Bunkó, gyilkos és a futball ellensége: José Mourinho 10 legkeményebb balhéja

Vágólapra másolva!
2011.07.16. 13:45
Címkék
A jelenleg a Real Madridnál dolgozó portugál edző vitán felül szakmája egyik legkiválóbb művelője. Azonban ahhoz sem fér kétség, hogy kevés nála összeférhetetlenebb, kötekedőbb alak ül a kispadokon. A Special One tengelyt akasztott már mindenkivel, aki számít, és nem lehet azzal vádolni, hogy a kishalakra megy. A Goal.com összeállítása.

10. „Bunkó és tanulatlan." (Franz Beckenbauer, 2011)

10. „Bunkó és tanulatlan." (Franz Beckenbauer, 2011)

Az aranylabdás, világbajnok német legendánál akkor szakadt el a cérna, amikor Mourinho átvehette az év edzőjének járó FIFA-elismerést. „Bunkó és tanulatlan – szólt a verdikt. – Attól, hogy kasmír pulóvert hord még nem lesz úriember. A kapitányok és az edzők a világ minden részén egyetértenek abban, hogy Mourinhónak vannak a legjobb eredményei a legkisebb befektetésből. Ezzel a bunkó és tanulatlan viselkedéssel próbálja minden célját elérni." Ez alig egy évvel azután volt, hogy Mourinho Intere a barcelonai BL-döntőben 2–0-ra legyőzte a Bayern Münchent...

9. „Fogd be a szádat, José." (Sir Alex Ferguson, 2007)

A Manchester United skót menedzserét még 2004-ben a Porto edzőjeként bőszítette fel Mourinho, amikor a portugál csapat manchesteri győzelme és továbbjutása után látványosan és kihívóan ünnepelt az Old Trafford gyepén. 2007-be pedig már túl volt két bajnoki címen a Chelsea élén, azaz nem csoda, ha Sir Alexnek teli volt vele a bocskora. „Állandóan a bírók vegzálásával jön, pedig ő az utolsó, akinek ehhez joga van. A klubjának éppen elég ügye volt már a bírókkal az elmúlt években. Azt javaslom, José, fogd be a szádat a szezon hátralevő részére, ha jót akarsz!" Kemény szavak, ezek után pedig meglepő, hogy a két tréner ma jó barátságot és szakmai kapcsolatot ápol, amiben sokat segített a jó borok iránti közös szenvedélyük.

Ellenségből barátok lettek: José hátulról figyel, Sir Alex az előtérben aggodalmas ábrázattal (Fotó: Action Images)
Ellenségből barátok lettek: José hátulról figyel, Sir Alex az előtérben aggodalmas ábrázattal (Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

8. „Rideg, mint egy gyilkos." (Luciano Spalletti, 2010)

Ha az akkoriban az AS Roma élén álló kopasz olasz korábban esetleg szimpatizált Mourinhóval, ez az érzés gyorsan szertefoszlott, amint a portugál az Inter edzőjeként betette a lábát az olasz futball világába. Spallettit az bántotta, hogy, szerinte, Mourinho csak ugródeszkának használta a Serie A-t, igencsak degradálva ezzel az olasz bajnokság minőségét. „A Special One túlságosan is okos volt. Mindent megnyert, és mindig éppen azt mondta, amit kellett. Csak ugródeszkának használt bennünket: megnyert mindent, elérte, amit akart, aztán elköszönt, és továbbállt Madridba. Rideg, mint egy gyilkos" – mondta Spalletti a szokásos olasz érzelgősséggel. Mi meg csak azt nem értjük: talán Mourinho hibája, hogy mindent megnyert? Ott volt még 19 másik csapat a mezőnyben.

7. „Roman Abramovics a kulcs." (Rafa Benítez, 2006)

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

A Liverpool edzőjével egy évvel korábbra datálódik a viszony elmérgesedése: a Bajnokok Ligája 2005-ös kiírásának elődöntőjében a vörösök úgy jutottak tovább, hogy Luis García egyik lövése után a labda nem haladt át teljes terjedelmével a gólvonalon. A gólt ugyan nem Benítez adta meg, hanem Lubos Michel játékvezető, ez azonban vajmi kevéssé izgatta Mourinhót, aki ettől kezdve előszeretettel savazta a (BL-en kívül) semmit nem nyerő spanyolt. Illetve 2006-ban nyert a Liverpool egy FA-kupát, és vajon kit győztek le az elődöntőben? Ez azonban akadályozta Josét, hogy nyeretlen lúzerként állítsa be riválisát, amit az 2006-ban unt meg. „Mindig azt mondtam, hogy Abramovics kiváló munkát végez annál a klubnál. Ő a siker kulcsa."

(Fotó: sport.blic.rs)
(Fotó: sport.blic.rs)

6. „Mourinho egy rinyagép." (Unai Emeri, 2010)

Még a nem éppen az éleslátásáról híres barcelonai kapus, Victor Valdés mondta azt 2010-ben, amikor kiderült, Mourinho ül a Real kispadjára, hogy a spanyol újságok járnak a legjobban, mert biztos látványosan nőni fog a példányszámuk. És igaza lett, hiszen José amint betette a lábát a Bernabéu stadionba, azonmód nekiment mindenkinek, aki szembejött. Rivális edzőnek, bírónak, játékosnak, klubvezetőnek. A dolgot végül a Valencia edzője unta meg, amikor Mourinho az egyik sajtótájékoztatóra egy papírral a kezében jött, amire a Real kárára elkövetett bírói hibák, tévedések voltak felvezetve. „Mourinho ezzel a papírral olyan, mint egy rinyagép. Nekünk is lenne okunk, hogy teleírjunk egy papírt ehhez hasonló dolgokkal, és nyilvánosan botrányt csináljunk, amikor egy bíró a kárunkra téved. De mi mégsem tesszük ezt."

5. „Képtelen elismerni a hibáit." (Cristiano Ronaldo, 2007)

Két év után véget ért a Chelsea uralkodása a Premier League-ben, és José ezt nehezen tudta megemészteni. A Manchester United ellépett a londoniaktól, Mourinho pedig rendre úgy érezte, hogy jogos büntetőktől fosztották meg a csapatát. Egy ilyen kirohanás után olvasott be neki honfitársa. „Mindig muszáj mondania valamit, mert képtelen elismerni a hibáit. Az egész világ tudja, hogy milyen Mourinho. Soha nem ismeri fel, ha rossz úton jár." Mourinho persze nem hagyta magát, és azzal vágott vissza mostani kedvenc játékosának, hogy azért mond ilyeneket (mármint Ronaldo), mert nehéz gyerekkora volt, és nem járt iskolába.

Mára már mindketten megtanulták elismerni a hibáikat (Fotó: Action Images)
Mára már mindketten megtanulták elismerni a hibáikat (Fotó: Action Images)

4. „Két évig volt itt, és mindenkibe belekötött." (Massimiliano Allegri 2010)

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

Valahogy van egy olyan érzésünk, hogy Mourinho távozásakor a Seria A-ban olyasmi jelenet játszódhatott le, mint, amikor Ace Ventura kihúzta a lábát a buddhista kolostorból. Hirtelen mindenkinek lett mondanivaló a portugálról, aki két év alatt oda-vissza tönkreverte az egész mezőnyt. „Rossz példát mutatott, és mindenkit inzultált Olaszországban – mondta Allegri egy évvel ezelőtt a La Gazzetta dello Sportnak. – Két évig volt itt, és mindenkibe belekötött." Allegrinek az idei szezonra is volt mondanivalója, az emlékezetes Sergio Ramos és Xabi Alonso-féle kamu sárgalapok után: „Bizonyos dolgokat megtehet az ember, ha hétvégente játszik a haverokkal a parkban, de nem akkor, ha az egész világ látja a tévében." Nos, ez pont nem igaz akkor, ha az embert José Mourinhónak hívják.

 

3. „Ki a büdös francnak képzeli ez magát?" (Manolo Preciado, 2010)

A Sporting Gijon menedzserét első spanyol szezonjának rögtön az első hónapjaiban sértette meg, azzal vádolva a kiscsapatot, hogy direkt nem játszatták a legjobbjaikat a Barcelona ellen, így segítve könnyű győzelemhez Xaviékat (mert azok nyilván pont erre voltak rászorulva). Még büntetést is megpróbált kiharcolni a Gijon számára. Ezek után nem csoda, hogy, amikor a Real ment vendégségbe, Preciado nem tudta türtőztetni magát:

Lehet, hogy erre gondolt Mourinho: Manolo Preciado éppen Josep Guardiolával bizalmaskodik (Fotó: Action Images)
Lehet, hogy erre gondolt Mourinho: Manolo Preciado éppen Josep Guardiolával bizalmaskodik (Fotó: Action Images)

„Ki a büdös francnak képzeli ez magát, hogy ilyeneket állíthat? Kinek képzeli magát, hogy ilyeneket mondhat egy olyan csapatról, mint a miénk: egy alázatos csapatról, amelyik a legjobbak ellen is az utolsó leheletéig küzd? Lehet, hogy szegények vagyunk, de nem vagyunk idióták! Ő egy rossz, önimádó kolléga." Mindezt persze Mourinho füle hallatára, amit még megtoldott egy „szemétláda" kiáltással is. A meccs után a portugál nem tudott nagylelkű győztes lenni, és egy laza V betűt mutatva jelezte, hogy a Real nyert 1–0-ra. Mindenesetre Preciado megjuhászodott a 90 perc után: „Lehet, hogy a mérkőzés előtt egy kicsit messzire mentem, sajnálom, én már csak ilyen nyers vagyok. Nem tudom, hogy a meccs után, azt mutatta-e, hogy „győztünk" vagy azt, hogy „irány a másodosztály", de el tudom képzelni."

(Fotó: lenovae.it)
(Fotó: lenovae.it)

2. „Jól pofán kéne vágni!" (Pietro Lo Monaco, 2008)

Mourinho olaszországi belépőjét egy, a Catania kárára elkövetett, de az egész olasz focinak becsületsértéssel felérő mondattal tette emlékezetessé. A bajnokság második fordulójában találkoztak a szicíliaiakkal, és bár az Inter csak 2–1-re nyert a nagyszájú portugál mégis azt találta mondani, hogy olyan könnyen győzött a csapata, hogy akár gólhátrányból is kezdhették volna a meccset. A Catania trénere azonban nem maradt adósa: „Mourinho egyszerű és közönséges. Az a fajta fickó, akit jól pofán kéne vágni egyszer!"

Az utolsó szó persze most is Mourinhoé volt, aki kíváncsi volt, hogy az olasz edző vajon fizet-e jogdíjat a neve után, mert ő úgy tudja, hogy a monacói F1-es nagydíjat illeti.

1. „Az olyan emberek, mint Mourinho, a futball ellenségei!" (Volker Roth, 2005)

(Fotó: Action Images)
(Fotó: Action Images)

Összességében valóban ez volt a legdurvább eset – és nem csak Mourinho eddigi pályafutásában, hanem az európai foci elmúlt évtizedében. Az emlékezetes 2005-ös Chelsea–Barcelona Bajnokok Ligája nyolcaddöntő első mérkőzését a londoniak 2–1-re elveszítették a Camp Nouban, miután a svéd Anders Frisk játékvezető kiállította Didier Drogbát. Ezt követően Mourinho nyilvánosan vádolta meg a bírót azzal, hogy szünetben bement egyezkedni a Barca tréneréhez, Frank Rijkaardhoz. Két héttel a meccs után az angol idiótáktól kapott halálos fenyegetések hatására Frisk visszavonult a játékvezetéstől. Az UEFA játékvezetői bizottságának elnöke, Volker Roth ekkor értékelte Mourinho „munkásságát": „Egyszerűen elfogadhatatlan, hogy az egyik legjobb játékvezetőnknek egy ilyen támadás miatt kellett visszavonulnia. Az olyan emberek, mint Mourinho, a futball ellenségei!"

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik