Éhségsztrájkkal a zárt kapus meccsek ellen

Vágólapra másolva!
2012.12.14. 20:10
A francia labdarúgó-bajnokságban (Ligue1) szereplő Bastia klubcsapatának logisztikai vezetője, Jo Bonavita hivatalos éhségsztrájkba kezdett. A 73 éves úriember így akar tiltakozni a Francia Labdarúgó-szövetség (LFP) döntése ellen, melynek értelmében a Bastia határozatlan ideig zárt kapuk mögött kénytelen lejátszani hazai mérkőzéseit.

Az elmúlt hónapok sorozatos szurkolói atrocitásai és stadionon belüli, illetve azon kívüli balhéi vezettek odáig, hogy a francia szövetség fegyelmi bizottsága több mérkőzésre bezáratta a bajnokság jelenleg 15. helyén álló klub kapuit a nézők előtt.

Az októberi, Ajaccio elleni korzikai derbin a szurkolók folyamatosan dobálták egymást, majd berohantak a pályára, ahol tömegverekedés tört ki, a Lille elleni Ligakupa találkozón szintén kényszerszünetet rendeltek el, mert az egyik partjelzőt fejbe dobták egy petárdával.

A Marseille elleni bajnokit már kivetítőkön nézték a klub szurkolói (Fotó: Guardian)
A Marseille elleni bajnokit már kivetítőkön nézték a klub szurkolói (Fotó: Guardian)

A Bastia csütörtökön a Marseille-t már zárt kapuk mögött fogadta a bajnokság hétközi fordulójában, a szurkolók a Stade du Docteur Lucianin – a klub Furianiban található stadionján – kívül, óriáskivetítőkön követték a 2–1-es vendégsikerrel végződött találkozót. A kívül rekedt szurkolók súlyos büntetés ellenére sem hagytak fel a pirotechnikai eszközök használatával, s mivel a szövetség szerint a klub nem tudja garantálni a nézők biztonságát, a Bastia továbbra is zárt kapuk mögött lesz kénytelen fogadni az ellenfeleket.

Jo Bonavita a Marseille elleni mérkőzés másnapján döntött úgy, hogy idős kora ellenére is a protestálás egy látványos és drasztikus formáját, az éhségsztrájkot választja tiltakozásképp. Az idős úr hatalmas népszerűségnek örvend a klubot ismerők és szeretők körében, 1981 óta áll a Bastia alkalmazásában.

Az élvonal újonca szombaton idegenben lép pályára a francia bajnokságban a Montpellier ellen, a következő hazai mérkőzését december 22-én rendezik, akkor a kiesés elől menekülő Nancy-t fogadják, még biztosan üres lelátók mellett.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik