Madridban elkezdődött a jövő: már Ancelotti Realját vizionálják

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.05.03. 09:58
null
Ancelotti és a következő idény Real Madridja – a Marca szerint
A hivatalos bejelentések legtöbbjére még várni kell – úgy a vezetőedző, mint a játékosok tekintetében – a madridi kiadású, és erős Real-kötődéssel bíró Marca spanyol sportnapilapnál már gyakorlatilag lezártnak tekintik az idényt, és a következő szezonra koncentrálnak. Amely nagy átalakításokat hozhat a madridi klub életében, hiszen a szakmai irányítás is új kézbe kerül, de a keret is vérátömlesztésen esik át.

 

Mindjárt az elején rögzítsük a tényeket: a BL-ből kedden esett ki a madridi együttes, a német Dortmund 4–3-as összesítéssel búcsúztatta az elődöntőben. A bajnokságból még hátravan ugyan öt forduló, de abban csak a legoptimistábbak bíznak – ők is némi sangría elfogyasztása után –, hogy behozzák a listavezető Barcelonával szemben meglévő 11 pontos hátrányukat (a madridiak otthon fogadják a Valladolidot, a Málagát, illetve a bajnokság zárásaként az Osasunát, míg utaznak az Espanyolhoz, valamint a Real Sociedadhoz). A spanyol Király-kupában pedig vár rájuk az Atlético elleni döntő május 17-én.

AZ AS SZERINT LEWANDOWSKI LEHET AZ EGYIK CENTER

A madridi kiadású As sportnapilap szerint a német Borussia Dortmund lengyel légiósa, Robert Lewandowski lehet a Real Madrid egyik centere a következő szezonban. Az egyik feltétele azonban a szerződtetésének az, hogy a két jelenlegi középcsatár, Gonzalo Higuaín vagy Karim Benzema közül az egyik a nyáron elhagyja a „blancókat”.

Bővebben itt olvashat a hírről!

No, eddig a kötelező tiszteletkör, ezek után nézzük, hogy fest a 2013–2014-es idény Real Madridja. Mindenek előtt José Mourinhót kell megemlítenünk, hiszen a világsajtó kész tényként tárgyalja, hogy a portugál visszatér a Chelsea-hez. Hasonlóan egyértelműnek tetszik, hogy utódja Carlo Ancelotti lesz. Az olasz mellett edzői rutinja szól, valamint az, hogy a portugállal ellentétben kimondottan (sport)diplomatikus alkat, amire az öltözőben és a sajtóval való kapcsolattartásban is nagy szükség van. Mourinho egyikben sem hagy maga után kezelhetetlen romokat, de hogy megosztó személyiségével megnyitotta a frontvonalakat, az biztos.

Ancelottinak nem kell az alapokról kezdeni a Realnál, hiszen világklasszisok sora adott. A három cséká közül Iker Casillas képessége megkérdőjelezhetetlen, még akkor is, ha Mourinhónál a kispadra szorult. Közrejátszott ebben némi formahanyatlás, puccskísérletben való részvétel, kézsérülés és a megfelelő helyettes, Diego López. A védelem oszlopa ezután is Sergio Ramos lehet – azért formahanyatlás és a puccskísérletben való részvétel nála is bejátszott –, míg elöl Cristiano Ronaldo száguldozhat, és onthatja a gólokat. Ez lenne tehát a folytonosságot biztosító alap, amely köré-mellé építkezni lehetne.

Távozók

Ricardo Carvalhónak már ez a szezon is ajándék volt, aligha maradhat még egy évet, a szerződése amúgy is lejár. Michael Essien kölcsönszerződése szintén, de a Realban végig testidegenként futballozó, zenitjén túllévő ghánaira minden bizonnyal Mourinho sem számít a Chelsea-nél, amelynél papíron még két éve van hátra. Fábio Coentraónak angol ajánlatai vannak – eleve Marcelo helyettesének számított csupán –, Antonio Adán pedig Diego López érkezésével válhat fölöslegessé. Gonzalo Higuaín nehéz kezdés után kivirágzott a Realban, de a Karim Benzemával folytatott párharc, és az edzője részéről történt bizalomvesztés megviselte, erős nyomokat hagyott a teljesítményében. Talán a környezetváltás jót tesz majd neki: a Juventusnál, a PSG-nél és a Chelsea-nél vetődött fel a neve, a trió közül előbbi a legvalószínűbb befutó. Ángel di María a Bale-transzfer részét képezheti, de nem kizárt, hogy Mourinhóval tart a Chelsea-be.

Érkezők

A nyári átigazolási piac egyik legnagyobb slágere alighanem Gareth Bale lesz. A Marcánál nem szívbajosok, a szerkesztők már a Real jobb oldalán látják a villámgyors, ellenállhatatlan szélsőt, aki a gólokkal sem adós. Az újraválasztásra váró Florentino Pérez klubelnöknek és stábjának alighanem több munkája lesz ebben. A vételár 70–75 millió euró között lehet, amelyet a Real nem tud (hajlandó?) kifizetni, innen indulhat az alku, amelyben más játékosok is képbe kerülhetnek. (A már fentebb említett Di María lepasszolása nagyságrendileg a felére csökkenthetné a költséget.)

De Ancelotti sem érkezne üres kézzel, hozná magával a PSG 20 éves olasz légiósát, Marco Verrattit. Hozzá hasonlóan a középpálya védekező részét erősítheti a BL-döntős Dortmund 22 éves pillére, Ilkay Gündogan. A két fiatal „potom” 32 millió eurót (12, ill. 20 bontásban) ér a transfermarkt.de szerint. A Leverkusentől visszatér a Real-nevelésű jobbhátvéd, a 20 éves Daniel Carvajal, míg a vele egy évjáratú kiváló fizikummal bíró, kettős állampolgár (közép-afrikai és francia) Geoffrey Kondogbia a Sevillától érkezhet szintén a középpálya védekező részére. A tartalékok közül Álvaro Morata és Jese Rodríguez kerülhet a korábbinál még inkább előtérbe.

Érdekes, hogy a kiszemelt érkezők közül egyedül Bale tűnik galaktikusnak – kis jóindulat is kell még hozzá, de tényleg csak pici –, a többiek viszont közel sem. Bár esetükben sem kérdőjelezhető meg, hogy az alapképességeiket tekintve rendben vannak.

A középpályások közül az eddig inkább második hullámos Luka Modric előreléphet irányítónak, míg a rutinos Xabi Alonsóról egyelőre nem tudni, egészen pontosan mik a tervei. Utóbbinak a szerződéséből még van hátra ugyan egy év, most várják, hogy hosszabbít-e két évvel vagy sem. Amennyiben nem, az üzenetértékű, és a jövőre gondolva elkezdhetik a fiatalok beépítését. Ezzel a 32 éves játékos kerülhet partvonalon kívülre, amelyet vezérként aligha élne meg fenntartások nélkül. Mivel Madridban Mourinho bizalmi emberének számított – kevés spanyol klasszis esetében lehet ezt elmondani, de rá igaz –, meghosszabbított keze volt a pályán, amint arról tegnap már beszámoltunk, az sem kizárt, hogy a portugállal tart a hozzá hasonlóan szintúgy komoly PL-tapasztalattal bíró középpályás.

A Marca Real-keretében egyetlen kérdőjel maradt: még egy jobbhátvédet keresnek Carvajal mellé. Fiatalos Madridot prognosztizál a spanyol sportlap, egy rutinos, építkező stílussal is bíró tréner vezetésével.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik