El clásico: Tíz játékos - öt kulcspárharc

Vágólapra másolva!
2010.04.08. 18:44
null
A Barca és a Real két ikonja, Xavi és Raúl is összacsaphat szombaton (Fotó: Action Images – archív)
A Reuters párba állítja a szombati el clásico lehetséges főszereplőit, a Real Madrid és az FC Barcelona kulcsembereit. A hírügynökség  Iker Casillast és Victor Valdést, Xabi Alonsót és Xavit, Gonzalo Higuaínt és Lionel Messit valamint a két vezetőedzőt, Manuel Pellegrinit és Pep Guardiolát állítja egymás mellé.

1. Iker Casillas–Victor Valdés

Nem kétséges, hogy Iker Casillas lesz a spanyol válogatott első számú kapusa a dél-afrikai világbajnokságon, de mostanában a Real Madrid kapusa rá korábban nem jellemző hibákat is elkövetett.

Victor Valdés Zamora-díjat kapott a tavalyi évben, és az idén is remek formában véd, emellett kitűnően adja ki a labdákat, ami a kezdőpontja a Barcelona labdabirtokláson alapuló játékának. Amennyiben az el clásicón is jól teljesít, megnöveli annak esélyét, hogy Vicente Del Bosque Casillas és Pepe Reina mellett kiviszi őt a nyári világbajnokságra.

2. Xabi Alonso–Xavi

SZAVAZÁS

Milyen eredményt vár az el clásicótól?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Xavi a Barcelona egyik legfontosabb láncszeme, annak ellenére, hogy nem szerepel állandóan az újságok címlapján. Remek játéka meghatározza a Barca stílusát, és kitűnő labdákat ad társainak. Az apró termetű játékosnak hatalmas szerepe van abban, hogy a katalán csapat így tudja birtokolni a labdát.

Xabi Alonso ugyanezt a szerepet játssza a Realban, de még nem volt annyi ideje teljes mértékben beleilleszkedni a csapatjátékba. Fizikálisan erősebb Xavinál, és hátrébbról indítja a támadásokat, mint a Barca játékmestere.

3. Gonzalo Higuaín–Lionel Messi

Ha a klubforma meghatározó lenne a világbajnokságon, akkor a két támadóval Argentína megállíthatatlan lenne. Az első két helyen állnak a Primera División góllövőlistáján, 24 és 26 góllal, de amíg Messiről ódákat zeng az egész világ, Higuaín teljesítményéről megoszlanak a vélemények. Vannak, akik úgy gondolják, Higuaínnak nincs jó taktikai érzéke, és fontos meccsekről hiányzott a szezonban. Az el clásico viszont nagyszerű bizonyítási lehetőség lesz a Real csatárának, hogy meggyőzze a kétkedőket.

4. Cristiano Ronaldo–Zlatan Ibrahimovic

A portugálért 90 millió eurót fizetett a Real, Ibrahimovic „csak" körülbelül 60 millió euróba került a Barcának.

Nehéz megbecsülni a két játékos kereskedelmi értékét, de a futballpályán nyújtott teljesítményük alapján – a Reuters szerint – a Barcelona befektetése eddig inkább volt megtérülő, mint a Realé. Ibra szerezte a novemberi el clásico egyetlen gólját, míg ugyanazon a meccsen Ronaldo elrontotta gólszerzési lehetőségét, amikor már csak Váldes állt vele szemben.

A svéd csatár fontos gólokat szerzett a Bajnokok Ligájában is, amivel sikerült legyőzni a Stuttgartot és az Arsenalt. C. Ronaldo gólt lőtt az Olympique Lyonnak hazai pályán, de ez sem volt elég csapata továbbjutásához.

5. Manuel Pellegrini–Pep Guardiola

Pep Guardiola három el clásico győzelemmel büszkélkedhet, csapata most is remek formában van, és az Arsenal kiejtése a Bajnokok Ligájából szintén önbizalmat adhat a Barcának. Guardiola szinte sosem változtat a Barcelona játékstílusán, hagyja, hogy az ellenfelek aggódjanak azon, hogy miként tudnak labdát szerezni a Barcelona ellen.

Manuel Pellegrini a csapat összetételével és taktikájával is kísérletezett a szezon során, de még mindig nem tisztázódott, melyik felállás a legjobb.

Sokszor kulcsjátékosai remek improvizatív játékával nyer meccset a Real. Kontratámadásokból nagyon veszélyesek, ez a Barca ellen is fontos fegyverük lehet.

A Real már csak egyetlen trófeát nyerhet a szezonban, a spanyol bajnoki címet, ez talán elég lehet arra is, hogy Pellegrini a posztján maradjon az idei gyenge nemzetközi szereplés ellenére is.

Szombaton kiderül, ki bizonyul jobbnak, és arra is van esély, hogy olyan gólgazdag összecsapást láthatnak a szurkolók, mint a tavalyi 6–2-es Barca-győzelemmel zárult mérkőzésen.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik