A bundakirálytól a sátáni pókeresig – balhék a román foci világából

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.09.05. 14:26
Románia sem mentes csúnya ügyektől, ami a futballt illeti. Összeválogattunk néhány jellegzetes skandalumot az utóbbi évtizedekből, sajnos a teljesség igénye nélkül, mert ahol ezek megnyilvánultak, ott több is van. A főszereplőket pedig többnyire nem kell félteni. Ki így, ki úgy, de többnyire vígan él.

A „Bundakirály"A „Bundakirály"

Ez a beceneve Jean Padureanunak. A besztercei Gloria egykori tulajdonosa arról volt híres, hogy akit csak lehetett, igyekezett lefizetni, és jól járni a mérkőzések adásvételével. Intézőként kezdte a sportpályafutását, és kiválóan megismerte töviről-hegyire a csapatokat. Aztán elindult az adásvétel. A kilencvenes évekig a másodosztályban híresek voltak a Gloria remek őszi szezonjai, amelyet aztán furcsa vereségekkel tarkított tavaszok követtek. Padureanu ezekkel az eladott meccsekkel szedte meg magát, majd feljutottak az első osztályba, ahol tovább adták-vették a találkozókat. Jellemző, hogy volt olyan szezon, amikor Padureanu azzal kérkedett, hogy „idén tiszta kézzel játszom"... Egyedül persze ő is kevés lett volna, mert jó néhány román klub elnöke hasonló játékot űzött, megbeszélések alapján üzleteltek az eredményekkel. „Tata Jean" sohasem volt szűkmarkú. Szászlekencei pincéjébe hívta meg borozni az ellenfél embereit, a bírókat vagy éppen a szövetség küldötteit, és nem engedett el senkit bánatosan. A vendégszeretetét a sajtó munkásai is gyakran élvezték, ezért aztán leginkább békén is hagyták.

Aztán 2012 novemberében ő is bekerült az adócsalás miatt elítélt nyolc futballvezető közé, és három év felfüggesztettet kapott. A „kálváriájának” azonban még nincs vége, újratárgyalják az ügyet, és akár le is ültethetik.

Jean Padureanu, a bunda nagy barátja (forrás: mpinteractiv.ro)
Jean Padureanu, a bunda nagy barátja (forrás: mpinteractiv.ro)

Bírólefizetés

Az is meglehetősen nagy port vert fel, amikor 2009-ben letartóztatták az akkor élvonalbeli FC Arges tulajdonosát, valamint a román JB vezetőjét. Cornel Penescu a bírókat fizette le három éven át nem kevés pénzzel – állítólag összesen 125 ezer euróval –, hogy a csapatának kedvezzenek. Aztán, ahogy lenni szokott, addig járt a korsó a kútra, amíg valakinek nem jutott a „koncból", talán éppen egy elküldött alkalmazottnak, és azonnal feldobta a klub vezetőjét. Nem csak Penescu bánhatta a tettét, a klubot is kizárták az élvonalból.

Hogy én bilincsben? Nevetséges! Cornel Penescu bánata (forrás: mediafax.ro)
Hogy én bilincsben? Nevetséges! Cornel Penescu bánata (forrás: mediafax.ro)

Rács mögött a táskás juhász

Se szeri, se száma azoknak a sokszor röhejes rémtörténeteknek, amelyekkel a román lapok támadják az olvasókat Gigi Becalival kapcsolatban. A juhászból lett nagy hatalmú futballvezető egészen elképesztő befolyásra tett szert a Steaua Bucuresti elnökeként, de az igazi mutatványt a személyisége jelenti. A rendkívül excentrikus, a véleményét mindenről hangzatosan kifejtő Becali Románia egyik leggazdagabb embereként először 2009-ben került fogdába két hétre, mert három ember azt vallotta, hogy a sportvezető testőrei fogva tartották és megverték őket. Sajnos a három férfi sem volt Grál-lovag, mivel ellopták Becali luxusautóját, ezt akarta veréssel visszaszerezni tőlük. Jellemző, hogy az exjuhász kiszabadulását tömegek ünnepelték a háza előtt...

2013-ban azonban már nem volt ilyen szerencséje. Egy „pénzestáska-ügynek" nevezett botrány miatt került bajba. Becali a Steaua tulajdonosaként 1.7 millió euróval fizetett a kolozsvári Universitatea játékosainak, hogy pontot szerezzenek a CFR-től, s így a Steaua legyen a bajnok. Nagy bánatára a CFR győzött, Becali emberét pedig elkapták a pénzzel együtt. A botrányhős azzal védekezett, hogy mindössze egy telket akart megvenni, de kiderült, hogy az elővásárlási szerződés hamis volt.

Eddigre persze már börtönben ült, hiszen egy másik korrupciós ügyben is bűnösnek találták, így látszólag leáldozott a csillaga. De csak látszólag, mert állítólag jelenleg királyként él a cellájában, amire jó példa, hogy nemrég véletlenül 1000 eurót talált a nadrágjában a dutyiban...

Gigi Becali nem bujkál, provokál (forrás: bizwiz.ro)
Gigi Becali nem bujkál, provokál (forrás: bizwiz.ro)

Mutusd, mid van!

A román futball egyik legnagyobb csillaga, Adrian Mutu még a Chelsea játékosaként 2004-ben bukott le kokainhasználat miatt. Ezután évekig tartó pereskedésbe bonyolódott a klubbal, hiszen a Chelsea 17.7 millió eurós kártérítést követelt tőle. 2010-ben a Fiorentina játékosaként megint csak fennakadt a doppingvizsgálaton. Ekkor kilenc hónapra meszelték el, ám valahogy nem tudott nyugton maradni, egy éjszakai szórakozóhelyen összeszólalkozott egy pincérrel, betörte az orrát, majd megrugdosta a férfit. A tehetséges, de önfejű futballistát többször is megbüntették különféle klubjaiban és a válogatottban is. 2011-ben egy San Marino elleni meccs előtt átmulatta az éjszakát, amivel kihúzta a gyufát a román szövetségi kapitánynál, aki aztán időlegesen megbocsátott neki. A legnagyobb „botránya" azonban kétségtelenül az volt, hogy gólt lőtt legutóbb a magyar válogatott ellen a Puskás-stadionban...

Mutunak Firenzében is sikerült néhányszor kiütnie magát (forrás: Daily Telegraph)
Mutunak Firenzében is sikerült néhányszor kiütnie magát (forrás: Daily Telegraph)

Olthatatlan vágy, hogy a falu csapata első osztályú legyen

Nicolae Ceausescu, Románia nagy hatalmú kommunista első titkára volt 1965–1989-ig. Szülőfaluja Scornicesti, ahol az 1970-es évek végén nagy terveket kezdtek szőni. Konkrétan egy első osztályú futballcsapatét. Mivel eddigre Ceausescu személyi kultusza egyre erőteljesebb lett, „természetesen" a falujának is dukált egy menő csapat, hiszen már készen álltak a tervek, hogy mintavárost csináljanak a vezér falujából. Az FC Olt Scornicesti 1977–1978-ban került fel a harmadosztályból a másodikba egy szerény 18–0-s győzelemmel, mivel éppen ennyi kellett a feljutáshoz... A másodosztály után aztán jött az első is, ahol tizenegy szezont húzott le a csapat, s egyszer még a negyedik helyet is megcsípte. Nem meglepő, hogy az FC Olt Scornicesti nem örvendett nagy népszerűségnek a szurkolók körében... Ceausescu halálával természetesen azonnal leáldozott a csillaguk, jelenleg a negyedik ligában szerénykednek, a nyolcvanas években épült, eredetileg 30, ma 18 ezres stadionjukkal. Ja, és jelenleg 12 ezren laknak a városban.

Kis falu, bocsánat, város, nagy stadion (forrás: undox.net)
Kis falu, bocsánat, város, nagy stadion (forrás: undox.net)

Dinamo–Steaua vetélkedés

Nem olyan „rémes" botrány, de azok, akik átélték a Dinamo Bucuresti és a Steaua Bucuresti állandó párharcát a nyolcvanas-kilencvenes években, azok tudják, hogy más csapat mellettük nem rúghatott labdába. Akit ezek a gárdák kiszemeltek (a belügy és a hadsereg alakulatairól volt szó), az vagy röpült Bukarestbe, vagy eltűnt a süllyesztőben. A két együttes csak a győzelmet tudta elképzelni, legfeljebb egymástól kaphattak ki. Ha véletlenül mégsem állt kedvezően a meccs, akkor a bírók avatkoztak közbe. 1988-ban a kupadöntőn egy meg nem adott találat miatt a Steaua levonult a pályáról. A Kommunista Párt másnap kiadott egy közleményt, hogy mivel a gól szabályos volt, a Steaua nyerte a kupát. A rendszer bukásával már nem tudták a régi politikai befolyásukat érvényesíteni, de a vetélkedésük a mai napig tart.

A sátáni pókeres

A román válogatott szövetségi kapitánya, Victor Piturca nagy kártyás. Most hagyjuk is, hogy az emlegetett Becali-ügyben elítélték, mert ő volt a hamis szerződés egyik tanúja, inkább koncentráljunk legnagyobb szenvedélyére. Piturca legjobban pókerezni szeret, de a tudása nem mindig elegendő ahhoz, hogy nyerjen. A Sátán becenevet aggatták rá, mert a futballisták körében ő volt a legjobb pókeres. És hát a csalástól sem riadt vissza. 2002-ben nagy botrány kerekedett abból, hogy egy bukaresti kaszinóban egy cigis dobozba rejtett kamerával akarta kifigyelni az osztót. Lebukott. Egy héten keresztül járt ugyanabba a kaszinóba, és a csalással szépen kaszált is, nagyjából 170 ezer dollárt. Feltűnt azonban mindez a személyzetnek, és amikor a hetedik napon is megpróbálta, lefilmezték, s egy különszobában szembesítették a tényekkel. A videón látható, hogyan manipulál Piturca a cigis dobozzal. Ravasz, mi? Reméljük, a nagy kártyás ellenünk is éppen így fog pórul járni.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik