M. D. 2019.10.18 11:41 Frissítve: 2019.10.18 12:33

La Liga: elhalasztják az el Clásicót, új időpont még nincs – hivatalos

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) péntek délelőtt megerősítette, hogy a katalóniai tüntetések miatt elhalasztják az idény első el Clásicóját, a jövő szombatra (október 26.) kiírt FC Barcelona–Real Madrid rangadót. Az RFEF hétfőig adott határidőt a két klubnak és a Spanyol Labdarúgóligának (LFP), hogy megegyezzenek a mérkőzés új dátumáról, de ha a tárgyalások nem vezetnek eredményre, akkor az RFEF versenybizottsága dönt arról, mikor pótolják a találkozót.

 

Üresen marad jövő szombaton a Camp Nou (Fotó: AFP)

 

A szituáció a legtöbb szurkoló számára már ismert: a Spanyol Labdarúgóliga (LFP) a héten azzal a kéréssel fordult a spanyol szövetséghez (RFEF), hogy az idény első „Klasszikusát” a katalóniai tüntetések miatt jövő szombaton (október 26.) ne Barcelonában, hanem Madridban rendezzék meg, ám ebbe sem a Barca, sem a Real nem egyezett bele. Abba viszont igen, hogy a találkozót későbbi időpontra halasszák, ez péntek délelőtt hivatalossá is vált, a kérdés már csak az, hogy mikorra.

A spanyol szövetség és a két klub a december 18-i dátumot preferálja, a Liga azonban azt szeretné, ha a mérkőzésre nem hétköznap, hanem hétvégén, december 7-én kerülne sor. Ehhez viszont a Mallorca és az Espanyol beleegyezése is szükséges, azon a hétvégén ugyanis az FC Barcelona és a Real Madrid e csapatokkal vívna bajnoki mérkőzést.

Az RFEF pénteki döntése értelmében a katalán és a madridi klub, valamint a Liga október 21-én (hétfő) 10 óráig kapott időt arra, hogy megegyezzen egymással a mérkőzés új dátumáról, ellenkező esetben a spanyol szövetség versenybizottsága jelöli ki az időpontot.

Javier Tebas, az LFP elnöke a minap elmondta, dacára annak, hogy a két klubnak megfelelne az időpont, az el Clásicót biztosan nem december 18-án játsszák majd le, mivel aznap Király-kupa-mérkőzéseket rendeznek.

Az új dátumról tehát még nincs döntés, az viszont biztos, hogy a jövő hét végén a Barca és a Real Madrid is pihen. A két csapat szurkolói néhány nappal később láthatják majd ismét kedvenceiket, amikor a Barcelona a Valladolidot (október 29.), míg a királyi egylet a Leganést (október 30.) fogadja a hétközi fordulóban.

ELŐZMÉNYEK

A rendbontások és az erőszakba torkolló tüntetéshullám azután kezdődött a katalóniai városokban, hogy hétfőn a spanyol legfelsőbb bíróság zendülés miatt elítélt kilenc katalán függetlenségi vezetőt, 9-től 13 évig tartó szabadságvesztéssel sújtotta őket a 2017. október 1-jén Madrid szerint alkotmányellenesen megtartott és rendőri erőszakkal végződött függetlenségi népszavazás, valamint a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt. A legkomolyabb összecsapások Barcelonában voltak.

2019.11.09 18:11:44

Spanyol labdarúgás T. D.

Az argentin akciógól nélkül is hármat rúgott • Hazai pályán továbbra is hibátlanok a katalánok.

2019.11.09 17:33:32

Spanyol labdarúgás T. D.

Hazard remekelt, Courtois Navas rekordját döntötte meg – meggyőző játékkal nyertek a királyiak.

2019.11.02 13:17:01

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nem tudta kihasználni a Barcelona vereségét és az Atlético döntetlenjét a Real, bravúrpontot szerzett a Betis.

2019.10.30 11:23:50

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A francia ék megszerezte a Real színeiben a 100. gólpasszát, majd a 100. hazai találatát is, bajban a Leganés.

2019.10.29 17:37:20

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Megszerezte karrierje 50. szabadrúgásgólját az argentin, L. Suárez 100. alkalommal volt eredményes a Camp Nouban.