Messi góljai értékesebbek, mint Cristiano Ronaldóéi

Vágólapra másolva!
2015.03.26. 19:29
null
A The Economist elemzése szerint Messi góljaiból többet profitál a Barca, mint a Real CR találataiból (Fotó: Action Images)
Statisztikai alapú elemzésében a The Economist című gazdasági lap arra talált bizonyítást, hogy Lionel Messi góljai értékesebbek a Barcelona, illetve Argentína számára, mint Cristiano Ronaldóéi a Real Madridnak, illetve Portugáliának.

A londoni lap abból az alaptézisből indul ki, hogy a labdarúgásban a legkönnyebben a gólok konvertálhatók át gazdasági haszonra, pénzre, és ebből a szempontból érthető, hogy Cristiano Ronaldo a két legutóbbi Aranylabda-szavazáson megelőzte argentin riválisát. Ugyanakkor a The Economist a soccerstatistically.com-mal együttműködésben készített egy elemzést, amelynek végső megállapítása, hogy a katalán klub, illetve az argentin válogatott valójában többet profitált az időszak alatt született 86 Messi-találatból, mint a Real Madrid és Portugália CR 105 góljából.

A statisztika súlyozza az ellenfeleket – és a mérkőzések jelentőségét –, továbbá ezek alapján a gólokat, így például a világbajnokságon, a mérkőzés véghajrájában döntetlennél elért gól a statisztikában többszörösét (akár tízszeresét!) érheti, mint egy szimpla bajnoki hasonló percében, többgólos vezetésnél 11-esből született találat.

Messi „legértékesebb” pillanata a vizsgált periódusban ebből a szempontból az Irán elleni világbajnoki csoportmeccs 91. percében rúgott gól. Ezzel szemben Cristiano Ronaldo esetében azt emelik ki, hogy például hiába volt többször is eredményes az elmúlt szezonban a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszának hajrájában, az elődöntőben a Bayern München elleni visszavágón, illetve az Atlético Madrid elleni fináléban is akkor talált be, amikorra már gyakorlatilag eldőlt a párharc, illetve meccs.

A cikk összegző megállapítása szerint Messi 20 százalékkal többször ért el gólt fontosabb szituációkban – elsősorban a világbajnokságon –, ezzel pedig csapatai szempontjából ellensúlyozta azt, hogy Cristiano Ronaldo 20 százalékkal több találatig jutott.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi összes gólja, illetve góljaik súlyozott értéke az elmúlt két szezonban (Forrás: The Economist; *-gal jelölve a világbajnokság időszaka)
Cristiano Ronaldo és Lionel Messi összes gólja, illetve góljaik súlyozott értéke az elmúlt két szezonban (Forrás: The Economist; *-gal jelölve a világbajnokság időszaka)
Cristiano Ronaldo és Lionel Messi összes gólját, illetve azok súlyozott számításának levezetését mérkőzésenkénti lebontásban itt tekintheti meg! (angol nyelven)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik