„Platini - vezér, a legnemesebb fajtából"

Vágólapra másolva!
2011.11.23. 08:59
null
Didier Six talán az első világjáró francia futballista volt (Fotó: archív)
Nyolc esztendeje, a londoni 6:3 ötvenéves évfordulóján a Budapest Sportarénában, többek között az Aranycsapat (akkor) még élő három tagjának jelenlétében rendezték meg a Képes Sport All Stars Európa-kupát, amelyre a hetvenes-nyolcvanas és kilencvenes évek holland, francia, osztrák, német és portugál klasszisai közül jó néhányan Budapestre repültek, hogy megküzdjenek egymással, no meg a házigazda magyar együttessel. A hatcsapatos tornát a mieink nyerték, de erről még mit sem tudhatott az NS riportere, amikor az előkészületek kapcsán hazánkba érkező Didier Sixszel beszélgetett – sok-sok futballemlékről. Alább a 2003-as interjút olvashatják.

„Statisztikákkal felszerelve érkezem. Formális bemutatkozás, a papírokat ledobom az asztalra. – Szabad? – kérdi az éppen landoló lapok felé biccentve Didier Six, az 1984-ben Európa-bajnokságot nyerő francia válogatott tagja, és már nyúl is értük. Lapozgat. – Elkérhetem a tollát? Hibás a puskája. Nocsak, nocsak. A L'Équipe is tévedhet...

– Mi nem stimmel?
– A válogatottságaim és a nemzeti csapatban rúgott góljaim száma. Tudja, akkoriban az olyan mérkőzések, mint például az Andorra elleni, nem számított hivatalosnak. Nekem ellenben fontosak, szóval ha megengedi...

– Parancsoljon. Így mennyi is?
– Ötvennégy per tizennyolc, és nem ötvenkettő per tizenhárom.

Javít, majd érdeklődve tovább forgatja a hevenyészett „mankót". Az utolsó laphoz érve kissé elkomorul.

– Áh, dobjuk el... – mondja, imitálva a mozdulatot.

Persze, ugrik be, az 1982-es spanyolországi világbajnokság elődöntőjében részt vevő gárdák összeállításához ért! Franciaország–NSZK. Zseniális meccs volt, tizenegyesekkel végül a németek kerültek a fináléba, a párbaj során pedig a velem szemben ülő Six hibázott.

– Ezerszer megkérdezték már öntől: mi történt? A hosszabbításban három egyre vezettek, miért nem sikerült a fináléba jutniuk?
– Ha akkoriban létezett volna az arany- vagy az ezüstgól szabálya, mi játszhattunk volna a döntőben az olaszok ellen. És azt se felejtsük el, hogy manapság egy olyan brutális megmozdulás után, mint amilyen Toni Schumacheré volt, a játékvezető gondolkodás nélkül piros lapot ad a szabálytalankodónak. A németek kapusa még csak sárgát sem kapott, pedig letaglózta Patrick Battistont.

– A világbajnoki cím egyik lehetséges várományosaként tartották önöket számon.
– Jó csapatunk volt, nem vitás, amelyben megtiszteltetés volt játszani. Csakhogy a győzelemhez nem elég tizenhat kiváló futballista. Ez külön művészet. Meg kell tanulni győzni, egyenként és a közösség szintjén is. Nekünk ez 1984-re sikerült. Olyan esemény volt ez, ami alapjaiban változtatta meg a francia labdarúgást, a játékosok mentalitását. A mi Európa-bajnoki címünk a mai nemzedékre is kihat, arra, amelynek képviselői világbajnokok lettek tizennégy évvel később. Minket tartottak a példaképnek, azzal a tudattal léphettek pályára, hogy nekünk, franciáknak már sikerült nagyot dobnunk, most is mennie kell! És ez nagyon sokat jelent, higgye el!

– A mexikói seregszemlére favoritként érkeztek, az öreg kontinens királyaiként, bronzérem lett a vége – Ön nélkül.
– Na, nem az én hiányom miatt!

– Megsérült?
– Talált. A futball megannyi gyönyörű élménnyel ajándékozott meg, és csupán két olyan esemény van, ami néha bánatot csempész a hétköznapjaimba. Az egyik az a kihagyott tizenegyes, a másik pedig a sérülésem. Három héttel a vébé kezdete előtt történt. Először és egyben utoljára huszonkét éves profi pályafutásom alatt. Kár, hogy nem lehettem ott a generációnk utolsó nagy világeseményén.

– Legendás társaság volt, annyi szent. Michel Platini, Alain Giresse, Jean Tigana, Bernard Lacombe, Dominique Rocheteau, Six...
– Hetvenhétben tíz fiatallal együtt kerültem először a válogatottba. Brazíliával meccseltünk a Maracanában. Akkor született meg a csapatunk. Zsúfolt lelátók előtt örömfutballt és kettő kettes végeredményt hozott a derbi, no meg a nemzeti együttes históriájának első Six-gólját. (Valójában ez már a kilencedik fellépése volt a második találatával, bő egy évvel a csehszlovákok elleni debütálása, illetve két hónappal a svájciaknak lőtt gólja után – a szerk.)

– Pompás bemutatkozás...
– Szerencsére jött még néhány találat később is.

– Hetvennyolcban, az argentin vébén rajtunk megkönyörült.
– Csak negyedórát játszottam, de látja, a Mar del Plata-i összecsapást sem felejtem el soha. Nem is lehet!

DIDIER SIX
Született: 1954. augusztus 21.
Állampolgársága: francia
Válogatott mérkőzései/góljai: 52/13
Klubjai: Valenciennes (1972–1977 és 1987), Lens (1977–1978), Olympique Marseille (1978–1980), Cercle Bruges (1980), Racing Strasbourg (1981 és 1986), VfB Stuttgart (1981–1983), Mulhouse (1983–1984), Aston Villa (1984–1985), Metz (1985–1986), Galatasaray (1987–1988), Vallauris (1989), Vauban Strasbourg (1989–1990), VfB Leipzig (1991–1992)
Legnagyobb sikerei: Európa-bajnok (1984), vb-4. (1982), török bajnok (1988), török Szuperkupa-győztes (1988), német bajnoki 3. (1983)

– A mezmizériára gondol?
– Pontosan. Mi és az önök válogatottja ugyanolyan színű mezzel a táskánkban érkeztünk a stadionba, ott derült csak ki a malőr. A szállásunkon hagytuk a váltószerelést, és mivel messze volt a bázis, szóba sem jöhetett, hogy valakit érte szalajtsunk. Fél órát csúszott a kezdés, akkorra sikerült komplett garnitúrát szereznünk. Egy helyi harmadik ligás kiscsapat, az Atlético Kimbeira színeiben léptünk végül pályára.

– Még fájóbb a három egy...
– Engem az argentinok elleni meccsünk eredménye bosszant.

– Minket is, mármint a válogatottunk veresége a házigazdától...
– Argentínában nem lehetett más az első, csakis César Luis Menotti csapata! Minden róluk szólt, minden értük történt. Az ottani diktatúra beárnyékolta a vébét, de a hangulat így is felemelő volt. Meccsnapon kiürültek az utcák, teremtett lélekkel sem találkoztunk. Az ünneplésekkor viszont mozdulni sem lehetett egyik városban sem, egymást érték a fiesták szerte az országban. De visszakanyarodva a csoportmérkőzésre: a hazaiak kettő egyre győztek úgy, hogy nevetséges büntetőhöz jutottak, tíz perccel a lefújás előtt viszont nem ítélt meg a javunkra egy vitathatatlan tizenegyest a bíró. Abszolút jogos lett volna, és nem csak azért, mert én voltam az eset szenvedő alanya. Utóbb minden tudósítás kiemelte: hiba volt. A kalapunk mellé tűzhettük a „részvétnyilvánításokat"...

– Fix, hogy nem ezt tartja élete mérkőzésének. De melyiket is?
– Johan Cruyff volt számomra az isten. Példaképnél is több. És megadatott, hogy húszévesen, Dortmundban egy gálamérkőzésen együtt futballozhattam vele. Volt még ott néhány ismertebb játékos, Franz Beckenbauer, Oleg Blohin, Zico...

– Ne szerénykedjen, Ön sem nézőként tündökölt azon a mérkőzésen! Ki volt a legjobb futballista, akivel összehozta jó sorsa?
– Platini. Vezér volt, a legnemesebb fajtából. Elegáns, okos, soroljam? Inkább azt mondom: megtiszteltetés volt abban az együttesben játszani, amelynek ő volt a kapitánya. Több mint ötvenszer lehetett ebben részem, ami véleményem szerint nagy szám, olyan sok jó futballistája volt akkor Franciaországnak.

– Ahogyan napjainkban is.
– Így igaz.

– Az interneten barangolva akadtam a becenevére: Le Globe Trotter, azaz Világjáró. Szerepelt néhány klubban, sőt országban...
– Innen ered.

A csatár a '82-es vb-n
A csatár a '82-es vb-n

– Menjünk sorban! Mondok egy országnevet és klubot, aztán Ön jön egy sztorival. Hoppá: Franciaország! Túl sok a csapat.
– A Valenciennes-nél lettem profi játékos, de inkább a Lensban töltött idényről szólnék, ha már az emlékezetes meccsekről kérdezett. A Lazióval játszottunk az UEFA-kupában, a második körben. Rómában simán kikaptunk kettő nullára, a visszavágón viszont letaroltuk az olaszokat! Kilencven perc alatt ledolgoztuk a hátrányunkat – mind a két gólunkat én szereztem –, a hosszabbításban aztán lőttünk még négyet; én egyet. Az egész vidék másnapos volt.

– Belgium, Cercle Bruges.
– Itt kezdődött a világjárás. Az én időmben ritkán, sőt még annál is ritkábban kelt útra francia labdarúgó. Marseille-ben nem volt maradásom, a bruges-iek pedig megkerestek. Nekem sem volt ellenemre az ötlet, menni akartam, kipróbálni magam más országokban, megismerni az ott élő embereket...

– Bejött?
– Be, bár a belga kaland rövidre sikerült. Nehéz fél év volt.

– NSZK, Stuttgart. Francia ember német földön – pikáns!
– Az első meccsemen, a Düsseldorf ellen gólt rúgtam, a VfB-nél az év játékosának választottak, bronzérmet nyertünk, és rengeteg barátra leltem. Nem mellékesen pedig megszerettem a sört. Amikor a szurkolók megtudták, hogy távozni készülök, szimpátiatüntetést rendeztek, aláírásgyűjtésbe kezdtek. Ötezer szignó volt a papírokon. Na, akkor a sztori. A Hamburggal játszottunk, s nekem mint csatárnak azt a feladatot adták, hogy kössem le az ellenfél védőit. Tudtam, hogy Beckenbauer külön is figyel majd rám, szóval nagyon készültem. Ezzel szemben nem a Császár, hanem én védekeztem. Beckenbauer csak jött előre, irányított, így én támadóként szégyenszemre arra kényszerültem, hogy a saját térfelünkön romboljak. Tragédia!

– Anglia, Aston Villa.
– Akkoriban szerepeltem ott, amikor a klubjaikat a brüsszeli tragédia miatt több évre száműzte az UEFA a nemzetközi porondról, ezért is álltam odébb egy esztendő után. Tudta, hogy én voltam az első francia labdarúgó az angol élvonalban?

– Nem böngészte át alaposan a papírjaimat...
– Már akkor is elképesztő iramban játszottak arrafelé. A megérkezésem előtti napokban megfáztam, nem edzettem, nem voltam tökéletes állapotban. A három nappal későbbi bajnoki nyitányon jött a Manchester. Nyertünk három nullára, de én a hetvenedik percben jeleztem: elég, meghalok. Életemben először cserét kellett kérnem.

– Az angol vagy a német sörök jobbak?
– Különbözőek, de mindkét náció nagyon ért a sörfőzéshez, tapasztalatból mondom.

– Végül Törökország, Galatasaray.
– Elsőre? A rengeteg néző és a pokoli atmoszféra jut az eszembe. És Budapest...

– Budapest?
– Isztambul is kettéosztott, hasonlóan az önök gyönyörű fővárosához.

– Bocsánat, még nem is kérdeztem: tulajdonképpen minek köszönhető a látogatása?
– A Sportarénában 2003. november 23-án megrendezendő All Stars Európa-kupa szervezésében segédkezem.

– És egyébként?
– Készülök az UEFA pro licences vizsgámra. Kicsit izgulok. Nyolcvannyolcan vagyunk, de csak négyen kapnak diplomát.

– Egy Európa-bajnok azért némi előnnyel indul ilyen esetben, nem?
– Ha abból indulok ki, hogy csoporttársam például bizonyos Didier Deschamps, akkor aligha... De inkább azzal kellett volna kezdenem, hogy gyönyörű családom van, és edzőként elsősorban gyerekekkel, fiatalokkal foglalkozom. A kisebbeknek elmesélem, ki is például Platini, mert őt már csak úgy ismerik – ha egyáltalán –, mint szövetségi embert. Thierry Henry, Bixente Lizarazu – az ő nevüket egyből fújják, de én szeretném, ha egy olyan formátumú labdarúgó is az emlékezetükbe vésődne, mint amilyen Michel volt. Nem szeretném megélni, hogy az egykori teniszező Yannick Noah-val történt eset vele is megismétlődjön. Noah jelenleg zenél, nem is akárhogyan! A múltkoriban Párizsban szerveztek egy bulitornát, amire őt is meghívták. És miről beszéltek a francia fiatalok? Hogy jó zenész ez a Noah, de hogy ennyire jól teniszezik is..."

SIX-GÓL AZ 1982-ES MUNDIALON

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik