Vilanova váltja Guardiolát a Barcánál - hivatalos

Vágólapra másolva!
2012.04.27. 14:04
null
Josep Guardiola sajtótájékoztatón jelentette be a távozását (Fotó: Reuters)
Címkék
Josep Guardiola az FC Barcelona péntek kora délután megtartott sajtótájékoztatóján hétperces beszédében hivatalosan is kimondta, hogy nem hosszabbítja meg az idény végén lejáró szerződését a katalán klubnál. Utódja eddigi pályaedzője, Tito Vilanova lesz, aki a nyártól veszi át a csapat irányítását.


A 41 éves Guardiola távozása péntek reggel óta nyílt titok volt a Barcelonánál, csak a hivatalos bejelentésre kellett várni – ez a 13.40-kor elkezdődött sajtótájékoztatón megtörtént. Utódja a következő szezontól eddigi segítője, Tito Vilanova lesz.

A fél kettőre meghirdetett sajtótájékoztatóra öt perccel később futott be az első keret több meghatározó futballistája – Busquets, Piqué, Pedro, Fabregas, Xavi, Valdés, Iniesta, Puyol –, majd leültek a széksorokba, ezúttal ők is csak a kíváncsiskodók sorát gyarapították, bár a lényeggel már nyilván tisztában voltak.

A játékosok itt csak mellékszereplők (Forrás: fcbarcelona.com)
A játékosok itt csak mellékszereplők (Forrás: fcbarcelona.com)

Két perccel később érkezett a délután főszereplője, Guardiola, aki az asztal főhelyén ülő Sandro Rosell klubelnök jobbján foglalt helyet, míg Andoni Zubizarreta sportigazgató az asztal bal oldalán ült.

Guardiola 13.40-kor kezdett hozzá a beszédéhez. Először láthatóan zavarban volt, megfeszülten kereste a szavakat, a gondolatokat, folyamatosan lefelé tekintett, de amikor két perccel később már túljutott a nehezen, kimondta a lényeget, onnantól kezdve felszabadult. A fejét felemelte, mosolyogni is volt ereje, szemén és a nézésén érződött: nem volt könnyű döntés, amit meghozott, de most, hogy sikerült nemcsak meghozni, hanem fel is vállalni és kimondani, mázsás kő esett le a szívéről.

„Most ért véget a munkám – vágott bele mondandójába Guardiola. – Persze sok gondom volt, de nem beszéltem róla. Most meghoztam a döntést teljesen nyugodtan, hogy elhagyom a klubot. Négy évig voltam itt, és úgy érzem, a munkám végére értem. Nem azért, mert nem tudnám folytatni, csak úgy érzem, hogy nagyon elfáradtam a háromnaponkénti meccselésben. Ehhez ugyanis folyamatosan rengeteg energia kell. Muszáj megújulnom, pihennem, márpedig ezt már évek óta nem tudtam megtenni. Boldog vagyok az elért eredmények miatt. Köszönetet mondok a játékosaimnak, óriási élmény volt velük dolgozni, különleges kiváltság. Köszönöm, hogy türelmesek voltak hozzám, de most azzal az érzéssel távozom: büszkeséggel tölt el, hogy itt dolgozhattam. Nem is kívánhattam többet, mint amit kaptam. Páratlan ereje van ennek a klubnak."

Vilanova kinevezése mintha Guardiolát is meglepte volna
Vilanova kinevezése mintha Guardiolát is meglepte volna

„Nem volt egyszerű helyzet. Szeretném megmagyarázni, hogy mit is érzek jelenleg. Először is sajnálom, hogy ennyi ideig bizonytalanságot okoztam. Hiba volt, és elismerem, hogy nem követtem azoknak a tanácsát, akik azt mondták, hogy két évre írjak alá. Nem akartam, hogy könyörögjenek nekem. Mindig rövid szerződéseket kötöttem, és meg kellett gondolnom, hogy mit teszek, hiszen a Barcelona edzőjének lenni óriási feladat és felelősség. Négy év a Barca élén egy örökkévalóság! Én pedig mindig szerettem a tiszta helyzeteket.”

„Ősszel már beszéltem arról az elnökkel, hogy befejezem a munkám, de akkor még nem tudtam megmondani a játékosoknak, mert óriási katasztrófát okozott volna. Most jött el a pillanat, hiszen már elvesztettük a két legfontosabb sorozatot. Az ok rendkívül egyszerű: négy év nagyon sok volt. Kiégtem, ezért fel kell töltődnöm. Az edzőnek a teljes erejére szüksége van, hogy hasson a játékosaira, és ezt vissza kell szereznem. Márpedig ez most csak pihenéssel lehetséges.”

„Már tudom is, hogy hová megyek, ez a létező legkiváltságosabb hely. Boldog vagyok, túl az eredményeken is, hogy itt lehettem. Szeretnék köszönetet mondani minden játékosnak, azoknak is, akik itt vannak, azoknak is, akik már nem. Azzal az elképzeléssel jöttem ide edzőnek, hogy felfalom az egész világot. Ma is így gondolom, de ezt már nem a Barca edzőjeként fogom megtenni.”

A két legfontosabb sorozatot egy héten belül bukták el
a katalánok, most az edzőjüket is elveszítik
A két legfontosabb sorozatot egy héten belül bukták el a katalánok, most az edzőjüket is elveszítik

Guardiola hét percet beszélt, őt Rosell követte, aki kétperces felszólalásában próbált nyugalmat kölcsönözni a jelenlévőknek, hogy tudatosítsa: nincs pánik, uralják a helyzetet. A klubelnökön látszódott, hogy felkészült a mai nap fontos történésére, higgadtan, megfontoltan nyilatkozott. Őt Zubizarreta követte, aki nem is sokat szaporította a szót, máris bejelentette, hogy Vilanova lép előre a ranglétrán, és lesz másodedzőből főnök. Ekkor Guardiolát mutatta a kamera, aki mintha meglepődött volna a hír hallatán. Pedig nyilván beszéltek, beszélniük kellett róla. Az utóbbi időben egyébként is rendszeresen feltűnt Vilanova a főnök mellett meccs közben, a technikai zónában és a kispad közelében folyamatosan egyeztettek. Munkaviszonyuk inkább tűnt egymás mellettinek, mintsem alá- és fölérendeltnek.

A sportigazgató azzal érvel az új főnök mellett, hogy maximálisan tisztelik emberként és szakemberként is. Mivel Guardiola stábjában dolgozott, tökéletes ismeretei vannak úgy a csapat játékrendszerét, mint az egyéni képességeket, felkészültséget illetően. „Más ember, de a céljai, az ideológiája megegyezik Guardioláéval" – érvelt Zubizarreta.

Az asztalnál ülő trió tizenöt percet beszélt magától, majd a következő háromnegyed órában újságírói kérdésekre válaszolt. Guardiola nem kerülhette ki a kérdést, hogy valóban találkozott-e Roman Abramoviccsal Párizsban az év elején, az edző azonban kategorikusan tagadta, hogy erre sor került volna. A tréner folyamatosan hangsúlyozta, nem azért távozik, hogy szabaddá váljon és más klubhoz szerződjön. Meglátása szerint eddig is a legjobb helyen volt, egyszerűen fáradtnak érzi magát a további munkához. És az sem bírta volna maradásra, ha megvédik BL-, illetve bajnoki címüket. Most csak a pihenésre, a feltöltődésre tud gondolni, de ez nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy még a jövőben valamikor edzőként dolgozzon majd. Igaz, azt sem, hogy erre mégsem kerül sor – ahogy mondta: a futballon kívül is van élet, az ember találhat magának más munkát és elfoglaltságot is.

A PRIMERA DIVISIÓN HÁTRALÉVŐ FORDULÓI
36. forduló (április 29.)
Rayo Vallecano–Barcelona
37. forduló (május 5–6.)
Barcelona–Espanyol
38. forduló (május 12–13.)
Betis–Barcelona
20. forduló (május 2–3.)
Barcelona–Málaga
SPANYOL KIRÁLY-KUPA
Döntő, Madrid (május 25.)
Barcelona–Athletic Bilbao

Vilanova másfél évvel idősebb Guardiolánál, amíg azonban utóbbi 1990-ben a katalánok tartalékjai közül a felnőttek közé léphetett, neki távoznia kellett a klubtól. Tíz évig így is profi futballistaként kereste meg a sangríára valót, majd a Barcelona melletti külvárosban, Terrassában vállalt szakmai munkát. Ezt cserélte fel a Barcelona hívására, 2007-ben együtt irányíthatta a tartalékokat a harmadosztályban Guardiolával, majd az osztályváltás után ők csapatot is váltottak: a főnökkel együtt elfoglalták a holland páros, Frank Rijkaard és Johan Neeskens örökét.

Vilanova a jelenlegi szezonban eddig két, visszhangot kiváltó nagyobb ügy szenvedő alanya volt: tavaly augusztusban a spanyol Szuperkupa barcelonai visszavágóján a kispadok előtt kialakult lökdösődésben az ő szemébe nyúlt bele hátulról José Mourinho – a portugál később bocsánatot kért a tettért, majd személyes találkozásuk alkalmával kézfogással is megerősítették, hogy fátylat borítottak a múltra –, majd az ősz végén sürgősségi műtét vált indokolttá: fültőmirigyében fedezték fel a tumort, amelyet azonnal eltávolítottak.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik