BABJÁK BENCE
BABJÁK BENCE
2018.01.10 14:40 Frissítve: 2018.01.10 14:40

Enisz Bardi: Valaki mindig ott van a nyakadon

A spanyol bajnokságban rákényszerítik a gyorsabb gondolkodásra Enisz Bardit, az Újpest korábbi középpályását, aki a Levante labdarúgójaként időnként úgy érzi, egyedül áll szemben tíz mezőnyjátékossal.

 

A tehetség önmagában nem elég, az átütő sikerhez
elszántság és kitartás is szükséges – ezt bizonyítja
Enisz Bardi karrierje (Fotó: Imago)

– Úgy tűnik, a Barcelona Philippe Coutinho nélkül is megállíthatatlan, vasárnap három nullára győzte le a Levantét.
– Pedig a meccs előtt bíztunk a pontszerzésben – mondta lapunknak Enisz Bardi, a Levante 22 éves macedón középpályása, aki sárga lapos eltiltása miatt nem lépett pályára. – Tudtuk, hogy a Barcelona más szint, de reméltük, hogy a kontratámadások után helyzetbe kerülhetünk.

– Kötelező ezt mondania, vagy tényleg hittek abban, hogy meglepetést szerezhetnek?
– Spanyolországban az önbizalom, nem pedig a kishitűség jellemzi a játékosokat. Eddig elég stabilan védekeztünk, erre építettünk. Ráadásul a Barcelonában is emberek futballoznak, Lionel Messi miért ne adhatná el a labdát a középpályán? Még egyszer mondom, tudtuk, kik szerepelnek az ellenfélnél, de itt a labdarúgók nem ijednek meg, ha klasszisokat látnak a másik oldalon, hanem elhiszik, hogy párharcokat nyerhetnek ellenük. Másként nincs értelme kifutni a pályára.

– A spanyol élvonalban mekkora a szakadék a csapatok között? Mennyiben más az Eibar ellen játszani, mint mondjuk az Atlético Madrid ellen?
– Természetesen érezni a különbséget, de nem mondanám, hogy egyik meccs könnyebb, mint a másik. Az Atlético öt nullára vert meg minket, és akárhogy változtattam a helyem, nem tudtam úgy átvenni a labdát, hogy ne láttam volna azonnal három-négy madridit magam körül. Olyan érzésem volt, mintha egyedül állnék szemben tíz mezőnyjátékossal, elképesztő sebességgel támadnak le. A kisebb csapatok ellen azért nehéz, mert szervezetten védekeznek, ezért nagy taktikai csata zajlik a pályán. De akármelyik együttessel állsz szemben, biztos, hogy ha a pálya közepén elveszíted a labdát, gólhelyzetbe kerül az ellenfél. Aztán imádkozhatsz, nehogy a hibádból kapjon gólt a csapatod.

– Ezen a téren mi a helyzet Magyarországon?
– Ott sokkal inkább belefért az eladott labda.

– A spanyol és a magyar élvonal teljesen más világ, mégis mi a leginkább szembetűnő különbség a két liga között?
– A sebesség. A futball nyelve minden országban ugyanaz, futni kell, passzolni, lőni. De Magyarországon az átvétel után messze helyezkedett tőlem az ellenfél, átgondolhattam, mihez kezdjek. A La Ligában sokkal nehezebb megfordulni a labdával, alig adódik szabad terület, valaki mindig ott van a nyakadon. Már az átvétel előtt tudni kell, mi lesz a következő mozdulatod.

BALSZERENCSÉS KÖZÉPPÁLYÁS
Eddig tizenöt spanyol bajnokin négy gól és öt gólpassz Enisz Bardi mérlege, ám az Újpest korábbi középpályásának nincs szerencséje a topcsapatokkal. A Real Madrid ellen 1–1-re végződő meccset a kispadról nézte végig, a Sevilla otthonában sérülés miatt hiányzott, a Barcelona elleni találkozót pedig sárga lapos eltiltása miatt hagyta ki. Az Atlético Madrid ellen kilencven percet kapott – a vendégek átgázoltak a Levantén, 5–0-ra nyertek.

– Hogyan tudott ilyen rövid idő alatt alkalmazkodni a magasabb tempóhoz?
– Szerencsére a vezetőedző az elejétől fogva bízott bennem, megértettem az elképzeléseit, az edzéseken pedig mindenki úgy hajt, mintha meccset játszana. A hétközi gyakorláson sokat fejlődtem, az egymás elleni játék meccsiramban zajlik, rákényszerítenek, hogy pörögjön az agyam.

– Újpesten ki tiltotta meg ezt a fajta edzésmunkát?
– Senki, ez fejben dől el. A Magyarországon töltött három évben számos tehetséget láttam, de néhányan talán túlságosan hamar elégedetté váltak. Nem álmodoztak a spanyol élvonalról, az erősebb bajnokságról, megfelelt nekik, ha stabil élvonalbeli játékosok maradnak. Ehhez pedig elég az ottani edzésmunka. Ne értsenek félre, ha valaki az egész pályafutását az élvonalban tölti, megérdemli a tiszteletet, de én többre vágytam, mindent megtettem, hogy fejlődjek. Spanyolországban pedig elvárják, hogy hétről hétre jobban teljesíts. Nemcsak a meccsen, az edzéseken is. Más a két kultúra, de ezt nem bántásként mondom. Nagyon hálás vagyok az Újpestnek, sokat köszönhetek a klubnak. Ha ott nem kapok bizalmat, ma nem futballoznék a Levantéban.

– Nem tartott attól, hogy az NB I után túl nagy ugrás lesz a La Liga?
– Bíztam magamban. Benne volt a pakliban, hogy az első félévem rámegy arra, hogy megszokjam a spanyol tempót, de tudtam, a fejlődésem garantálva van. Arra gondoltam, ha mégsem férek be a kezdőbe, a Levantéból vélhetően találok új csapatot. De szerencsére az első perctől megkaptam a lehetőséget a bizonyításra, úgyhogy nem aktuális a váltás.

A Nemzeti Sport digitális formában - az e-újságért kattintson ide!

2018.01.14 15:27:27

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

A középpályás szerint Horvátország bármire képes lehet a vb-n – ha továbbjut a csoportjából.

2018.01.12 22:42:11

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TÉLI TRANSZFERSOROZAT. Mégpedig királyi áron, így Valverdének a kezébe is nyomták a nagyseprűt.

2018.01.13 11:00:05

Spanyol labdarúgás DEÁK ZSIGMOND

„Felhívott egy 88 éves katalán néni, s ötvenes évekbeli relikviákat ajánlott fel Kubaláról.”

2018.01.09 16:03:05

Spanyol labdarúgás KŐFALVI DÁNIEL (BARCELONA)

Nem volt nagy ellenfél, nem volt nagy meccs, mégis nagy tanulsággal szolgált a túra!

2018.01.10 12:08:25

Spanyol labdarúgás BABJÁK BENCE

Az eladott labda Magyarországon még belefért – Spanyolországban bünteti az ellenfél.