Real-siker! Ismét fogott az Atlético Madridon a „Casillas-átok”

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.02.05. 19:55
null
Jogos az öröm (Fotó: Reuters)
Elődöntőjéhez érkezett a spanyol labdarúgó Király-kupa, az oda-visszavágós párharc első mérkőzésén, szerdán a Real Madrid a bajnoki éllovas Atlético Madridot fogadta, és megnyugtató, három nullás győzelmet aratott. A két igen szerencsés találatot is jegyző hazaiak ezzel a diadallal véget vetettek az Atlético 23 mérkőzéses veretlenségi sorozatánál, miközben az ő hasonló szériájuk immáron 22-nél jár.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS
Real Madrid–Atlético Madrid 3–0

Madrid, Santiago Bernabéu. V: Carlos Clos Gómez
Real Madrid: Casillas – Arbeloa, Pepe, Sergio Ramos, Coentrao – Xabi Alonso, Modric, Di María (Illarramendi, 81.) – Jesé (Isco, 84.), C. Ronaldo, Benzema (Morata, 73.). Vezetőedző: Carlo Ancelotti.
A kispadon: D. López, Varane, Marcelo, D. Carvajal
Atlético Madrid: Courtois – Juanfran, Miranda, Godín, Insúa – Gabi, Koke – Turan (Adrián, 61.), Diego (C. Rodríguez, a szünetben), Raúl García (José Sosa, 70.) – Diego Costa. Vezetőedző: Diego Simeone.
A kispadon: Aranzubía, Alderweireld, Manquillo, Tiago
Gólszerző: Insúa (17. – öngól), Jesé (57.), Miranda (73. – öngól)

Azzal az elhatározással utazott a tavalyi Király-kupa-döntő „visszavágójára" az ősi rivális Real Madridhoz az Atlético, hogy egy újabb győzelemmel zsinórban harmadszor is diadalmaskodjon városi ellenlábasa fölött – történelme során első ízben. A hazaiak bízhattak remek otthoni mérlegükben, no és Iker Casillas misztériumában, a 32 esztendős kapus ugyanis soha nem hagyta még el vesztesen a pályát az Atlético ellen, ha kezdőként lépett pályára.

Márpedig most ez történt, és az első félórában csak egy távoli Arda Turan-fejest kellett hárítania. Kollégájának, Thibaut Courtois-nak sem volt sok dolga, azonban a 17. percben az előre lopakodó Pepe egy védőn, Emiliano Insúán megpattanó lövése csúnyán megviccelte. 1–0!

Ha nem is futballozott káprázatosan, többet támadott és 70 százalék fölötti labdabirtoklási arányt ért el a Real, ám egy veszélyes Karim Benzema-fejesen és egy védőről a léc fölé pattanó Ángel di María-lövésen kívül nem alakított ki igazi gólhelyzetet az első félidőben.

Vérbeli madridi derbiről lévén szó, nem szűkölködtünk aljas belépőkben, Diego Costa és Álvaro Arbeloa vitte ebben a prímet, és néha bizony ki-kicsúszott a mérkőzés Carlos Clos Gómez kezéből, akinek már a tavalyi fináléba is „beletört a sípja".

A pihenőt követően sem emelkedett a mérkőzés színvonala (az iramra és a feszültségre ellenben nem lehetett panasz), majd jó tízpercnyi játék után megduplázta előnyét a Real, egy csodálatos találattal: Di María egy védő lábai között kiugratta Jesét, aki az ötös bal sarka elől a kapu közepébe gurított. 2–0!



Próbált frissíteni csapatán Diego Simeone, lecserélte mindhárom támadó középpályását, majd kevés híján szépített Juanfran, ám Luka Modric hatalmasat mentett a gólvonalon. Ez nem a mi napunk – túrt hajába az argentin, pedig ekkor még nem tudta, mi vár rá, mert a két gólpasszt kiosztó Ángel Di María egy hozzá pattanó labdát a 16-os elől a bal sarokra tűzött – volna, mert a közbelépő Mirandáról a kapu közepébe csorgott a labda. Újabb öngól: 3–0!

Innen már nem állt fel az Atlético, amelyen újra fogott a „Casillas-átok", egyben elveszítette 23 mérkőzést megélt veretlenségi sorozatát is.

A fegyelmezettebb, lendületesebb, többet támadó és jóval szerencsésebb Real Madrid fölényesen győzött tehát, és a királyi klub veretlenségi szériája immáron 22 találkozót számlál – azonban nem lesz sétagalopp a visszavágó, az egészen biztos.

PERCRŐL PERCRE

A másik elődöntőn a Barcelona a Real Sociedaddal találkozik.

Ismét fogott az Atléticón a Casillas-átok, a kapus góltalansági sorozata egyben 772 percre nyúlott.

Egymás után nyolcadik mérkőzésén sem kapitulált, ez rekord a Real Madrid 112 éves történelmében, nem mellesleg ez volt 25. Atlético elleni sikere profiként.

90. PERC VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

90. perc CR bal oldali beadását Morata az ötös rövid sarka elől jobbal csúnyán a jobb sarok mellé tereli.

88. perc Miranda odapakol hátulról Moratának, sárga. Előtte Simeone is figyelmeztetésben részesült. Ronaldo a 23 méteres szabadrúgást a sorfalba vágja.

86. perc
Morata passzol, majd CR 16 méteres lövését kitornássza a jobb alsó elől Courtois.

84. perc Isco
be, Jesé le.

81. perc Asier Illaramendi
a pályán a lesérült Di María helyett.

78. perc Juanfran akasztja Moratát, sárga.

73. PERC HÁROM NULLA, DI MARÍA! MICSODA SZERENCSÉS GÓL! Morata cselezget a 16-os előtt, de szereli a visszafutó Adrián, a labda ÁNGEL DI MARÍA elé pattan, aki ballal a bal alsó felé lő, ám a labda az ötös előtt álló Mirandán a kapu közepébe pattan, laposan. Courtois ugyanis közben balra elvetődött már: 3–0, újabb öngól!

72. perc
MODRIC! Sosa jobb oldali sarokrúgását a túloldali ötös-sarok elől Juanfran fejeli kapura, a bal bal sarok előtt, a gólvonalon, becsúszva ment azonban Modric.

70. perc José Sosa is a pályán, García helyén.

70. perc
Di María bal oldali szögletét Pepe hat méterről nem sokkal a bal sarok mellé fejeli!

69. perc
Fábio Coentrao pimasz csellel bünteti Juanfrant, Gabi ment előle kornerre.

68. perc
Modricot García rúgja, Juanfran löki, orvos gyógyítja. Ha ott van a török Turan, talán még meg is vágja. Egy százassal, elsejéig - mondaná Boncz Géza.

Ramost és Juanfrant kell összebékíteni.

61. perc Adrián López
be, Turan le.

61. perc Diego Costa
kap sárgát, Di Maríával kakaskodott.

59. perc
Di María középtávoli, 18 méteres, ballábas lövését hárítja a belga, üggyel-bajjal, mert bár a térdéhez tartott, de erősen szitált a labda.

Jesé: négy kapura lövés az idei Copában, három gól!

57. PERC JESÉ, KETTŐ NULLA!
Csodagól: Di María a 16-os bal csücske elől Godín lábai között szökteti a keresztbe mozgó JESÉ RODRÍGUEZT, aki megelőzi Mirandát, és az ötös sarka elől jobbal a kapu közepébe gurít, a vetődő Courtois hóna alatt. 2-0!

55. perc
Modric most a jobbon cselezget, Insúát becsapja, de szereli a horvátot a Simeone által vasemberré gyúrt Turan.

Modric 23-szor passzolt az első játékrészben, mindig a megfelelő emberhez.

52. perc
CR jobbal lő a 16-os bal sarka elől, de Courtois kényelmesen ráfeküdhet a labdára, majd Modric egy még rosszabb távoli lövéssel jelentkezik.

50. perc
Di María akciózik a balon, Miranda szereli, majd Alonso megakasztja a kontrát, fellöki Raúl Garcíát.

47. perc Egy vendégszöglet után Pepét megelőzi Juanfran, de az ötös jobb sarka elől a kapu tetejére bólintja a labdát.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Cristián Rodríguez
a pályán a vendégeknél, Diego helyett.

45. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

41. perc
Jesé lő ballal a léc fölé jócskán 16-ról, majd CR középtávoli lövése is Courtois ölében köt ki.

72 százalékban a hazaiaké a labda.

35. perc
Arbeloa sunyin megtapossa Costa Achillesét, csak egy operatőr vette észre, más nem.

32. perc
Jesé kicselezi Diegót, de balról, 14-ről leadott jobblábas lövését kiüti a léc alól Thibaut Courtois, aki ölbe kapja Luka Modric 16 méteres próbálkozását is.

28. perc
Cseles hazai szabadrúgás, Di María 20 méteres, ballábas lövését Diego Godín a kapu felé "lépi" az ötösről.

27. perc
Diego odalép Ronaldo bokájához, sárga ez is.

Iker Casillas, ha kezdett 14 éve tartó karrierje során az Atlético Madrid ellen, soha nem hagyta el vesztesként a gyepet.

Jesé Rodriguez a Real Madrid szezonbeli kupabeli nyolc góljából kettőt szerzett, és adott két gólpasszt is.

A Real Madrid 11 elődöntő óta veretlen a kupában odahaza, 15 AM elleni kupacsatájából 10-szer továbbment.


24. perc Pepe
meglöki picit Costát, sárga. Előtte Miranda jóval nagyobbat taszajtott Arbeloán, ráadásul a 16-oson belül, de ez meg tovább. Carlos Clos Gómez sporttárs nem szereti a madridi derbiket...

21. perc
Árbeloa megtépi Costa mezét egy beívelés után. A tűzzel játszik ő is.

19. perc
Igen, madridi buli: Diego Costa lecsapja Pepét, de ártatlanul néz, Árbeloa a csatár hátára teszi a kezét, aki ettől hasra vágódik, mintha tűz, víz, repülőt játszana. Tovább...

17. PERC VEZET A REAL, PEPE!
Ronaldo cselezget a balon, középre játszik, Di Maríához, aki kicselez két embert, és jobbra gurít PEPÉHEZ, ő a 16-os jobb sarka elől jobbal lő, a labda megpattan Emiliano Insúán, majd a kapu közepébe pattan, félmagasan, becsapva a balra vetődő kapust. 1–0!

13. perc
Iker Casillas bokszolja ki Arda Turan középre tartó, 15 méteres fejesét. Gabi készítette elő, jobbról, Arbeloa maradt le a törökről.

„Nem hiszem, hogy megnyerjük a bajnokságot, ha visszatekintünk az elmúlt időszakra, 15, 20 vagy 30 ponttal végeztünk a győztes mögött. A Real a liga esélyese, de ez nem jelenti azt, hogy minden mérkőzésnek is ő egyben az esélyese” – óvatoskodott a mérkőzés előtt Diego Pablo Simeone.

8. perc
Miranda blokkolja Xabi Alonso passzát, a szögletet öt méterről Karim Benzema a jobb sarok előtt álló Gabiba fejeli, aki mellel hárít. A kipattanót a védők rárúgják a franciára, akiről a kapu jobb oldala mellé pattan a játékszer, Pepe és Ronaldo orra előtt.

7. perc
Álvaro Arbeloa jobb oldali beadása magas CR-nek, és ki is kanyarodott a labda.

3. perc
Sergio Ramos mint házigazda, barátilag odaköszön Raúl Garcíának. Rövid ápolás.

2. perc
Ángel di María jelentkezik egy igen rossz bal oldali beadással. Kirúgás.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!



Természetesen megemlékezést tartanak Aragonés tiszteletére, a két csapatból sokan jól ismerik őt.

A hazaiak tiszta fehérben, a vendégek piros-fehérben.

CR születésnapját ünnepli a tömeg a mérkőzés előtt.

Hogy milyen volt akkor a csapat? Ilyen!

AZ 1996-OS KIRÁLY-KUPA-DÖNTŐ
BARCELONA–ATLÉTICO MADRID 0–1 – h. u.
1996. április 10., Zaragoza
, 37 000 néző. Vezette: Manuel Díaz Vega
BARCELONA: C. Busquets – Celades (Ferrer, 17.), Nadal, Popescu, Sergi – Amor, Guardiola, Bakero (Roger, 61.), Hagi – Figo (Prosinecki, 75.), Jordi Cruyff. Vezetőedző: Johan Cruyff
ATLÉTICO MADRID: Molina – Geli, Santi, Solozábal, Toni – Simeone, Vizcaíno (Biagini, 82.), Caminero – Pantics, Kiko (Roberto, 84.), Penev (Juanma, 61.). Vezetőedző: Radomir Antics
Gólszerző: Pantics (102.)
Kiállítva: Sergi (117.), ill. Solozábal (116.)

Az Atlético 1996 óta nem állt a La Liga élén. Most igen.

A trófeát a királyi csapat 18-szor (legutóbb 2011-ben) hódította el, míg az Atlético 10-szer.

A tavalyi fináléban éppen az a két csapat találkozott egymással. Ugyanitt.

Az atléticós Juanfran egykoron hatszor is pályára lépett a Realban.

JÖTTEK-MENTEK!
A Real Madridtól az Atléticóhoz:
2006, José Manuel Jurado, 3.000.000 euró
1991, Losada
1991, Bernd Schuster
Az Atléticótól a Real Madridhoz:
2000, Santiago Solari, 3.500.000
1989, Parra
1987, Paco Llorente
1985, Hugo Sánchez

Egy kis örökmérleg: 163 találkozó, 89 realos és 41 atléticós sikerer, 289, illetve 217 rúgott góllal.

Eltiltott nincs.

A hazaiaktól Sami Khedira és Gareth Bale sérült, a vendégektől David Villa maródi.

„Ronaldo kezd, valamint Fábio Coentrao és Álvaro Arbeloa is játszik. Gareth Bale százszázalékos állapotban van, és Raphaël Varane is bevethető lesz legkésőbb a hét végén. Bizakodóak vagyunk, hiszen remekül játszunk mostanában. Az Atlético nagyon jó csapat, mindkét meccsen oda kell tennünk magunkat, ha tovább akarunk jutni” – nyilatkozta Carlo Ancelotti.

A királyi gárdánál a ma 29 éves Cristiano Ronaldo kezd a meccsen Carlo Ancelotti vezetőedző nyilatkozata szerint, a bajnokságban azonban egy darabig nem juthat szóhoz, mert hárommérkőzéses eltiltást kapott hétvégi piros lapját követően.

Mint ismert, az Atlético-ikon szombaton, 75 éves korában hunyt el. Madridi temetésén Pérez megemlékezett a válogatottat 2008-ban Eb-aranyig vezető mesterről, és arra kérte a csapatokat, hogy Aragonést ünnepeljék egy megfelelő hozzáállású mérkőzésen. Szeretném, ha ez a derbi arra szolgálna, hogy tisztelegjünk Luis Aragonés előtt – mondta Florentino Pérez, aki kitért a spanyol nemzeti együttes 2008-as Eb-sikerére is. – Felállította az ′előtte és utána′ határvonalat a válogatott történetében. Szeretném megismételni, az a kívánságom, hogy a fair play domináljon a derbin, és méltóan emlékezzünk meg róla.”

A billentyűknél: B. J.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A REAL MADRID–ATLÉTICO MADRID KIRÁLY KUPA-MÉRKŐZÉS ONLINE KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik