Egy hétig feküdt holtan egy mezőn a holland ejtőernyős

Vágólapra másolva!
2012.12.19. 18:11
Nyúlvadászok találtak rá véletlenül Mark van den Boogaard holttestére. Senkinek nem hiányzott, senki nem kereste.

Több mint egy hétig feküdt egy mezőn Mark van den Boogaard holland ejtőernyős holtteste, mielőtt nyúlvadászok véletlenül rátaláltak. A középkorú férfi a Teuge városban működő National Paracentrum tagjaként ugrott, azonban nem nyílt ki az ejtőernyője, és a becsapódáskor, feltehetően, azonnal meghalt – írja tudósításában a BBC.

Képünk csak illusztráció (Fotó: Action Images)
Képünk csak illusztráció (Fotó: Action Images)

Azonban senki nem kereste, mert senki nem gondolta, hogy a viszonylag rutinos (2011-es belépése óta 120 alkalommal ugró) ejtőernyőst valami baj érte volna.

„Nem szokás az ugrókat az ugrás után keresni, és ők sem szoktak bejelentkezni nálunk – mondta a legnagyobb holland ejtőernyős klub vezetője, Simon Woerlee, aki azt is elmondta, hogy őt és munkatársait is sokkolták a történtek. – Mark jókedvű, kedves fickó volt, de meglehetősen zárkózott. Mindig egyedül volt."

A férfi nem csak ugrani járt egyedül – a hétköznapokon sem voltak szorosabb kötelékei. A rendőrség tájékoztatása szerint a férfit azért nem kereste egyetlen családtagja sem, „mert senkivel nem tartott fönn szorosabb kapcsolatot".

Ráadásul egyéni vállalkozó volt, azaz még egy munkahelye sem volt, ahol a kollégáinak feltűnt volna a több mint egyhetes távolléte.

Rendőrök a baleset helyszínén (Forrás: bbc.co.uk)
Rendőrök a baleset helyszínén (Forrás: bbc.co.uk)

A Holland Királyi Repülési Szövetség most megvizsgálja az ejtőernyőt, és megpróbálják megállapítani, hogy miért nem nyílt ki a végzetes ugrás során.

„Sajnos nincs arra száz százalékos garancia, hogy egy ugrás sikeres lesz – idézi a BBC Simon Woerlee-t. – Az ugrók felszerelését soha nem ellenőrizzük, ezt nem írja elő törvény, és nem is szokás. Amerikában egy időben volt erre kísérlet, de ott sem működött. Az emberek pedig különbözőek: van, aki az ugrás után visszajön egy teára, vagy egy kis beszélgetésre, más meg a földet érés után összecsomagol, és hazamegy. Ha minden alkalommal kutatást indítanánk az ugróink után, az csak sok hűhó lenne a semmiért. Riaszthatnánk a mentőegységeket, aztán kiderülne, hogy az ugró már réges régen otthon ül, és a nagyanyjával teázgat."

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik