Vége! Guardiola bejelentette Messiéknek: távozik a Barcától

Vágólapra másolva!
2012.04.27. 11:08
null
Josep Guaridola távozik a Barcelonától (Fotó: Reuters)
Címkék
A marca.com értesülései szerint Pep Guardiola az idény végén biztosan távozik a spanyol Barcelona labdarúgócsapatának éléről. Erről a döntéséről már tájékoztatta a keret játékosait. A 41 éves tréner 2008-ban vette át az első csapat irányítását, s eddig tizenhárom trófeát sikerült begyűjtenie, köztük három bajnoki aranyérmet és két Bajnokok Ligája-elsőséget.

A sport.es szerint a lehetséges utódjelöltek közül André Villas-Boas érkezése tűnik a legvalószínűbbnek. A portugál szakember a Portóval ért el visszhangos sikereket az előző kiírásban, ennek köszönhetően került a Chelsea élére, ahol viszont fiatalítási, csapatátépítési törekvései nem párosultak kiugró eredményekkel, így szezon közben távozni kényszerült. Ideiglenes megbízatással dolgozó utódja, Roberto Di Matteo pedig BL-döntőbe vezette a „kékeket”, az elődöntőben éppen a katalánokat búcsúztatva.

NÉVJEGY
Pep Guardiola (1971. január 18.)
Főbb eredményei játékosként:
hatszoros bajnok, kétszeres spanyol Király-kupa-győztes, négyszeres spanyol Szuperkupa-győztes, BEK-győztes, KEK-győztes, kétszeres európai Szuperkupa-győztes, 47-szeres válogatott, olimpiai bajnok
Főbb eredményei edzőként:
háromszoros bajnok, spanyol Király-kupa-győztes, háromszoros spanyol Szuperkupa-győztes, kétszeres BL-győztes, kétszeres európai Szuperkupa-győztes, kétszeres klubvilágbajnok

Andoni Zubizarreta sportigazgatónak természetesen B-terve is van arra az esetre, ha nem sikerül megegyezniük Villas-Boassal. Ebben az esetben Laurent Blanc, Ernesto Valverde vagy Marcelo Bielsa kerülhet helyzetbe, de egyes spanyol hírportálokon felvetődött Luis Enrique neve is.

A barcelonai nevelésű Guardiola 1990-ben került az első csapat keretéhez, amelynek tizenegy szezonon keresztül volt a tagja – többek között a Johan Cruyff irányította Dream Teamnek is –, majd rövid és már lényegesen kevésbé visszhangos kitérőt követően (Olaszország, Katar, Mexikó) 2006-ban hagyott fel az aktív játékkal. Nem sokat, mindössze egy évet kellett várnia az első edzői megbízatására: a Barcelona akkor éppen harmadosztályú tartalékjait irányíthatta. Az első szezon végén feljutást ünnepelhettek a katalán fiatalok, Guardiola pedig azt, hogy 37 évesen megkapta az első csapatot. Sikertörténete onnan vette kezdetét...

A PRIMERA DIVISIÓN HÁTRALÉVŐ FORDULÓI
36. forduló (április 29.)
Rayo Vallecano–Barcelona
37. forduló (május 5–6.)
Barcelona–Espanyol
38. forduló (május 12–13.)
Betis–Barcelona
20. forduló (május 2–3.)
Barcelona–Málaga
SPANYOL KIRÁLY-KUPA
Döntő, Madrid (május 25.)
Barcelona–Athletic Bilbao

Guardiolára jellemző volt, hogy mindig csak egyéves szerződést írt alá, de az is, hogy eddig január-február tájékán mindig sikerült vele a folytatásról megállapodni. Ezúttal viszont húzta-halasztotta a dolgot, egészen mostanáig. Időközben több cikkben foglalkoztak azzal, hogy mi motiválhatja őt a jövőben: a címek megtartása, vagy azok visszaszerzése (most már az utóbbi jöhetne szóba), esetleg pihenni akar, vagy csak kipróbálni magát új közegben.

Ajánlatnak aligha lenne (van?) híján: a Premier League-ben topklubok is alighanem azonnal lecsapnának rá. A Manchester Citynél és a Chelsea-nél rezeg a léc – Roberto Mancinit a bajnoki cím, Di Matteót a BL-siker konzerválhatja –, és a jelenleg „gazdátlan” angol válogatottnál is szóba került a neve. Mint ahogyan Katarban, illetve tehetősebb európai nagycsapatoknál. Pedig a „vesztét” érző katalán klubvezetés minden tőle telhetőt megtett, ám hiába ígért fűt-fát – amint arról tegnap beszámoltunk: biankó csekket ajánlottak neki, illetve korlátlan menedzseri hatalmat, így nemcsak a stábjának összeállításáról dönthetne szabadon, de akár a játékosok szerződéséről is –, a jelek szerint Guardiolának volt ereje minderre nemet mondani.

A MARCA BÚCSÚJA GUARDIOLÁTÓL

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik