HIRDETÉS
HIRDETÉS
MAROSI GERGELY
MAROSI GERGELY
2018.11.01 14:31 Frissítve: 2018.11.01 18:50

Lopetegui a bűnbak, de Pérez is felelős a Real-kínokért

Könnyen lehet, hogy Julen Lopetegui topedzői pályafutásának bő négy hónap alatt vége lett: spanyol szövetségi kapitányi kispadját el kellett hagynia, mert (a szövetség háta mögött tárgyalva) igent mondott a Real Madrid hívására, a Realét pedig október végén azért, mert a csapat pocsékul szerepel az őszi idényben. Lopetegui bukott trénerként távozik Madridból, ám a Zinédine Zidane távozása után megüresedő vezetőedzői poszt méregpohár volt: valószínűleg más edzők ugyanígy bajba kerültek volna, legfeljebb nem ugyanilyen hamar. Mélyebb problémák vannak, mint egy rosszul elsült edzői kinevezés.

HIRDETÉS
Sokáig nem tartott az összhang Lopetegui és Pérez között (Fotó: AFP)

Julen Lopetegui megkapott kettőt a futballvilág legáhítottabb munkái közül, Julen Lopetegui eldobott kettőt a futballvilág legáhítottabb munkái közül. Illetve egyet eldobott, mert hívták a másik helyről, onnan meg őt dobták ki októberben, a Barcelona–Real Madrid klasszikus 5–1-es mészárlása után. Ami azt illeti, már az el Clásico előtt is inkább a menesztés ideje, semmint ténye volt a kérdés – Lopeteguinek ekkor már annyira kifelé állt a rúdja, hogy csoda kellett volna állása megtartásához.

Utódja ideiglenesen Santiago Solari lett. A legutóbbi vészmegoldás – Zinédine Zidane – pazar választásnak bizonyult a Real Madrid részéről, ám a fantasztikus játékoskarrierje után edzőként is nagyot alkotó franciának olyan bizalmi tőkéje és hitelessége volt, amelyhez Solarié aligha mérhető.

Hogy Solari ki tudja-e rángatni a királyi gárda mocsárba szorult szekerét, a követező hetek kérdése, mint ahogy az is, hogy mikor (és ki) jön végleges megoldásként a kispadra. Mi egy kicsit fordítsuk még a tekintetünket a közelmúlt, illetve a vezetői emelet felé – kik és miképp felelősek azért a mélyrepülésért, amelyet a legutóbbi három BL-kiírás győztese az ősszel bemutatott?

A BŰNBAK: JULEN LOPETEGUI

Elképzelhető, hogy Julen Lopetegui véghez vitt egy ritka „bravúrt”: hónapok alatt tönkretette topedzői pályafutását. Mind emberileg, mind szakmailag. Az előbbiért nyári döntésének hogyanja a felelős. A miért könnyen érthető: Zidane lemondásával megüresedett a világ egyik legpatinásabb és legeredményesebb klubjának kispadja, a klubfutball presztízse pedig jóval nagyobb a válogatotténál manapság. Ha valakinek az a vágya, hogy nagy edzőként őrizze meg nevét az utókor, azt leginkább klubedzőként tudja elérni – ráadásul Lopeteguinek még személyes kötődése is volt a Real Madridhoz, mivel volt a csapat játékosa.

 EGY MENESZTÉS ÉS UTÓÉLETE
5–1! Suárez-triplával ütötte ki a Barcelona a Realt az el Clásicón 
Real Madrid: Lopeteguit kirúgták, Solari az ideiglenes edző
A hiúság vására – Malonyai Péter jegyzete
Újabb jelölt mondott nemet; Solari végleges megoldás lehet 
FFT: íme, a hét legesélyesebb jelölt a Real Madrid kispadjára 

A miért tehát rendben, a hogyan viszont finoman fogalmazva is visszás volt. Julen Lopetegui május 22-én 2020-ig meghosszabbította a szerződését a spanyol szövetséggel, mely elégedett volt szövetségi kapitányi munkájával, és ennek megfelelően tervezett. Miután megüresedett a Real Madrid kispadja és Florentino Pérez elnök megkereste, a szövetség háta mögött tárgyalt a klubbal.

Luis Rubiales, a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke szerint Lopetegui csak öt perccel azt megelőzően tájékoztatta munkaadóját a váltásról, hogy a Real sajtótájékoztatón bejelentette az érkezését. Az elnök felkapta a vizet, és két nappal a spanyol–portugál vb-csoportmérkőzés előtt „Madridig rúgta” a megdöbbent edzőt, akit játékosai hiába próbáltak megmenteni.

Egy ilyen esemény azért megragad a munkáltatók fejében, és a munkaerőpiacon Lopetegui neve mellé alighanem bekerült egy, a lojalitás hiányára utaló megjegyzés. Az edző könnyes sajtótájékoztatóval kezdett Madridban, elmondva, élete egyik legrosszabb napja volt, amikor kirúgták, ám az egyik legboldogabb napja következett a Real-bemutatóval.

„Ez nagy felelősség, amit én büszkén és erősen vállalok. Érzem magamban a képességeket ehhez a kalandhoz” – köszönt be.

Négy és fél hónappal később nincs munkája.

Jellemző kép az el Clásicóról (Fotó: AFP)

E négy és fél hónap alatt szinte minden balul sült el. Lopetegui bemutatkozó sajtótájékoztatóján elmondta, reméli, Cristiano Ronaldo a Real Madridnál marad, hiszen ő mindenképpen számol vele – a portugál csillag a Juventushoz távozott, átigazolása óriási űrt hagyott maga után. A keretet nem sikerült a kellő szinten megerősíteni.

A proaktív támadófutballt ígérő Lopetegui az Atlético Madrid elleni, elveszített európai Szuperkupa-mérkőzés után hat veretlen mérkőzéssel nyitott, ám szeptember 26. és október 28. között a Real Madrid hét tétmérkőzésből ötöt elveszített és csak egyet nyert meg. Márpedig ez egy ilyen szintű klubnál az edző halálos ítéletével ér fel – pláne, hogy a Barcelonában elszenvedett 5–1-es zakó volt a kínlódás vége. Az első félidőben úgy tűnt, Lopetegui mintha saját taktikai elveit is feladná egy (gyámoltalan) védekezőjáték megvalósítása érdekében, hogy aztán a második félidei kockázatvállalással egy időre szorossá tegye a meccset – majd a végén csapatával együtt összeomoljon.

Nemhogy építeni nem tudott e rövid idő alatt, de még rontott is az egyébként sem ideális helyzeten. Kérdés, ezek után mikor kerül szóba legközelebb topcsapatnál – alighanem alacsonyabb szintről kell kezdenie saját karrierje újjáépítését, miután két szék között – elsősorban naivitása miatt – a pad alá esett.

AZ ELNÖK SEM MENTHETŐ FEL, SŐT!

Ugyan a krízist a jól megszokott megoldással kezelte – menesztette a vezetőedzőt –, Florentino Pérez klubelnök felelőssége nem megkerülhető, akkor sem, ha igen sikeres időszakot él át összességében regnálása alatt a Real. Meglehetősen kellemetlenül érintheti a vezetőt Cristiano Ronaldo France Footballnak adott interjúja, melyben a portugál támadó Pérezt jelölte meg távozása fő okaként.

„Éreztem a klubon belül, főképp az elnök részéről, hogy nem úgy számítanak rám, mint ahogy az elején. Az első négy-öt évben megvolt az az érzésem, hogy én vagyok Cristiano Ronaldo, majd ez megváltozott. Úgy nézett rám az elnök, mintha már nem lennék nélkülözhetetlen. Ez ösztönzött arra, hogy elhagyjam a klubot” – mondta.

Ezek szerint Pérez közvetlen kiváltója volt annak, hogy minden idők egyik legjobb futballistája a nyáron összecsomagolt Madridban. Nyilván nem könnyű Cristiano Ronaldóval – a meglehetősen nárcisztikus portugál minden körülmények között elvárja, hogy ő legyen a középpontban és megfelelő megbecsülést kapjon –, ám stratégiailag rövidlátásra vall az, hogy elengedték, anélkül, hogy a pótlásáról egyáltalán előre gondolkodtak volna.

Ami azt illeti, könnyen lehet, hogy a Real kispadja csábító volt, de ez csak a bürökpohár csábításához hasonlítható. Az új edző mindenképpen kihívást jelentő helyzetben találta volna magát. Idősödik a keret, Marcelo, Karim Benzema, Sergio Ramos és Luka Modric is betöltötte már a harmincat, Gareth Bale és Toni Kroos is afelé ballag. Nagyon úgy tűnik, hogy Benzema leszálló ágban van, Modric távozásáról már a nyáron is keringtek a pletykák, Bale nemezise pedig sérülékenysége. A csapatához szorosan kötődő Zinédine Zidane inkább remek ütemérzékkel és elegánsan vette a kalapját, mint hogy nekilásson a „szétverő-újjáépítő” munkának.

A helyzet kicsit hasonló ahhoz, amivel José Mourinho távozása után Rafa Benítez szembesült az Internazionalénál; vagy ahhoz, amit David Moyes tapasztalt, miután „benyitott” a Manchester Unitedhez Sir Alex Ferguson után. Átalakításra szoruló keret, jóllakott kulcsjátékosok, új edző, azonnali eredménykényszer, ami viszont ellentmond az átalakítási folyamatnak. Csapdahelyzet – Lopetegui éppúgy repült is rövid időn belül, mint Benítez vagy Moyes, és ennek nem kizárólag saját tehetetlenségük volt az oka. Természetesen az is.

A fent említett játékosok pótlásáról mindenképpen el kellene kezdeni gondolkodni a Real Madridnak, de ez Ronaldo esetében sem történt meg. Márpedig az egészen döbbenetes, hogy a világ egyik legjobb góllövőjének helyettesítésére igazán komolyan vehető kísérlet sem volt a nyáron. Gőggel kevert szakmai hibával egyenértékű, ha Pérez és a vezetőség úgy gondolta, Ronaldo pótlása egyszerűen megoldható – az eredményt láthatjuk, a portugál meg köszöni szépen, Olaszországban ontja tovább a gólokat.

Ahogy Julen Lopetegui édesapja, José Antonio Lopetegui felpanaszolta: a fiát megfosztották ötven góltól. Nem kapott erősítéseket a védelembe és a középpályára – bár a Real Madrid vezetősége úgy véli, a keret minősége megfelelő –, kapott viszont egy (igazából nem szükséges) új kapust Thibaut Courtois személyében. A Brazíliából érkező szupertehetség, Vinícius Júnior kezelése további konfliktusokat szült – Pérez, ha már sok pénzt áldozott rá, a pályán szerette volna látni, Lopetegui megítélése szerint a támadó még nem érett a rendszeres szereplésre.

A Lopetegui utáni éra a Melilla elleni 4–0-s sikerrel kezdődött (Fotó: AFP)

Ha már tervezés: úgy tűnik, Pérez és a vezetőség Zinédine Zidane pótlására sem volt felkészülve. A kapkodás és az agresszív egyeztetés a spanyol szövetség háta mögött – amiről pontosan tudták, hogy rossz vért szül és a válogatott vb-szereplését tekintve is kockázatos – legalábbis erre utal. A New York Times úgy tudja, Lopetegui – hasonlóan ahhoz, amikor David Moyes megörökölte Sir Alex Ferguson székét a Manchester Unitednél – nem első számú választás volt. Csak éppen a rangsorban előrébb álló kiszemeltek – Mauricio Pochettino (Tottenham), Massimiliano Allegri (Juventus) és Jürgen Klopp (Liverpool) – mozdíthatatlanok voltak.

Az amerikai lap szerint Lopetegui érkezésének bejelentését azért sürgette Pérez, mert tartott attól, hogy egy spanyol vb-leégés rossz légkört eredményezne a Realnál is, az edzőt pedig ügynöke, a mindenhol jelen levő Jorge Mendes noszogatta. A minimális elitklubedzői tapasztalattal bíró tréner végül igent mondott, de felkészületlennek bizonyult.

TÚL SOK ARROGANCIA, TÚL KEVÉS PERSPEKTÍVA

A Real Madrid-ellenességgel végképp nem vádolható Marca jegyzetírója, Jesús Sánchez igen kritikusan fogalmazott, mondván, Florentino Pérez Realjában túl sok az arrogancia, de hiányzik a perspektivikus tervezés.

Sánchez felrója a klubnak a Lopetegui menesztése utáni, a „földön fekvőt rugdosó” közleményét, a nyári átigazolási tevékenységet, Cristiano Ronaldo elengedését és a hübriszt, amelyről Pérez tanúbizonyságot tett.

„Evidens, hogy szakadék tátongott a Real Madrid keretének minősége és a Julen Lopetegui irányításával elért eredmények között. Ugyanolyan evidens, hogy szakadék tátong a létező legoptimistább forgatókönyv segítségével elkészített jóslatok és a rideg valóság között, mely azt mutatja, hogy ez a csapat kétségtelenül nem olyan erős, mint korábban. Őrültség volt, hogy azt gondolta bárki, a Madrid immunis lesz modern történetének legjobb játékosa elvesztésére”írja jegyzetében.

A folytatás már Santiago Solarin, a játékosokon és az (érkező?) végleges kinevezésű edzőn múlik, bárki is legyen az. A kerettel kapcsolatos tervezési-stratégiai problémákat az új tréner sem fogja megoldani, de motiválhatja és újult önbizalommal vértezheti fel a játékosokat – már ha elfogadják. Türelemből nem lesz sokkal több. Perspektívából sem. Arroganciából sem lesz kevesebb, legalábbis elnöki szinten.

Szép feladat innen összeszedni a Realt, különösen a szorító eredménykényszer mellett. Solari a Melilla elleni kupamérkőzés megnyerésével kezdte meg a munkáját, de a gödörből kikapaszkodás még odébb van. Arra pedig különösen kell figyelni a madridiaknak, hogy ne kerüljenek a pocsék szezonkezdést követően egy negatív spirálba – egy ekkora klub nehezen engedhetne meg magának hosszan tartó eredménytelenséget.

Mit mondjunk: a Real Madrid környékén senki sem ehhez szokott hozzá.

SPANYOL KIRÁLY-KUPA
A 16 KÖZÉ JUTÁSÉRT,
ELSŐ MÉRKŐZÉS
Melilla (III.)–Real Madrid 0–4 (Benzema 28., Asensio 45+1., Odriozola 79., Cristo González 92.)

HIRDETÉS
HIRDETÉS
2018.11.11 20:06:17

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az acélkeményen futballozó Celta nem adta olcsón a győzelmet, de Solari alatt egyre markánsabb a Real.

2018.11.11 15:03:05

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A kartörése után visszatérő Messi duplázott, de ez sem segített a katalánokon.

2018.10.31 21:21:52

Spanyol labdarúgás MAROSI GERGELY

„Túl sok arrogancia” • Könnyen lehet, hogy bürökpohár volt a Zidane után megürült edzői poszt.

2018.10.30 23:53:01

Spanyol labdarúgás MALONYAI PÉTER

NS-VÉLEMÉNY. Julen Lopetegui nem Zidane, ám Pérez sem Santiago Bernabéu.

2018.10.28 15:41:15

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Az első félidőben csak a Barca volt a pályán, a madridiak későn ébredtek, a végén pedig kiütötték őket.

HIRDETÉS
HIRDETÉS