Százmilliós lopott festményre bukkantak a Juve-legenda házában

Vágólapra másolva!
2013.04.19. 20:41
Egy több száz millió forint értékű, tíz évvel ezelőtt az olaszországi Savona partjainál lehorgonyozott amerikai jacht fedélzetéről ellopott festményt találtak Roberto Bettega, a Juventus legendás labdarúgójának otthonában.

A szóban forgó műalkotás, a „Le Nu au Bouquet" Marc Chagall, orosz-zsidó származású, honosított francia festőművész (1887-1985) munkája, értékét 1.2 millió euróra becsülik.

Marc Chagall - Le Nu au Bouquet (Forrás: kckrs.com)
Marc Chagall - Le Nu au Bouquet (Forrás: kckrs.com)

Annak ellenére, hogy Roberto Bettega házában bukkantak a képre, a Juventus mezében 1969 és 1983 között 326 mérkőzésen 129 alkalommal eredményes csatárt nem vádolják bűncselekménnyel, mivel a képet jóhiszeműen vásárolta 2003-ban egy bolognai galéria aukcióján, 175 ezer euró ellenében. A galéria tulajdonosairól azóta kiderült, lopott festmények eladásában közreműködtek, ez a felismerés vezette el a nyomozókat Bettega otthonába is.

A festményt a korábbi tulajdonos jachtjáról egy ügyes csellel csenték el a tolvajok: az eredetit egy megtévesztően pontos hamisítványra cserélték, a trükk pedig olyan jól sikerült, sokáig fel sem tűnt senkinek. Évekkel később, az addigra elhunyt tulaj fia fedezte fel a bűncselekményt egy szakértő segítségével.

Roberto Bettega (Fotó: Action Images)
Roberto Bettega (Fotó: Action Images)

Roberto Bettega jelenleg is a Juventus alkalmazásában áll, 2009 óta a klub helyettes sportigazgatója, feladata a játékosok, edzők és a felső vezetés kapcsolatának finomra hangolása, valamint az Öreg Hölgy transzferpolitikájának alakításában is aktívan részt vesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik