Raúl, „a futball szerelmese” ezredes lett

Vágólapra másolva!
2013.04.30. 11:20
null
Raúl a Real Madridban több mint 500 bajnokin lépett pályára (Fotó: Reuters, archív)
Április 27-én szombaton a spanyol futball már-már (kissé méltatlanul!) elfeledett csillaga még nagyobb fényre gyúlt. A Real Madrid és a spanyol nemzeti csapat ikonja, Raúl González Blanco ugyanis pályafutása ezredik hivatalos tétmeccsén lépett pályára – immár Katarban.

Az al-Szadd – amelyhez Raúl tavaly nyáron csatlakozott a német Schalkét otthagyva – szombaton 3–1-re nyert az al-Rajjan ellen a Herceg-kupa elődöntőjében, s természetesen a 35 esztendős csatár is kivette a részét a sikerből (végig játszott), így letudta páratlan pályafutása ezredik tétmeccsét is. Nem mellesleg pedig a nemrég bebiztosított bajnoki cím mellé kupadöntőbe jutott jelenlegi klubjával.

RAÚL VITRINJE HIÁNYOS MARAD
Mi hiányozhat egy ilyen kaliberű játékos gyűjteményéből? – kérdezhetnénk. Sokan egészen biztos, fejből elkezdenék sorolni a kisebb-nagyobb jelentőségű kupákat, trófeákat, amelyeket Raúl sosem emelhetett a magasba.
De tán neki sem a spanyol Király-kupa hiányzik a legjobban, hanem a világ- vagy Európa-bajnoki címért járó aranyérem. Raúl legnagyobb pechjére válogatottbeli pályafutása épp akkor ért véget, amikor a spanyol „aranygeneráció" összeérett, s két Eb-cím közé egy vb-trófeát is bezsebelt Luis Aragonés, illetve később Vicente del Bosque vezérletével.
Raúl összesen 102-szer szerepelt a spanyol válogatottban, 44 gólt szerzett, amivel sokáig a nemzeti együttes legeredményesebbjének számított, de 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben sem került be a keretbe.
Pedig elmondása szerint akár vízhordóként is elkísérte volna társait...

Raúl ráadásul nem is időzíthetett volna jobban. Miközben ő ezredszer futott ki a pályára, szülővárosában, Madridban Atlético–Real derbit rendeztek. S hogy miért a jó időzítés? Raúl profi pályafutása első gólját épp egy fővárosi rangadón szerezte, a Santiago Bernabéu Stadionban, még 1994-ben. Azóta eltelt majdnem húsz év...

Jó eséllyel a spanyol futball kedvelőinek nem kell ezredszer is bemutatni Raúl és a Real Madrid történetét. Röviden azért annyit: ha a '90-es évek elején Jesús Gil, az Atlético akkori elnöke nem dönt úgy, hogy a „matracosok" akadémiáját bezáratja költségkímélő okok miatt, akkor Raúl tán soha nem lett volna a városi rivális „királyiak" játékosa, majd legendája.

De így történt, s 1994-ben már a Real tartalékcsapataiban bontogatta a szárnyait, majd ez év októberében a legnagyobbak között is bemutatkozhatott 17 évesen és 124 naposan. Szó szerint a legnagyobbak között, hisz az akkor még tini Raúl a híres Emilio Butragueno helyére állhatott be a La Romaredában – először a Realban.

„Látom, Raúl még mindig nagy szenvedéllyel áll a mérföldkövekhez – válaszolta a Marca megkeresésére Jorge Valdano, aki annak idején lehetőséget adott 'Raúl ezredesnek' a Realnál. – Elképesztően sokat bír. Olyan, mint egy spanyol kerékpáros: komoly, felelősségteljes és tehetséges. Egyszer azt mondtam, a vezetéknevei közé fel kéne vennie az »örökké« szót, ami arra utal, hogy időtől és helytől függetlenül képes a legmagasabb szinten teljesíteni."

„A futball iránti éhségét két dologgal tudom megmagyarázni. Először is a természeténél fogva emberileg és játékosként is ilyen, másrészt pedig a labdarúgás szerelmese. Nem látok más, ésszerű indokot" – tette hozzá az argentin szakember.

Raúl végül tizenhat profi idényt töltött el a Real Madridnál 2010-ig, a C- és B-csapatokat is figyelembe véve összesen 750 tétmeccsen ölthette magára a blancók mezét, s ezalatt 338-szor talált be, ebből 323-szor a Real első számú csapatában. Madridistaként hat bajnoki címet, négy spanyol Szuperkupát, három Bajnokok Ligáját, két Interkontinentális Kupát és egy európai Szuperkupát mondhatott magáénak számos egyéni elismerés mellett.

Három éve nyáron viszont a Real és Raúl útjai elváltak. Bár José Mourinho vezetőedző szerette volna maradásra bírni, a klublegenda nem akarta a kispadot koptatni, így Gelsenkirchenbe költözött és a Schalke dresszében folytatta. A búcsú a spanyol óriástól nem volt könnyű, Raúl megható szavai ma is élénken élnek a legelhivatottabb madridi drukkerek emlékeiben.



Hogy Raúl mennyire szerethető futballista, azt a Schalke és annak szurkolói is megmutatták két évvel később, amikor a sors úgy hozta, hogy Raúl elhagyja Európát, s új környezetben próbálja ki magát. A „királykékeknél" 98 tétmeccsen pályára lépő spanyolt felejthetetlen hangulatban búcsúztatta a gelsenkircheni aréna nézőserege, Raúl pedig gyermekei társaságában a pályáról köszönt el a Schalkétől, amellyel Német Kupát és hazai Szuperkupát is nyert.

Kétezer-tizenkettő óta pedig már Katarban, az al-Szaddban keresi a kenyerét, vagy mondjuk inkább úgy, hogy ott szerez örömet a szurkolóknak a góljaival, asszisztjaival, cseleivel és emberfeletti alázatával.

RAÚL PÁLYAFUTÁSA SZÁMOKBAN
REAL MADRID
Primera División 550 mérkőzés/228 gól
Segunda División 1/0
Segunda División B 8/16
Király-kupa
37/18
Szuperkupa 12/7
SCHALKE
Bundesliga 66/28
Német Kupa 7/3
Szuperkupa 2/0
AL-SZADD
Katari első osztály 22/9
Katari Kupa 4/0
Dzsaszem sejk-kupa 3/2
Herceg-kupa 1/0
NEMZETKÖZI KUPÁK
Bajnokok Ligája 144/71
Európa-liga 11/4
Európai Szuperkupa 3/1
Klubvilágbajnokság 4/2
Interkontinentális Kupa 3/1
SPANYOL VÁLOGATOTT
Olimpia 4/2
Vb-selejtező 29/8
Világbajnokság 11/5
Eb-selejtező 20/18
Európa-bajnokság 7/1
Felkészülés 35/12
U18 2/4
U20 5/3
U21 9/8
ÖSSZESEN: 1000 mérkőzés/451 gól
Forrás: al-saddclub.com
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik