Mourinho: Nincs esély De Rossi megszerzésére

H. D.H. D.
Vágólapra másolva!
2010.05.27. 16:07
Nem sokkal azután, hogy Florentino Pérez bejelentette José Mourinho érkezését a Real Madridhoz, a portugál szakember terjedelmes interjút adott az AS napilapnak. Mourinho – aki még nem bontotta fel a szerződését az Internél – az átigazolásokról beszélve elmondta, jönnek majd új futballisták, de Daniele De Rossi megszerzésére nem lát esélyt. Mourinho bajnoki címet nem, csak teljes elkötelezettséget ígért a madridi szurkolóknak.

– Milyen játékstílust szeretne alkalmazni a Real Madridnál?
– Kiegyensúlyozott csapat lesz a Madrid. Olyan együttesnek, amely trófeák megszerzésére hajt, tisztában kell lennie az erősségeivel, illetve a gyengeségeivel, és kőkeményen kell dolgoznia. Annak a csapatnak, amely címeket akar nyerni, meg kell nyernie a meccseit, és ehhez arra van szükség, hogy jól játsszon. Egyéni stílusunk lesz, nem fogunk senkit utánozni. Ezt az identitást a játékosok és én határozom meg, de ehhez sokat kell dolgoznunk. Furcsa lesz az alapozás, mivel a vébé után következik, valamint augusztus tizenegyedikén nemzetközi meccseket játszanak a válogatottak. Mindenesetre a lehető legjobb állapotban kell pályára lépnünk az első tétmeccsünkön.– Milyen játékstílust szeretne alkalmazni a Real Madridnál?
– Kiegyensúlyozott csapat lesz a Madrid. Olyan együttesnek, amely trófeák megszerzésére hajt, tisztában kell lennie az erősségeivel, illetve a gyengeségeivel, és kőkeményen kell dolgoznia. Annak a csapatnak, amely címeket akar nyerni, meg kell nyernie a meccseit, és ehhez arra van szükség, hogy jól játsszon. Egyéni stílusunk lesz, nem fogunk senkit utánozni. Ezt az identitást a játékosok és én határozom meg, de ehhez sokat kell dolgoznunk. Furcsa lesz az alapozás, mivel a vébé után következik, valamint augusztus tizenegyedikén nemzetközi meccseket játszanak a válogatottak. Mindenesetre a lehető legjobb állapotban kell pályára lépnünk az első tétmeccsünkön.

"Azt tudom nyújtani, amit a többi klubnak is, amelynél dolgoztam: magamat teljes egészében" (Fotó: Reuters)

– Milyen taktikai hadrendben játszik majd a Real? Négyhárom háromban, négy négy kettőben vagy esetleg négy öt egyben? Döntött már ebben a kérdésben?
– Négy védővel szeretek játszani, de a csapataim készen álltak arra is, hogy csak három ember legyen hátul. Számos meccset nyertem meg úgy, hogy csak három védővel játszott az együttesem. A Chelsea-vel öt alkalommal győztem így, az Interrel a 2008–2009-es szezonban háromszor, a mögöttünk hagyott idényben egyszer. Alapesetben tehát négy védőt alkalmazok, de a szélsők támadó stílusban futballoznak, mint Maicon vagy Ashley Cole. A középpályán rombusz vagy háromszög alakzatban játszhatunk. Ha a háromszöget választjuk, akkor három csatár lesz a pályán.

– Ön szerint a munkája összeegyeztethető Jorge Valdanóéval?
– Teljesen összeegyeztethető. Nincs kétségem afelől, hogy jól együtt tudunk majd dolgozni, mert Jorge Valdano is volt futballista és edző is, ahogy én. És tudom, hogy tiszteletben kell tartani mindenki területét. Nem hinném, hogy egy sportigazgató be akar menni az öltözőbe, hogy a játékosokkal beszéljen. Neki az igazolások és az ehhez kapcsolódó feladatok intézése a dolga, a munkaköre pedig világosan körülhatárolt. Annak idején meg akartam venni Carvalhót, de Branca azt mondta nekem, hogy Lúcio jobb. Megfogadtam a tanácsát. Az edzőnek is jobban megy, ha a klub minden alkalmazottja jól dolgozik.

– Mik a tervei Raúllal és Gutival, akiknek a szerződése jövő ilyenkor lejár a klubnál?
– A veterán játékosok megérdemlik, hogy boldogok legyenek. Vagy úgy lehetnek boldogok, hogy egy másik csapatban folytatják, vagy pedig úgy, hogy elfogadják az új szerepüket a csapatban, amely hosszú időn át az otthonuk volt

– Kellett korábbi csapatainál ehhez hasonló döntést hoznia?
– Materazzi boldog volt, hogy egy percet játszhatott a BL-döntőben, Córdoba is éppen ugyanennyire érezte jól magát. Soha nem volt emiatt problémám egyetlen játékosommal sem, mivel ezt a futballistáknak kell elfogadniuk. Egy nap találkoztam Fernando Hierróval a Boltonnál, és boldog volt ott. Ha egy futballista harminchat évesen is rendszeresen játszani akar, akkor nincs mit tenni... Maldinikból és Zanettikből kevés van a világon. A játékosnak őszintének kell lennie saját magával és a csapatával. Számomra Guti már nincs a csapatban. Olvastam a nyilatkozatait, és számomra ez számít. Elbúcsúzott a szurkolóktól...

– Akkor nem is folytathatja a Realban?
– Ha később megváltoztatja a véleményét, akkor ez nem számít. Szeretem azokat az embereket, akik keveset beszélnek, és azokat is, akik szembe mennek az árral. Raúltól ellenben nem hallottam semmit. Ő mindig is nagyon nyugodt volt. Éppen ezért amikor Madridban leszek, szeretnék vele elbeszélgetni telefonon vagy személyesen, ha ő is beleegyezik.

– Képes lesz Kakából kihozni a legjobbat? Szerette a játékát, amikor Olaszországban dolgozott?
– Sérült volt, és úgy tűnt, hogy elveszítette az önbecsülését az utolsó hónapokban, de nem hiszem, hogy bármi gond lenne azzal, hogy visszanyerje régi formáját. Kaká számára nagyon fontos az önbizalom, hogy kihasználja a helyeket, és kibillentse az egyensúlyából az ellenfeleket.

– Miként fogja elérni, hogy Higuaín, Kaká és Cristiano Ronaldo a védekezésben is részt vegyen?
– Ez könnyű. Egy csapat az csapat. Ahogy a támadók is elvárják, hogy a hátrébb játszó emberek besegítsenek nekik, úgy nekik is vállalniuk kell, ha egyes pillanatokban vagy akár az egész idényben áldozniuk kell a csapat sikeréért. Emlékszem egy meccsre a Chelsea-vel, amikor tíz emberre fogyatkoztunk, és Terry állt be a kapuba, Drogba pedig felemelt kézzel jelentkezett, hogy őt küldjem hátra középső védőnek. Így játszottunk az Interrel a Barcelona ellen is. Ez a csapatjáték lényege. Nagyon nehéz kilencven percen keresztül jobban játszani, mint az ellenfél. Mindig akad olyan pillanat, amikor igazi csapatként kell futballozni, és áldozni kell a sikerért.

– Ön mindig kiteszi magát a kritikáknak, hogy megvédje játékosait. És ehhez szeret ellenséget választani. Spanyolországban a Barcelona lesz az ellenség?
– Nem ez az, amit szeretek. Nem vagyok senki ellensége, sem Barcelona-ellenes, Atlético- vagy Milan-ellenes. Én az Inter rajongója vagyok, és mostantól pedig a Realé. Alázattal kezdek majd dolgozni, de persze van néhány dolog, amelyen változtatni akarok. Például az emberek azt akarják, hogy mindennap nyitott kapuk előtt edzünk. Természetesen lesznek nyilvános gyakorlások, de zártkörűek is, mivel ezekre szükség van. De sehol nem akarok ellenségeket szerezni. Soha nem volt ez a célom.

– Laporta azt mondta, hogy az Ön fia Barcelona-szurkoló…
– A fiam nem Barcelona-rajongó, hanem az apja szurkolója, és tudja, ki tiszteli az apját, és ki érdemli meg a támogatását. Nem lehet olyan klub szurkolója, amely kilencven percen keresztül inzultálta az édesapját. Szereti a Portót és a Chelsea-t, és nagy szenvedéllyel élte meg az Internél töltött időt. Most pedig madridista, mivel ez a jelene.

– A madridi szurkolók azt szeretnék, hogy győzzön a csapat, és címeket nyerjen, de azt is akarják, hogy jó futballt játsszon…
– Én is ezt szeretném, efelől senkinek ne legyen kétsége. Az én Realom mindig jól fog játszani, támadni fog és nyerni. De persze lesznek olyan pillanatok, amikor máshogy kell játszani. Az én csapatom mindig győzni megy a pályára. Ha három egyre vezetünk, de kiállítják az egyik emberünket, akkor védekezni fogunk. Ez így megy.

– Guardiola azt mondta, hogy a következő idény nagyon szórakoztató lesz Mourinho érkezésével. Ön is így gondolja?
– A spanyol bajnokság már ebben a szezonban is nagyon szórakoztató volt, pedig nem voltam itt. Remélem a Valencia, a Mallorca, vagy az Atlético például többet nyer jövőre, és akkor még ennél is jobb lesz a liga. Nagy küzdelem lesz, mivel a Barcelona jól igazolt, és erősebb lesz, mint most. Nincs bajom Guardiolával. Régóta ismerem, jó kapcsolatban vagyunk és tisztelem őt.

– Van már valamilyen üzenete, amelyet a bemutatásán akar elmondani?
– Még nincs, majd a repülőn kitalálom. Büszkén jövök a szakmai múltammal, de alázattal, mivel a Real Madrid mindannyiunknál nagyobb.

– Sok idő van addig, amíg elkezdheti a munkáját, közben még lesz egy vébé is. Mit gondol, ki nyeri jövőre a bajnokságot?
– Nem tudom. Meg akarom nyerni a ligát, mivel még egyetlen játékos vagy edző sem nyert az angol, az olasz és a spanyol bajnokságban is. Én szeretnék lenni az első, és az első edző, aki három különböző csapattal nyer Bajnokok Ligáját. Továbbá szeretnék találni egy olyan fiatal játékost, akiből sztárt faraghatok. Az is motivál, hogy a következő idényre fantasztikus szintre hozzam azokat, akiknek nem ment olyan jól az idén. Számos dolog motivál. Nem akarom elveszíteni az alázatot, ezért nem mondhatom, hogy meg fogom nyerni a bajnokságot egy olyan nagyszerű csapat előtt, mint a Barcelona.

– Őszintén mondja meg, a Real triplázhat egy év múlva?
– Csak egy topcsapat képes triplázni. Ha a Real jövőre topcsapattá válik, akkor képes lehet rá.

– Van rá esély, hogy Maicon és Diego Milito követi Önt Madridba?
– Milito középcsatárként mindent tud a játékról. Fantasztikus támadó. De ő bekerült az Inter történelemkönyvébe, így a klub nem engedheti el. Milito az Interé. Természetesen nagyon szívesen magammal hoznám, de nem lehet, neki maradnia kell, hosszabbítani, és sok pénzt keresni. Maicon igazi ász, nagyszerű fizikai adottságokkal. Olyan védő, aki hat-hét gólt szerez idényenként, és nem állított szituációkból. Most olyan élmény vár rá, amilyet még nem tapasztalt. Nem mondom, hogy nem örülnék, ha Madridba jönne. Ezen kívül Sergio Ramosról azt gondolom, hogy a világ egyik legjobb középső védője lehet.

– Erősítésekre szorul a Real Madrid?
– Három-négy védekező szellemű játékost akarok, de a támadósoron is javítani kellene.

– Átigazolja Di Maríát?
– Fantasztikus játékos egy kisebb bajnokságban. Kétségeim vannak afelől, hogy menne neki a spanyol vagy az olasz ligában. Ha azt mondanák, hogy elérhető áron megszerezhetjük, akkor kockáztatnék, és igent mondanék. De ha nagyon magas lenne az ára, akkor nemet mondanék.

– És mit szólna Gerrardhoz vagy Lampardhoz?
– Szeretem azokat a játékosokat, akik már közelítenek a pályafutásuk végéhez. Szeretem, ha vannak harminchárom-harmincnégy éves futballistáim. Ha az ember ilyen játékosokat igazol, akkor már nem kapja vissza a vételárukat, de ha két-három évig jó teljesítményt nyújtanak, akkor megéri. Mindketten nagyszerű játékosok, akik mindent megtesznek csapatukért.

– Mit tud mondani Fabio Coentraóról?
– Olyan labdarúgó, aki egyre inkább a figyelem középpontjába kerül, de az átigazolása olyan lenne, mintha egy portugál Marcelót vennénk. Más típusú játékost szeretnék, de tudom, hogy kiváló futballista, nagy jövővel.

– És De Rossi?
– Szerintem lehetetlen megszerezni, mivel Tottival a Roma jelképei. Totti pedig hamarosan befejezi, így De Rossi veszi át a helyét. Mindig is római marad, szerintem képtelenség átigazolni.

– Portugáliában, Angliában és Olaszországban is dolgozott. Szüksége volt az új kihívásra?
– Négy-öt hónapja elmondtam, hogy elhagyom az olasz labdarúgást. Az eredmények megkönnyítették a döntésemet, bár nem akartam erre gondolni, amikor a trófeákért harcoltunk. Az utóbbi hetekben, amikor valósággá vált a madridiak ajánlata, éppen ezekért a címekért küzdöttünk. Nem akartam semmiről sem tudni, de persze tudatában voltam, hogy a Real engem akar, én pedig őt. Már készen állt az utam.

– Valójában mikor döntötte el, hogy Madridba szerződik?
– A BL-döntő előtt már meghoztam a döntésemet. A finálé után az Internél már tudták, hogy a távozásom nem függ a szerződéstől vagy a pénztől, és nem gondolom meg magam. Most a klubok szokásos tárgyalása folyik, de abban biztos vagyok, hogy a Real Madridot irányítom majd.

– Hogy áll a szerződésének felbontása? A Realnak tizenhat millió eurót kell fizetnie Önért?
– Persze hogy fizetni kell valamennyit, de meg szeretnék állapodni. Remélem, a klubok megértik ezt, mert tudják, hogy mit kerestem, hogy mi a legjobb nekem. Így vagy úgy, a Real edzője leszek.

– Mit tud adni a Realnak?
– Azt tudom nyújtani, amit a többi klubnak is, amelynél dolgoztam: magamat teljes egészében. Viselem a kritikákat, a klubnál töltöm szinte minden időmet, és a futballtól mentes élet továbbra is rendkívül ritka lesz számomra. Az életem a családom és a klubom. Nem lesz időm Madridban sétálgatni vagy teniszezni, golfozni. Teljes elkötelezettséget ígérek.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik