HIRDETÉS
HIRDETÉS
MTI 2018.09.05 13:10 Frissítve: 2018.09.06 18:04

La Liga: Luis Suárez szerint a VAR tönkreteszi a gólörömöt

A videobíró (VAR) megzavarja a játék természetes menetét Luis Suárez, az FC Barcelona uruguayi válogatott csatára szerint, aki úgy véli, jobb lett volna, ha a gólbíró-technológiát alkalmazzák a spanyol bajnokságban.

HIRDETÉS
Luis Suárez úgy véli, sokkal jobb megoldás lenne a gólbíró-technológia alkalmazása (Fotó: AFP)

 

A La Ligában a mostani szezonban vezették be a VAR használatát, amely múlt vasárnap, a Barcelonának az újonc Huesca ellen 8–2-re megnyert mérkőzésén is főszerepet kapott: Suárez 39. percben szerzett gólját előbb les miatt nem adta meg a játékvezető, majd a videobírós ellenőrzés után mégis érvényesnek ítélte a találatot.

„A VAR tönkreteszi a gólörömöt és az ünneplést” – jelentette ki Suárez egy szerdai rádióinterjúban.

„A védők egyfolytában reklamálnak valamiért, a játék pedig emiatt elveszíti a természetes menetét” – mondta a támadó, és hozzátette, szerinte sokkal jobb megoldás lenne a gólbíró-technológia alkalmazása. „Jelenleg akár az is előfordulhat, hogy egy akaratlan kezezés után vezetünk egy ellentámadást, gólt szerzünk, majd a játékvezető visszanézi az eseményeket, és a kezezés miatt érvényteleníti a találatot.”

Olaszországban és Németországban már korábban bevezették a VAR-t, az angol Premier League pedig 2013 óta a gólbíró-technológiát használja, de a videobírós rendszert egyelőre nem. A VAR alkalmazását a nagy többség sikeresnek ítélte meg a nyári oroszországi világbajnokságon.

Spanyolországban azután döntöttek a technológiai segítség alkalmazásáról, hogy az előző szezonban éppen Suárez érvényes gólját nem adták meg a Valencia elleni meccsen annak ellenére, hogy a televíziós közvetítésben tisztán látható volt, ahogy a labda áthaladt a gólvonalon.

A videobíró minden, a mérkőzést jelentősen befolyásoló, vitatott esetben – így többek között kiállításnál, tizenegyesnél, lesállásból szerzett gólnál – lehetőséget ad arra, hogy a játékvezető visszanézze az esetet a pálya szélén elhelyezett monitoron, és a visszajátszás alapján megváltoztassa döntését. A gólbíró-technológia ezzel szemben a beépített érzékelők segítségével csak abban segít a bírónak, hogy kérdéses esetben meg tudja állapítani, a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 20:06:17

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az acélkeményen futballozó Celta nem adta olcsón a győzelmet, de Solari alatt egyre markánsabb a Real.

2018.11.11 15:03:05

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A kartörése után visszatérő Messi duplázott, de ez sem segített a katalánokon.

2018.10.31 21:21:52

Spanyol labdarúgás MAROSI GERGELY

„Túl sok arrogancia” • Könnyen lehet, hogy bürökpohár volt a Zidane után megürült edzői poszt.

2018.10.30 23:53:01

Spanyol labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Julen Lopetegui nem Zidane, ám Pérez sem Santiago Bernabéu.

2018.10.28 15:41:15

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az első félidőben csak a Barca volt a pályán, a madridiak későn ébredtek, a végén pedig kiütötték őket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS
HIRDETÉS