SZELI MÁTYÁS
SZELI MÁTYÁS
2019.03.12 23:59 Frissítve: 2019.03.13 00:59

Vissza a jövőbe – Szeli Mátyás jegyzete

 

 
Real Madrid: Zidane visszatért! 2022-ig írt alá – hivatalos
Zidane: Feltöltődtem, készen állok
Zidane-nak hat feltétele volt, hogy visszatérjen – sajtóhír

Nem szeretnék ünneprontó lenni, de ha a Real Madridért szorítanék, akkor Zinédine Zidane visszatérése kapcsán nemcsak megkönnyebbülést, hanem némi tehetetlen dühöt is éreznék.

Hogy miért?

Zidane távozásának okai máig nem tisztázottak, de ha le akarjuk egyszerűsíteni a történteket, és hiszünk a helyi sajtónak, akkor annyi történt, hogy Florentino Pérez elnök tíz hónap késéssel adta meg neki, amit kért. A csapat ezalatt elveszítette legnagyobb sztárját, Cristiano Ronaldót, több klasszist „elidegenített”, s kukába dobhatja a most futó idényét.

Florentino Pérez jó érzékkel ismerte fel, hogy az idény hátralevő részében nem egy taktikust kell hoznia vagy nem egy olyan beugrót, akinek nem tépázzák meg a renoméját a következő hetek történései. A presidente tudta, a vihart – amelyet hibás döntéseivel részben ő kavart – csak úgy csendesítheti le, ha az érzelmekre hat, s ha egy kikezdhetetlen, csaknem mindenki által szeretett és tisztelt, ízig-vérig „madridista” edzővel fordítja el felelősségéről a reflektorfényt.

Lélektani szempontból tehát jobb lépést nem is tehetett volna, hiszen nincs még egy olyan edző, aki egy ilyen sötét órában is ennyire egységbe kovácsolja a Real-szurkolókat.

Ettől még tény, az idény hátralévő részében már nem nagyon van miért játszani, ezért a második fázisban hetekig tartó felvezetés során (amelyben vélhetően partner lesz a világsajtó) beindul az átigazolási időszak, és sztárigazolásokkal lehet lelkesíteni a publikumot. Az egészet pedig Zinédine Zidane felügyeli, aki játékosként, de főképp edzőként olyan „szobrot emelt” magának, amelyet szinte lehetetlen ledönteni.

A kezdeti örömködés közepette azért érdemes megemlíteni, hogy a régi-új szakvezetőnek egy olyan feladattal is meg kell küzdenie, amellyel első regnálása során nem: újra kell építenie a csapatot. Ez a második Zidane-éra legfontosabb kérdése – és ez az, amelyre csak hónapok elteltével kapunk választ.

Nem szeretnénk ünneprontók lenni, ám az is érdekes felvetés, mit tesz Pérez, ha mégsem úgy sül el a kinevezés, ahogy várta. Kíméletlenül és gyorsan edzőt vált (szokása...), vagy érzelmi alapon a szükségesnél is tovább ragaszkodik Zidane-hoz?

Persze ne zárjuk ki azt sem, hogy a francia azt teszi, amit már többször megtett pályafutása során – és ez a futballban nem sok legendának adatik meg –: azaz olyan módon és körülmények között távozik, ahogy az neki tetszik.

És akkor megint mindenkinek hiányozni fog.

2019.08.17 13:22:02

Spanyol labdarúgás T. D.

Zinédine Zidane csapata biztos győzelemmel kezdte meg a La Liga 2019–2020-as kiírását.

2019.08.16 20:41:49

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Messi után Suárez is lesérült a katalánoknál; a csereként beállt 38 éves ék első labdaérintéséből a kapuba ollózott.

2019.08.16 15:20:02

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nem a kisemberek klubja már az Atlético. A Sevilla, a Betis és a Valencia is nagybevásárlással készült.

2019.07.31 21:17:42

Spanyol labdarúgás THURY GÁBOR

NS-VÉLEMÉNY. A szponzor neve a Camp Nou elnevezés mellé kerülne.