Sevilla: Remélem, a Sevilláé lesz a Szuperkupa-trófea – Monchi

SMAHULYA ÁDÁMSMAHULYA ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2020.09.24. 08:52
null
A Sevilla olyan sikereket ért el az elmúlt években, amelyekről Monchi korábban álmodni sem mert (Fotó: Getty Images)
A bajnoki címről, a munkamódszereiről, valamint Szoboszlai Dominikról is beszélt a videointerjúban a csütörtöki budapesti Szuperkupa-mérkőzésre készülő Sevilla sportigazgatója, aki a Nemzeti Sport kérdéseire is válaszolt.

– Ki tudna emelni egyetlen olyan futballistát az elmúlt húsz évből, akinek a szerződtetésére a legbüszkébb?
– Olyan ez, mintha egy apát arra kérnének, hogy mondja meg, melyik gyermekét szereti a legjobban, lehetetlen erre a kérdésre válaszolni – mondta a csütörtöki Szuperkupa-mérkőzés előtti nemzetközi videointerjúban Monchi, a Sevilla sportigazgatója, akinek a Nemzeti Sport is feltehette kérdéseit. – Ha mégis mondanom kell valakit, akkor Daniel Alvest említeném, aki viszonylag ismeretlen volt, amikor felfedeztük, és elképesztő pályát futott be, ráadásul a mai napig kötődik a Sevillához. De ha akarnám, napestig sorolhatnám a neveket Luís Fabianótól kezdve Éver Bane­gán és Frédéric Kanoutén át Ivan Rakiticig.

– Az elmúlt húsz évben mit tart a legnagyobb sikerének?
– Amikor elkezdtem sportigazgatóként dolgozni, a másodosztályban szerepelt a Sevilla. Azóta nyertünk tíz trófeát, köztük Király-kupát, Európa-ligát, valamint európai Szuperkupát, és nagyon remélem, hogy csütörtökön Budapesten megszerezzük a tizenegyediket is. Olyan sikereket értünk el, amelyekről korábban nem is álmodtam. Mégsem erre vagyok a legbüszkébb, hanem arra, hogy a kollégáimmal olyan munkamódszert dolgoztunk ki, és olyan hálózatot építettünk ki, amelyet ma már sokan példaértékűnek tartanak. Sokan szeretnének tőlünk tanulni, és ez a legnagyobb siker. Nagyon hosszú folyamat volt, mire eljutottunk idáig, és szeretnénk tovább fejlődni.

– Melyek a legfőbb szempontok egy-egy játékos szerződtetése előtt? Hogyan történik a futballisták kiválasztása?
– Munkánknak két alapvető pillére van. Az egyik a széles körű, jól működő megfigyelőhálózat, a másik az edzővel való kapcsolat és kommunikáció. A szakmai stáb sosem konkrét játékosok átigazolását kéri, azt mondják meg, milyen típusú futballistára van szükség, mi ennek megfelelően keresünk. Két részre osztható az év: az első időszak körülbelül júliustól decemberig tart, a második pedig januártól májusig. Az elsőben nagyon széles körű megfigyelést végzünk a különböző bajnokságokban, valamennyi scouthoz több liga tartozik, és minden hónapban összeírják az adott ország tizenegy legjobb futballistáját. Ebből decemberre összeáll egy négy-ötszáz fős adatbázis, onnantól kezdve kimondottan az adott játékosokra figyelünk – minél több információt gyűjtünk róluk, és májusra minden posztra lesz tizenöt jelöltünk. Utána egyeztetünk a vezetőedzővel, aki elmondja, milyen típusú labdarúgókra van szüksége, ennek megfelelően választjuk ki azokat, akikkel utána elkezdünk tárgyalni.

– Sportigazgatóként mennyire ismeri a magyar labdarúgást? – hangzott aztán a Nemzeti Sport első kérdése.
– A magyar bajnokságot is folyamatosan figyeljük, így az ottani futballal kapcsolatban is képben vagyok. Megítélésem szerint mostanában látványosan sokat fejlődött – és ismét feljövőben van.

– Akkor biztosan hallott már Szoboszlai Dominikról.
– Hogyne, nagyon jól ismerem, figyelem a pályafutását. Kedden is láttam, ahogy fontos tizenegyesgólt szerzett a Maccabi Tel-Aviv elleni Bajnokok Ligája-selejtezőben. A mostani átigazolási időszakban nagyon sokat lehetett hallani róla, sokan szerették volna megszerezni, nagyon nagy tehetség. Óriási kincse a Salzburgnak, nagyon jól járt a klub azzal, hogy egyelőre nála maradt. Több poszton bevethető, az erőnléte is rendben van, és fiatal kora ellenére már most látszik, hogy milyen kivételes képességű játékos.

– Lehet esélye a Sevillának arra, hogy a három topcsapatot megtréfálva ebben az idényben megnyerje a spanyol bajnokságot? – kérdeztük végül a sevillai sportigazgatót.
– Kár lenne ilyen álmokat kergetni, inkább a fokozatos építkezésben hiszek. A cél, hogy folyamatosan fejlődjünk, és sorozatban négy-öt éven keresztül bejussunk a Bajnokok Ligájába. Ha ez sikerül, a bevételeink is tovább nőnek, még jobban megerősödhet a csapat, és akkor lehet nagyobb célokat megfogalmazni.

EURÓPAI SZUPERKUPA
CSÜTÖRTÖK
21.00:Bayern München (német)–Sevilla FC (spanyol) (Tv:M4 Sport)– élőben az NSO-n!

A BAYERN MÜNCHEN KERETE
Kapusok:
Manuel Neuer, Sven Ulreich, Alexander Nübel
Védők: Jerome Boateng, Alphonso Davies, David Alaba, Niklas Süle, Chris Richards, Lucas Hernández, Benjamin Pavard
Középpályások: Joshua Kimmich, Javi Martínez, Corentin Tolisso, Adrian Fein, Leon Goretzka, Jamal Musiala, Timothy Tillman, Mickaël Cuisance
Támadók: Serge Gnabry, Leroy Sané, Joshua Zirkzee, Thomas Müller, Robert Lewandowski

A SEVILLA KERETE
Kapusok: Tomás Vaclík, Bono, Javi Díaz, Juan Soriano
Hátvédek: Jesús Navas, Alejandro Pozo, Diego Carlos, Jules Koundé, Sergi Gómez, Sergio Escudero
Középpályások: Marcos Acuna, Fernando, Nemanja Gudelj, Joan Jordán, Ivan Rakitic, Óliver Torres, Franco Vázquez, Óscar
Támadók: Lucas Ocampos, Suso, Bryan Gil, Munir, Luuk de Jong, Jusszef en-Nesziri, Carlos Fernández

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik