BEK-döntőhöz csodálatos Aida-nyitány

BAKOS GÉZABAKOS GÉZA
Vágólapra másolva!
2010.04.16. 11:07
null
Az 1992-es BEK-döntőben a Sampdoria a Barcelonával csapott össze (Fotó: Action images – archív)
Címkék
Tizennyolc évvel ezelőtt Genovában jubileumi Kolumbusz-évet tartottak. Ehhez sok más rendezvény mellett sportünnep is dukált: a város neves futballcsapata, a Sampdoria felnőtt az alkalomhoz, és április 15-én bejutott a BEK döntőjébe. Másnap a jóval kisebb magyar tábornak volt oka vigadni: a junior vívó-világbajnokság nyitó napján Mohamed Aida mindenkit elbűvölt, és nem mellesleg mindenkit le is győzött!

1992 tavaszán Genovában arra emlékeztek, hogy kereken 500 évvel korábban a város szülötte, Cristoforo Colombo (későbbi munkaadóinál Cristobal Colón, mifelénk Kolumbusz Kristóf) felfedezte Amerikát, még ha spanyol színekben is. A helyi polgárok és a magyar sportbarátok figyelmesebb része pedig 1992 tavaszára emlékezhet azóta – ki ezért, ki azért.

A labdarúgó Bajnokcsapatok Európa-kupájának utolsó szezonja zajlott az idő tájt, és a két évvel korábban KEK-trófeát szerző Sampdoriára – vagyis az akkoriban erősebbnek számító helyi csapatra – április közepén a legjobb nyolc közötti csoportkör utolsó fordulójában várt feladat éppen. Vialliék a Panathinaikoszt fogadták zárásként, és már egy döntetlen is elég volt számukra a továbbjutáshoz – ami egyből döntőt ért! Mancini még az első félidőben kiegyenlítette a görögök egygólos előnyét, és már nem is változott az eredmény, így a Samp biztosan megelőzte a közben az Anderlechttől vereséget szenvedő Crvena zvezdát, azaz készülhetett a Barcelona elleni fináléra.

Másnap a jó nép még éppen a nagy murit követő regenerálódással volt elfoglalva, amikor a junior vívók megkezdték a maguk világbajnoki szereplését. Rögtön az első számban nagy reményeink lehettek, hiszen a 16 éves Mohamed Aida címvédőként rugaszkodott neki a női tőrözők küzdelmeinek. A mezőny legfiatalabb versenyzője könnyedén verekedte magát végig a riválisokon: a selejtezőben ötből ötször nyert, aztán sorban a lengyel Rybickát, a FÁK-beli (magyarán szovjet) Jucsevát, a francia Wuilleme-et, a román Scarlatot és a francia Magnant is mindkét asszóban felülmúlta.

Az aranyéremért viszont nem más, mint a korosztályos világranglistát vezető, az év folyamán öt vk-viadalból négyet megnyerő (egyen pedig másodikként végző) – ráadásul hazai páston fellépő – Valentina Vezzali próbálta az útját állni. A tudósítónk szerint „kedves, de nagyképű" olasz lány ellen az első és a második csörtében is 1:1-nél járt le a vívóidő, és a tust előbb VV, utóbb pedig Mohamed adta. A mindent eldöntő harmadik menetben zöld lámpa, aztán zöld lámpa, majd zöld lámpa, utána zöld lámpa, végül zöld lámpa gyulladt ki – 5:0 a magyar tőrözőnek!

„Olyan, mint egy álom – pihegte a bajnok, és mestere, Solti Antal sem volt sokkal bőbeszédűbb: – Fantasztikus!

És összeölelkezett a sikerduó. A csalódott olaszok felteszik előbb az Örömódát, később a magyar himnuszt, ütős változatban, aztán szólítják végre Aidát. Irány a dobogó, fel a tetejére!" – olvashattuk egykor a Nemzeti Sportban.

Miként azt is, hogy az olaszok szövetségi kapitánya szerint versenyzőnk a győzelmét annak köszönhette, hogy Vezzali nem bírt összpontosítani. A kissé elfogultnak tűnő véleményt Solti ekképp egészítette ki a tanítványa sikerének titkát firtató kérdésre: „Egymondatos válasz erre nincsen. Aida vív! Akciózik, jó előkészítésből. Mozgása puha, de remekül gyorsul. Ha kell, magától változtat. Türelmes. Nem kapkod, nem reklamál, nem siet."

Mohamed Aida (Fotó: Farkas József)
Mohamed Aida (Fotó: Farkas József)

És az sem utolsó szempont, hogy az olasz lapok valamennyien elismerően írtak Mohamed Aidáról, akciódús vívása mellett külön hangsúlyozva rokonszenves viselkedését is. Ez utóbbira példa: egész nap a szavát sem nagyon lehetett hallani, a fináléban pedig engedélyt kért, hogy megtörölhesse a homlokát – egy olyan sportágban, ahol azért viszonylag gyakran repkednek a sisakok... Egyébként az ünneplése is visszafogottan zajlott, az estét egy „kocsikeréknyi pizza és három testőr kíséretében töltötte". A három úriember nem más volt, mint férfi párbajtőrcsapatunk tagjai: Sárközi Attila, Imre Géza és Totola Gábor. Utóbbi kettő nagy sikereket aratott később a „nagyok" között is, olyannyira, hogy Totola néhány hónappal Genova után ezüstérmes lett a barcelonai olimpia felejthetetlen párbajtőrcsapat-versenyében!

Mohamed Aida gyönyörű története sem ért véget: már 1993-ban második lett egyéniben a felnőttek világbajnokságán! Ezen felül az évek folyamán háromszoros vb-3., olimpiai negyedik helyezett, illetve csapatban Európa-bajnok is lett sok más egyéb sikere mellett. Néhány évvel ezelőtt férjhez ment Laurey Shonghoz, akivel 1999-ben ismerkedett össze, amikor még a fiú is aktívan vívott. A kanadai sportember azóta golfmenedzserkedik, a család pedig kétlaki életet él – igen, család, hiszen tavaly megszületett Aida kislánya, Olívia. A vívónő azonban egyáltalán nem vonult vissza: már tavaly decemberben újra elindult az országos bajnokságon, és bronzérmet szerzett – szándékai szerint még a londoni ötkarikás játékokon is látni fogjuk!

Hajdani genovai diadalának értékéről pedig mindennél többet elárul, hogy egykori „áldozata", a nála két évvel idősebb Valentina Vezzali mindmáig – az egyéb medáliákon túl – összesen 5 olimpiai (ebből egyéniben három!), 11 világ- és 6 Európa-bajnoki aranyérmet szerzett...

 

1932-ben e napon az MLSZ elnökségének ülésén határozatot hoztak, hogy a korábbinál szigorúbb új fegyelmi kódexet – az intézőbizottság javaslatával szemben – nem augusztus 1-jétől vezetik be, hanem azonnali hatállyal. Ezenkívül a vidéki küldöttek kérésére kimondták, hogy az alábbi szabály csak a fővárosra vonatkozik: „nem vezethet valamely osztályban bajnoki mérkőzést az a bíró, aki az illető osztályban szereplő valamely egyesület tagja, vagy két éven belül az volt".

1952-ben e napon az Aranycsapat gerincét adó Bp. Honvéd az NB I 9. fordulójában is megőrizte hibátlanságát, miután 5:0-ra lelépte a Szegedi Honvédot. Budai I (nem azonos a jobbszélső Budai II-vel) két és Bozsik egy gólja mellett Kocsis szerezte a másik kettőt, de vele kapcsolatban elsősorban azt kell kiemelni, hogy három nappal korábban a Szombathelyi Lokomotív 8:1-es elgyepálása során egymaga öt gólt vállalt, azaz kirobbanó formában volt. Persze ekkoriban mások voltak az elvárások (noha az első igazán nagy siker, a helsinki olimpiai győzelem még csak eztán következett), és ezt jelzi Kocka lapbeli értékelése is: „az első félidőben többször leállt, a másodikban remekül játszott". Nem vitték túlzásba a dicséretet...

1972-ben e napon a holland bajnokságban nagy sikert aratott a korszak sztárcsapata, az Ajax, amely legközelebbi üldözőjének otthonában győzött kiütéssel. Az amszterdamiak 5–1-re nyertek az örök rivális (és végül mögöttük ezüstérmes) rotterdami Feyenoordnál – ezzel öt pontra növelve a fórjukat az élen –, azaz ragyogó formában készültek a Benfica elleni BEK-elődöntő visszavágójára. Ha megnézzük az Ajax gólszerzőit, még ma is csettintünk a nevek hallatán: Cruyff (2), Haan, G. Mühren, Keizer. Valamennyien világbajnoki ezüstérmesek és/vagy háromszoros BEK-győztesek...

1982-ben e napon a magyar női kosárlabda-válogatott 93:53-as győzelmet aratott az NSZK ellen a hagyományos szolnoki Tisza-kupa 2. fordulójában. Killik László együtteséből ezúttal Németh Ágnes volt a legeredményesebb 24 pontjával, de Beloberk (18) és Kiss Lenke (19) is kitett magáért (mindannyian olimpiai 4. helyezettek voltak, illetve később Eb-bronzérmet nyertek) – végül az utóbbi lett a torna gólkirálya 71 ponttal, a mieink pedig veretlenül zártak az élen Kuba, Nyugat-Németország és Franciaország együttese előtt.

2002-ben e napon első számú férfi teniszezőnk, Sávolt Attila (76. az ATP-rangsorban) 6:3, 7:5-re legyőzte Nicolas Kiefert (50.) a csaknem hárommillió dollár összdíjazású monte-carlói tenisztorna első körében. A főtáblára magát a selejtezőből felverekvő játékosunk a második fordulóban aztán egy másik némettel, az ötödik kiemelt Tommy Haasszal (7.) találkozott, akitől kikapott, de ez évi jó eredményei révén néhány héttel később, májusban elérte pályafutása legjobb világranglista-helyezését, a 68.-at.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik