Csak a zene van - Muzsikáló sportolók 2. - Légzene, playback és karaoke

Vágólapra másolva!
2011.12.09. 12:51
Címkék
Sorozatunk 1. részében a Formula–1-es versenyzők zenei próbálkozásait vizsgáltuk. Most az fog kiderülni, hogy nem minden a hangszerismeret és az énektudás, aki igazán az első sorba akar kerülni, annak elengedhetetlen a ritmusérzék, a jó mozgás és egy kis szerénység... na jó, az utóbbi nem fontos, az viszont valóban nem árt, ha a delikvens egy kis pénzért hajlandó totális hülyét csinálni magából.

Felvezetésként itt a világhírű dobbrigád, a STOMP, amely az újságpapíron és a kukafedeleken kívül a kosárlabdából is ki tudja hozni az ütemet.

Lestopmpolták

Ezek a reklámok pedig bebizonyítják, hogy egy egyszerű labdáról és tornacipőről is elhihetjük, hogy hangszerként is funkcionálhatnak – ha a kép alá odakevernek nekünk egy komplex ritmusszekciót. Figyelem! Vince Carter,Kevin Garnett,Totti és Ronaldinho a vásznon!

Ritmusos kosárlabda
Focilabdával is lehet
Maradjunk a kereskedelemnél! A népszerű Guitar Hero nevű számítógépes játék két reklámjában Carter és Garnett után újabb NBA arcok és más amerikai sportágak képviselői jeleskednek. Az alábbi klipben feltűnő mozdulatokat láthattuk már Tom Cruise-tól a „Kockázatos üzlet– című filmben, Robin Williamstől a „Mrs. Dubtfire-ben”, Alftól az „Alfban" és Daniel Davistől „A dadusban".

Az első videón nívós edzőgárda (Rick Pitino,Mike Krzyzewski,Roy Williams – kosárlabda, Bob Knight amerikai futball) tátog Bob Seger „Old Timer Tock and Roll" című nótájára, de csak amíg a Metallica zenészei le nem állítják a playbacket.

Gitárherótok

Itt pedig Kobe Bryant tűnik fel tátikával, és mögötte ott nem gitározik Michael Phelps és a baseball-csillag Alex Rodriguez. A deszkán és a doboknál: Tony Hawk!

Gitárherótok 2.

Csak egy „on"-gombbal tér el a playbacktől a karaoke műfaja, bár lehet, hogy az alábbi videó megnézése után szívesebben vettük volna, ha „offon" marad a mikrofon. A válogatáson a ma teniszcsillagai közül ragyogják be néhányan a szűk zeneszobát – a tízes szórásban helyet kap Ana Ivanovics,Serena Williams,Novak Djokovics,Rafael Nadal és Roger Federer is.

Muris karaokés

Azonban az imitátorok sora sem ért még véget. A teniszmezőnynél maradva kitűnik, hogy a salak alól is felszínre fúrja magát a tehetség kicsiny kukaca. Ezen a videón Roger Federer, egykori világranglista-első hazudik rá teniszütőjére egy nem túl érzelgős gitármenetet.

Federernek nagyon megy

De nem Federer az egyetlen, aki bepengette magát a léggitározás sporttörténetébe. Didier Drogba gólörömében egyszer combjára vette a szögletzászlót, és ez a mozdulat úgy megihlette Cris Cohen humoristát, hogy elénekelte a focistának a BoneyM „Brown Girl in the Ring" című slágere dallamára, hogy „Didier Drogba, sálálálálá" – a megénekelt csatár bár szemérmesen, de végül maga is becsatlakozott.

Didier Drogba, sálálálálá...

Ugyancsak a mezőcsücsökre irányíttatja a reflektorfényt a Bundesligában szereplő FSV Mainz támadótriója, a „The Bruchweg-Boysként" emlegetett formáció, akik a mainzi találatok után játszanak zenekart. Lewis Holtby „énekel", Andrea Schurrle „gitározik", a magyar válogatott Szalai Ádám pedig leveri a légdobon a gól előtti feszültséget.

A fiúk számára egyébként a valódi zenei karrier egyelőre csak vízió, ahogy ez az alábbi videóból is kiderül.

Csak a hangszer ne lenne...

És végül íme, egy versenyző a hazai mezőnyből. Olimpiai, világ- és Európa-bajnok kenusunk, Vajda Attila gyakran mesél arról, hogy a sportágon kívül a gitározás a mindene. Bizonyára nem véletlenül volt látható rendre akusztikus hangszerrel, hiszen az augusztusban megrendezett szegedi kajak-kenu világbajnokságot reklámozó légpengetős-videón nem igen boldogul a megahertzekkel.

A fal adja a másikat
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik