MTI 2018.09.05 13:10 Frissítve: 2018.09.06 18:04

La Liga: Luis Suárez szerint a VAR tönkreteszi a gólörömöt

A videobíró (VAR) megzavarja a játék természetes menetét Luis Suárez, az FC Barcelona uruguayi válogatott csatára szerint, aki úgy véli, jobb lett volna, ha a gólbíró-technológiát alkalmazzák a spanyol bajnokságban.

Luis Suárez úgy véli, sokkal jobb megoldás lenne a gólbíró-technológia alkalmazása (Fotó: AFP)

 

A La Ligában a mostani szezonban vezették be a VAR használatát, amely múlt vasárnap, a Barcelonának az újonc Huesca ellen 8–2-re megnyert mérkőzésén is főszerepet kapott: Suárez 39. percben szerzett gólját előbb les miatt nem adta meg a játékvezető, majd a videobírós ellenőrzés után mégis érvényesnek ítélte a találatot.

„A VAR tönkreteszi a gólörömöt és az ünneplést” – jelentette ki Suárez egy szerdai rádióinterjúban.

„A védők egyfolytában reklamálnak valamiért, a játék pedig emiatt elveszíti a természetes menetét” – mondta a támadó, és hozzátette, szerinte sokkal jobb megoldás lenne a gólbíró-technológia alkalmazása. „Jelenleg akár az is előfordulhat, hogy egy akaratlan kezezés után vezetünk egy ellentámadást, gólt szerzünk, majd a játékvezető visszanézi az eseményeket, és a kezezés miatt érvényteleníti a találatot.”

Olaszországban és Németországban már korábban bevezették a VAR-t, az angol Premier League pedig 2013 óta a gólbíró-technológiát használja, de a videobírós rendszert egyelőre nem. A VAR alkalmazását a nagy többség sikeresnek ítélte meg a nyári oroszországi világbajnokságon.

Spanyolországban azután döntöttek a technológiai segítség alkalmazásáról, hogy az előző szezonban éppen Suárez érvényes gólját nem adták meg a Valencia elleni meccsen annak ellenére, hogy a televíziós közvetítésben tisztán látható volt, ahogy a labda áthaladt a gólvonalon.

A videobíró minden, a mérkőzést jelentősen befolyásoló, vitatott esetben – így többek között kiállításnál, tizenegyesnél, lesállásból szerzett gólnál – lehetőséget ad arra, hogy a játékvezető visszanézze az esetet a pálya szélén elhelyezett monitoron, és a visszajátszás alapján megváltoztassa döntését. A gólbíró-technológia ezzel szemben a beépített érzékelők segítségével csak abban segít a bírónak, hogy kérdéses esetben meg tudja állapítani, a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon.

2019.07.16 16:48:44

Spanyol labdarúgás I. M.

A Real Madrid új csillaga őszintén beszélt testvére betegségéről és lisszaboni „szenvedéséről”.

2019.07.13 14:25:41

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI ÁTIGAZOLÁSOK, 2019. A Zidane-mágia már kevés; Pogba és Neymar/Mbappé az álom, Eriksen és Icardi a realitás?

2019.07.08 11:57:25

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Ne(y)már! Őrült összegek és körforgás, ráadásul jöhet még Chitchanok Xaysensourinthone is...

2019.06.16 16:06:48

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az AC/DC végül nem játszott, de Luka Modric, David Beckham és Roberto Carlos tiszteletét tette.