Lionel Messi: Lenyűgöző volt Zsóri Dániel gólja – exkluzív interjú

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.10.17. 08:33
null
Lionel Messi hatodszor nyerte el az európai Aranycipőt
A Barcelona argentin csatára hatodik alkalommal nyerte meg a rangos díjat, a gála után pedig élete eddig sohasem említett részleteiről beszélt.

– Hogy tetszett a legendás Cirque du Soleil társulat Messi10 című produkciója?
– Lenyűgöző volt – válaszolta az Aranycipő átvétele után Lionel Messi a kontinens vezető sportlapjait tömörítő European Sports Media (ESM) tagjainak, köztük a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában. – Nem először láttam a produkciójukat, de ez különleges volt, remek színészi alakításokkal, könnyen érthető történettel. Tudtam, hogy különleges lesz, de igazság szerint a darab minden várakozásomat felülmúlta.

LIONEL MESSI – NÉVJEGY
Született: 1987. június 24., Rosario (Argentína)
Nemzetisége: argentin
Posztja: csatár
Válogatottság/gól (2005–): 136/68
Klubja profiként: Barcelona (2003–)
Legnagyobb sikerei: világbajnoki ezüstérmes (2014), olimpiai bajnok (2008), U20-as világbajnok (2005), 4x Bajnokok Ligája-győztes (2006, 2009, 2011, 2015), 3x klubvilágbajnok (2009, 2011, 2015), 3x európai Szuperkupa-győztes (2009, 2011, 2015), 10x spanyol bajnok (2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2015, 2016, 2018, 2019), 6x Spanyol Kupa-győztes (2009, 2012, 2015, 2016, 2017, 2018) 8x spanyol Szuperkupa-győztes (2005, 2006, 2009, 2010, 2011, 2013, 2016, 2018), 5x aranylabdás (2009, 2010, 2011, 2012, 2015), 6x európai aranycipős (2010, 2012, 2013, 2017, 2018, 2019), FIFA Év játékosa (2019), 6x spanyol gólkirály (2010, 2012, 2013, 2017, 2018,2019)

– Melyik alakítás volt a kedvence?
– Több ilyen is volt, a gumiember, az, aki egy vékony kötélen egyensúlyozott. Mindegyik alakítás színvonalas volt.

– A barátainak és a családjának is tetszett a show?
– Mind ugyanazt mondták: csodálatos volt.

– Nemrégiben átvehette a FIFA Év játékosa-díjat. Külön kiemelte, hogy a gyermekei először vehettek részt a gálán. Hogyan élték meg az estét?
– Boldogok voltak, egyúttal el is fáradtak, mert elég sokáig tartott a díjátadó. Nagyon élvezték, különösen azt, hogy feljöhettek velem a színpadra. Az mindnyájunknak különleges pillanat volt.

– Mit szóltak a gálán részt vevő többi futballistához?
– Szenvedélyesen imádják a futballt, minden csapat meccseit megnézik, nemcsak a Barcelona és az argentin válogatott találkozóit. Ismertek mindenkit, és kedvelik is a gálán megjelenő sztárokat. Nagyon élvezték, de kicsit félénkek voltak, addig csak sportkártyákon és a televízióban látták ezeket a játékosokat, alig mertek rájuk nézni.

A FANTASZTIKUS FELESÉG

– A felesége, Antonella is ennyire izgatott, amikor átvesz egy fontos díjat?
– Mindig élvezi. Az az este pedig neki is különleges volt, mert az volt az első alkalom, hogy az egész család ott volt a gálán. Illetve majdnem az egész család, a legkisebb gyermekünk, Ciro hiányzott.

– Mi az, amit a leginkább kedvel a feleségében?
– Mindent. Rengeteg jó tulajdonsága van. Ahogy a hétköznapokon viselkedik, a személyisége, mindig jókedvű, fantasztikus, ahogyan szembenéz a problémákkal. Nagyon intelligens, az élet minden területén megállja a helyét.

– Mit gondol, milyenek lesznek a gyermekei, ha felnőnek?
– Erre nehéz válaszolni, még nagyon fiatalok. Idővel majd megtalálják a helyüket, és rájönnek, mi az, ami igazán boldoggá teszi őket.

– Mire jut, ha visszagondol eddigi életére és karrierjére?
– Futballistaként nincs sok idő a múlton merengeni. Inkább a következő feladatra figyelünk, nem arra, amit már elértünk. Sajnos így nemigen lehet élvezni a sikereket, háromnaponta új meccs következik, új kihívásokkal kell szembenézni. Ha majd visszavonulok, több időm lesz visszaemlékezni az elért eredményeimre.

– Magabiztosabb, mint fiatalon?
– Természetesen. Ahogy az ember idősödik, az élet minden területén tapasztaltabb lesz. Háromgyermekes apuka vagyok, teljesen máshogy látom az életet, másképp gondolkodom, és igazán felnőtté váltam.

– A gyerekzsivaj is segített a felnőtté válásban?
– Igen, jó, hogy nem csendes a ház, kell a gyerekzsivaj, bár igaz, hogy időnként kicsit sok.

– A gyermekei mennyit észlelnek abból, amikor megsérül?
– Már tudják, mit jelent, ha megsérülök, olyankor ők is jobban figyelnek rám, és segítenek, amiben tudnak. Állandóan azt kérdezgetik, mikor épülök fel. Mindig hívnak, hogy játsszak velük vagy lőjünk néhányszor kapura, de tudják, ilyenkor nem lehet. Időnként persze elfelejtik, de aztán gyorsan eszükbe jut, hogy mi a helyzet.

– Megtanította már a gyermekeinek, hogyan kell jó pecsenyét sütni?
– Igazság szerint én sem vagyok sütögetős típus, inkább csak nézem azt, aki csinálja.

– Pedig láttunk egy videót önről, amelyen éppen húst süt.
– Néha szoktam, nincs vele problémám.

– Mik a kedvenc spanyol ételei?
– A pecsenye, a rántott hús és a tészták. Az egyszerű ételeket szeretem.

– Gerard Piqué nemrégiben bevallotta, hogy naponta megeszik fél üveg Nutellát. Önnek van hasonló szenvedélye?
– Szeretem a csokoládét, a karamellát és a jégkrémet. Igazából mindenféle édesség jöhet, de azért próbálok odafigyelni és keveset enni ezekből. Mindenesetre nagyon szeretem őket.

– Hogyan szokott kikapcsolódni otthon?
– Három gyerek mellett erre ritkán jut idő. Igyekszünk minden együtt töltött másodpercet élvezni, függetlenül attól, hogy éppen televíziót nézünk, játszunk vagy valami mást csinálunk.

– Milyen típusú műsorokat néznek a televízióban?
– Inkább sorozatokat, a gyerekekkel pedig rajzfilmeket és olyan filmeket, amelyeket ők kedvelnek.

– Köztudottan imádta a Trónok Harcát. Tetszett a népszerű sorozat nagy vitát generáló lezárása?
– Nem erre számítottam, teljesen másfajta befejezést vártam.

– Hogyan szereti inni a mate teáját?
– Melegen és keserűn. Régebben édesebben ittam, de már jobban szeretem így.

– Kávézni nem is szokott?
– Régebben sokat ittam, de egy ideje abbahagytam.

Messi feleségével és két nagyobbik fiával (Fotó: AFP)
Messi feleségével és két nagyobbik fiával (Fotó: AFP)

BALLÁBASOK NÉLKÜL

– Thiago és Mateo jobblábas, mi a helyzet a legkisebb fiával, Ciróval?
– Ő sem ballal rúgja, nincsenek ballábas gyermekeim.

– A két nagyobb gyermeke imádja a futballt. Van már jól bevált posztjuk?
– Még nincs. A többi gyerekhez hasonlóan szeretnek gólokat szerezni és közel lenni a kapuhoz, de ebben a korban inkább csak szaladnak a labda után anélkül, hogy tudnák, mi a posztjuk.

– A kutyája is beszáll, ha otthon fociznak?
– Nem, és nem is próbáltuk, mert nagy, durva és egyből kilyukasztaná a labdát.

– Szívesen megy el kutyát sétáltatni?
– Ritkán szoktam, mert nehéz megoldani.

– Vannak olyan szokásai, amelyekhez ragaszkodik?
– Lefekvés előtt szeretem előkészíteni az asztalt másnap reggelre. Reggelinél mindig, mindenkinek ugyanott kell ülnie, amikor pedig hazaérek, egyből leveszem a cipőmet, és másnál is ezt csinálom, ha már jobban ismerem.

– Az Aranycipő megnyerése is egyfajta szokásnak számít. Mennyire fontos, hogy folytatódjon ez a tendencia?
– A legfontosabb, hogy a klubbal trófeákat nyerjünk. Nagyon szeretnénk ismét megnyerni a Bajnokok Ligáját, pillanatnyilag ez a legnagyobb kihívás. Ha sikerül, az bizonyára az egyéni díjak kapcsán is sokat számítana.

– Mennyi üzenetet kap egy-egy díj megnyerése után?
– Rengeteget. Legutóbb háromszázat kaptam, és volt köztük több olyan, akiről nem is tudtam, hogy ismeri a számomat, de ő is gratulált.

– Mennyire telefonfüggő?
– Többé-kevésbé. Szeretem, de ha otthon vagyok, próbálom letenni, olyankor jobban szeretek a családommal lenni.

– Meséljen nekünk Mateóról!
– Különleges személyiség, mindig vannak új szokásai, amelyekkel megpróbálja felhívni magára a figyelmet. Mindhárom gyerekünk különleges, és mindegyiknek megvan a saját személyisége.

– Egy igazi egyéniség.
– Igen, de ha túl sokat beszélek róla, megkapom a többiektől, hogy miért csak róla mesélek.

– Akkor beszéljen kicsit a két kisebbről!
– Thiago még most lett hétéves, a korához képest nagyon érett és intelligens. Igazi úriember. Ciro inkább Mateóra hasonlít, talán még nála is nagyobb csibész lesz, majd kiderül.

– Cristiano Ronaldo és Zlatan Ibrahimovic gyakran fényezi önmagát. Önnek ez nem szokása, de elárulhatná, milyen játékosnak tartja magát.
– Jobban szeretem, ha az emberek beszélnek rólam. Tudom, ki vagyok, mit csinálok és mire vagyok képes, de ezt megtartom magamnak. Nem szeretek magamról beszélni, szívesebben foglalkozom a csapattal.

– Mit szólt ahhoz, hogy Radamel Falcao a Galatasarayhoz igazolt?
– Nagyszerű csatár, aki bárhova megy, gólokat szerez. A tizenhatoson belül kimondottan veszélyes, erős, jól fejel és mindkét lábával jó lő. Kiváló támadó.

– Elképzelhetőnek tartja, hogy idővel középpályás lesz önből?
– Nem tudom, ez sok mindentől függ. Szeretek mélyebben futballozni, mert ilyenkor több labdát kapok és közvetlenebb a kapcsolatom a középpályával. Nem tudom, mit hoz a jövő.

– Tudja már, mikor fejezi be a pályafutását?
– Ha úgy érzem, nem tudom folytatni, én leszek az első, aki szól. Idővel úgy is érzem, meddig tudok még játszani.

– Németországban vitát váltott ki, hogy Manuel Neuer vagy Marc-André ter Stegen legyen-e a válogatott első számú kapusa. Mit gondol erről, melyiküknek mi a legfőbb erénye?
– Mindketten nagyszerű kapusok, nagyjából egyforma erősségekkel. Jól olvassák a játékot, lábbal remekül bánnak a labdával, és nagyon gyorsak. Marcot jobban ismerem, Neuert nem látom edzeni és ritkán nézem a meccseit, de szerintem hasonló a két kapus.

– Az idén viszonylag sok mérkőzést kellett kihagynia sérülés miatt. Nem érzi úgy, hogy a teste már több pihenést igényel?
– Nehéz helyzet, mert az ember inkább huszonöt évesnek képzeli magát, és azt hiszi, ugyanazt meg tudja csinálni, mint fiatalon. De mégiscsak a test parancsol, és vannak helyzetek, amikor már sokkal jobban oda kell figyelnem, mint korábban. Hozzá kell szokni, ahogy az ember idősödik, másképp kell készülnie az edzésekre és a mérkőzésekre.

– Mi a legnagyobb különbség a Josep Guardiola-féle Barcelona és a jelenlegi között?
– Nagyon sok idő eltelt azóta, rengeteg új játékos érkezett, három vagy négy olyan futballista van, aki akkoriban is a csapat tagja volt. A keret folyamatosan alakul, a játékunk pedig mindig ahhoz alkalmazkodik.

– Mi Frenkie de Jong legjobb tulajdonsága és hogyan értik meg egymást a pályán?
– Könnyű volt beilleszkednie, mert az Ajaxnál hasonló a filozófia, mint a Barcelonánál. Eddig is hasonló stílusban játszott, igaz, kevesebbet szerepelt a szélen, inkább középen érzi jól magát. Szereti, ha nála van a labda, gyorsan járatja, jól passzol, elég komplett futballista.

ZSÓRI DÁNIEL PUSKÁS-DÍJAS GÓLJA

A PUSKÁS-DÍJ ÁTADÁSA ÉS MESSI REAKCIÓJA

A pillanat, amikor Messi a szeptemberi FIFA-gálán megtudja, hogy nem az övé a Puskás-díj, hanem magyar vetélytársáé (Fotó: NS-montázs)
A pillanat, amikor Messi a szeptemberi FIFA-gálán megtudja, hogy nem az övé a Puskás-díj, hanem magyar vetélytársáé (Fotó: NS-montázs)

MI LESZ CR TANÁCSÁVAL?

– Miért annyira nehéz túljárni a Virgil van Dijkhoz hasonló védők eszén?
– Nagyon jól tud időzíteni, az utolsó pillanatig kivár, és pontosan tudja, mikor kell odalépni egy csatárnak és megakasztani a támadást. Magas, gyors, ráadásul nemcsak védekezésben, hanem támadásban is hatékony, amit a sok gólja is bizonyít.

– Cristiano Ronaldo már többször próbálta rávenni, hogy próbálja ki magát más bajnokságban, más futballkultúrában. Mit gondol, megfogadja valaha a tanácsát?

– Mindenki a saját céljai és tapasztalatai szerint cselekszik. Sohasem éreztem szükségesnek, hogy elhagyjam Barcelonát, élvezem az edzéseket, a meccseket és szeretem a várost. Mindig tudtam, mit akarok elérni a klubbal, és nem éreztem úgy, hogy máshol kellene megvalósítani a céljaimat.

– Meglepte az Antonio Conte irányította Internazionale?
– Nem lepett meg, tudtam, mire számíthatok, láttam a csapatot az olasz bajnokságban, amelyben jelenleg a Juventusszal harcol, ami egyáltalán nem könnyű. A meccs előtt elemeztük, tudtuk, hogy szervezett csapat, amely ellen nehéz lesz játszani.

Az ESM képviselőinek és vendégeinek társaságában az ünnepelt világklasszis (Fotó: ESM/Marca)
Az ESM képviselőinek és vendégeinek társaságában az ünnepelt világklasszis (Fotó: ESM/Marca)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik