 3.

Vágólapra másolva!
2012.01.27. 16:13
Címkék
Sorozatunk első részében Formula–1-es pilóták zenei próbálkozásait jártuk körül, a második részben a sportolók többsége csak imitálja a zenét. Ezért nem véletlen, hogy sorozatunkban külön akkordot szentelünk a focinak, ahogy ugyanis fiktív zenei szótárunkba szerepel: A futball olyan – a lexikonok perifériáján kívül eső – „zenei sportműfaj", amely a benne rejlő látens muzikalitást nemcsak művészi mozdulatsorokban prezentálja. A kapcsolatra számos motívum nyújt bizonyítékot.

Elég, ha a drukkerek kedvenceire kottázott regék sorából szemezgetünk: a fanok nótafára tűzték már a balhés Balotelli botladozásait, Messi élettörténetét, sőt, még Dzsudzsák Balázs nevét is őrzi az örökkévalóság. De említhetjük a Fulham birtokán emelt Michael Jackson-szobrot, Dion Dublin 2009-ben piacra dobott dob-dobozát vagy a Fiorentina történetét feldolgozó librettót. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi tornák is rendre megihletik a komponistákat, ahogy történt ez a 2010-es Világbajnokság előtt is – gondoljunk csak Shakira „Waka Wakájára" (a klipben a 2006-os VB montázsképein kívül több világsztár futballista is feltűnik) vagy K'naan „Wavin' Flag" című dalára.nótafára tűzték már a balhés Balotelli botladozásait, Messi élettörténetét, sőt, még Dzsudzsák Balázs nevét is őrzi az örökkévalóság. De említhetjük a Fulham birtokán emelt Michael Jackson-szobrot, Dion Dublin 2009-ben piacra dobott dob-dobozát vagy a Fiorentina történetét feldolgozó librettót. Arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi tornák is rendre megihletik a komponistákat, ahogy történt ez a 2010-es Világbajnokság előtt is – gondoljunk csak Shakira „Waka Wakájára" (a klipben a 2006-os VB montázsképein kívül több világsztár futballista is feltűnik) vagy K'naan „Wavin' Flag" című dalára.

Utóbbit az MTV sportstábja is feldolgozta – és hogy a magyar gyepen maradjunk, nem hagyhatjuk ki a listából a kétes visszhangú, de kétségkívül hatásos Albertirsa-indulót vagy a Bajnokok Ligája 2009–2010-es csoportkörébe jutott DVSC buzdítóját.

Egy korábbi összeállításunkban rivaldafénybe állítottuk már Kakát, Cristiano Ronaldót, Julio Baptistát, Diego Maradonát, David Villát és Pelét is. A lista soha nem lehet maradéktalan – ezúttal is a teljesség igénye nélkül válogatunk a zenész focisták és focista zenészek kínálatából, ezúttal a seniorokat állítva fókuszba.

Ami a zenészeket...

Amint azt talán kevesen tudják, Bob Marley rajongott a fociért, és gyakran rúgta a bőrt a zenekarával.

A mára már csak énekesnek aposztrofált Julio Iglesias a hatvanas évek elején a Real Madrid kapusa volt, ám az 1961–1962-es szezonban súlyos autóbalesetet szenvedett, és nem léphetett többé pályára. Egy legenda szerint az alig húsz éves Iglesias hónapokat töltött kórházban a balesete után, és az egyik nővértől kapott egy gitárt, amelyet azután nem adott ki a kezéből. A dalnok '81-es „Guantanamera"-feldolgozása biztosan sokaknak ismerős.

Julio Iglesias kubai dallal

Az egyik legnépszerűbb olasz énekes, Gianni Morandi legendásan nagy Bologna FC 1909 drukker. És ez nem üres fanatizmus, hiszen a klubhoz való kötődését a bolognaiak meg is hálálták azzal, hogy 2010-ben a Piros-kékek tiszteletbeli elnökévé választották. Az énekes leghíresebb slágere az „In Ginocchio da Te" („Térden állva jövök hozzád") című dal.

És azóta is velünk van...

Julio Iglesias kanyarjához nagyon hasonló ívben jutott a futballéról a zene ösvényére Ihász Gábor. Az olimpiai bajnok labdarúgó, Ihász Kálmán öccse húszéves koráig a Vasasban futballozott, amikor egy rutinvizsgálat során kiderült, hogy a szíve nem elég erős a versenyszerű sportoláshoz. A zenerajongók keseredés öröme, hogy az 1989-ben elhunyt Ihásztól számos maradandó slágert örökölt a magyar zene.

Múlnak a gyermekévek

...és ami a focistákat illeti.

Alexei Lalas extravagáns külsejével valóban inkább egy rockstarra emlékeztet, semmint futballistára. A Perugia és az LA Galaxy egykori játékosa ezen az 1998-as felvételen gitárjátékkal jeleskedik.

Goodnight Moon

Glenn Hoddle, aki játékosként a Tottenhamban és a Chelseaben is megfordult, később pedig az angol nemzeti csapat szövetségi kapitánya lett, a korábbi angol válogatottal, Chris Waddle-vel közösen alapították meg a „Diamond Lights" nevű formációt.

Diamond Lights

A „Lindisfarne" nevű angol banda 1971-ben adta ki Paul Gascoigne, az angol válogatottban egykor 57 meccsen 10 gólt szerző középpályás közreműködésével a „Fog on the Tyne" című rettenetet, és a brit slágerlisták második helyéig jutottak vele.

Köd a Tyne fölött


Kevin Keegan, a kétszeres aranylabdás angol válogatott, aki edzőként legutóbb a Newcastle United kispadját koptatta, szintén befűzte hangszálait a popzene halhatatlan fonalába „Head Over Heels in Love" című dalával.

Head Over Heels in Love

És végül, hogy a mi halhatatlanjainkról is említést tegyünk, hallgassunk meg egy-egy dalt a magyar tutball két legnagyobb egyéniségétől! Albert Flórián Aradszky Lászlóval adott ki egy közös kislemezt, „Nem is olyan nagy dolog a foci" címmel.

...venni kell egy góllövő cipőt

Puskás Ferenc pedig számos nótát énekelt fel kedvenc dalai közül. Az alábbi linkről elérhető „A nevem csak ennyi volt: Öcsi..." című válogatáslemez minden nótája, mi kiindulásként egy vidámabb muzsikát ajánlunk: „Sárga liliom".

Sárga liliom Öcsitől

+1 Ráadás és kakukktojás a sorozat utolsó harmadára is akad. Dombi Tibor lábizmaira nemcsak a Loki tart igényt. A sebes hetes a „Wyrfarkas" nevű együttesben dobol, amelyben egyébként az egykor szintén debreceni, idén pedig a DVSC NB II-es csapatának pályaedzőjeként debütáló Sándor Tamás játszik basszusgitáron.

Zúzós

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik