La Liga: egyre távolabb az amerikai katalán derbi

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2018.09.21. 15:32
null
Suárez tavasszal triplázott a Girona ellen (Fotó: AFP)
Egy hónappal ezelőtt beszámoltunk róla, hogy a spanyol liga (LFP) elnökének tervei szerint az élvonalbeli labdarúgó-bajnokság 21. fordulójában rendezendő Girona–Barcelona mérkőzés lehet az első spanyol bajnoki mérkőzés, amelyet az Egyesült Államokban rendeznek. A spanyol játékos-szakszervezet (AFE) már akkor tiltakozott az ötlet ellen, és most a szövetség is rosszallását fejezte ki.

 

A Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) az ötlet kiváltotta nagy felháborodás után közölte, a nemzetközi szövetség (FIFA) támogatását is bírva minden erejével azon lesz, hogy megakadályozza a találkozó egyesült államokbeli megrendezését.

A Cadena Cope El Partizado című műsorában az RFEF elnöke, Luis Rubiales elmondta, levelet ír a liga elnökének, Javier Tebasnak, amelyben részletesen kifejti álláspontját az elképzelésről.

A szövetség elnökének az álláspontja meglehetősen egyértelmű: a szövetség nem támogatja az ötletet, és ebben mögötte áll nemcsak az európai, de a nemzetközi szövetség, valamint a spanyol kormány és a spanyol játékos-szakszervezet is.

Rubiales elmondta, levelét a nemzetközi labdarúgó-testületeknek is elküldi, hogy tájékoztassa őket a kialakult helyzetről.

A műsorban megszólalt a másik fél, Javier Tebas is, aki hangsúlyozta, a szövetség elnöke által jelzett nemzetközi szervezeteknek semmi beleszólása nincs a liga ügyeibe.

„Az UEFA hivatalos formában sohasem jelentette be az álláspontját, a FIFA-nak meg nincs jogi fennhatósága, ilyen módon beleszólása sem az ügybe. Mi az AFE-val tárgyaltunk és tárgyalunk a jövőben” – fogalmazott a ligaelnök.

Az ügyben elmondta véleményét a Real Madrid edzője, Julen Lopetegui is, aki szintén nem támogatja az elgondolást.

„Minden csapatnak ugyanazokon a pályákon kéne játszani” – közölte a Real nyáron kinevezett edzője.

Az elképzelések szerint a következő 15 évben minden idényben egy bajnokit az Egyesült Államokban játszanának, így is népszerűsítve a labdarúgást az USA-ban. Elsőként a január 27-re kisorsolt katalán derbire, a Girona–Barcelona találkozóra esett a választás, amelyet egy nappal korábban Miamiben rendeznének, és ez a legutóbbi információk szerint az RFEF jóváhagyására vár.

A jelek szerint arra várhat…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik