El Clásico: Neymar kontra Bale - a „200 milliós” fiúk 3. találkája

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.15. 14:58
null
Szerda este vajon melyikük ünnepelhet? (Fotó: Reuters-montázs)
Harmadszor találkozik klubszinten egymással a Barcelona és a Real Madrid klasszis labdarúgója, a tavaly nyáron nem éppen potom pénzért megszerzett Neymar, illetve Gareth Bale. Az eddigi statisztika és teljesítmény a Real Madrid walesi szélsője felé billenti a képzeletbeli mérleg nyelvét, viszont a két, közös el Clásicót követően a brazil lehetett boldogabb. A szerda este 20.30 órakor kezdődő (Tv: Digi Sport 1) spanyol Király-kupa-döntőt a Nemzeti Sport Online élőben közvetíti!

 

Hiába, így múlik el a világ dicsősége. Egészen 2013 nyaráig kizárólag Cristiano Ronaldo és Lionel Messi külön csatájaként lett felvezetve a soros el Clásico, ám a walesiért és a brazilért nagyságrendileg kicsengetett 200 millió eurós tétel – mivel konkrét végösszeget nem tudunk egyik esetben sem, csak körülbelüli összegről beszélhetünk, bár ez éppen elég volt ahhoz, hogy Barca-elnökként megbukjon Sandro Rosell – más dimenzióba, anyagilag egy kategóriával még feljebb helyezte a párharcot.

Neymar érkezése után azonnal a kezdőben találta magát, december végén a fáradás jelei mutatkoztak már rajta, január közepén pedig kisebb sérüléssel bajlódott, így négy bajnokit és négy Király-kupa-találkozót volt kénytelen kihagyni. Bale a szezon elején küzdött kisebb egészségügyi problémával, amit döntően az generált, hogy a nyári felkészülést átigazolási ügye miatt szinte teljes egészében kihagyta. Viszont érkezése után játszatni kellett a drága pénzen megvett walesi szélsőt, és időbe telt, amíg fizikumra ismét utolérte magát.

Miután Bale összeszedte magát, bérelt helye lett a madridi kezdőben, ahol bátran lehet számítani lendületes játékára, elfutásaira, góljaira és gólpasszaira. Ellentétben Neymarral, aki minden meccsen képes megvillanni, de hosszú percekre is eltűnik olykor a védők sűrűjében, vagy éppen kilátástalan közelharcot folytat ellenük. Utóbbinak az európai futballban honos keményebb brusztot jelentő védelmeket is meg kellett szoknia – ez a folyamat még mindig tart –, a PL-ben és az európai kupaporondon vitézkedő kollégának ezzel nem volt gondja, és egyébként is jóval erősebb felépítésű. Ráadásul a katalán gépezetben is sokan megkérdőjelezik Neymar helyét. Messivel kevésbé eredményes a játékkapcsolata, többek szerint sokkal inkább kioltják, mintsem építik egymást. Bale helye jobbszélsőként megkérdőjelezhetetlen Madridban.

Az első el Clásicójukon a Barca 2–1-re nyert a Camp Nouban október végén, mindketten kezdőként léptek pályára. Neymar a 19. percben juttatta vezetéshez övéit, majd a 78. percben remekül ugratta ki Alexis Sánchezt, aki pazar emeléses befejezéssel eldöntötte a rangadót. Bale távoli lövésekkel veszélyeztetett, a 45. percben sárga lapot kapott, a 60. percben lecserélték.

A madridi visszavágón Bale kilencven, Neymar 68. percet töltött a pályán, utóbbi 3–3-as állásnál hagyta ott a társakra a befejezést, aki végül 4–3-ra győztek. A walesi tőle szokatlanul észrevétlen tudott maradni – nem ő vitte a prímet a Realban –, Jordi Alba felvette vele a futóversenyt, amikor meg gólpassz értékű beadással jelentkezett, az amúgy nagyszerűen kezdő Karim Benzema hibázott. A brazil nagy csatát vívott a madridi védőkkel, döntően Daniel Carvajallal, csapata második gólja előtt ő cselezgetett a Real tizenhatosán belül – szerelése után a lecsorgót váltotta gólra Lionel Messi –, a harmadik vendéggól pedig az ő buktatása miatt megítélt büntetőből született.

 

A KÉT KLASSZIS SZEZONJA EDDIG
A BAJNOKSÁGBAN meccs gól gólpassz gól/perc
Neymar 25 9 10 189
Bale 25 14 13 135
A BL-BEN
Neymar 10 4 5 193
Bale 9 5 3 129
A KIRÁLY-KUPÁBAN
Neymar 2 1 115
Bale 4 2
A SPANYOL SZUPERKUPÁBAN
Neymar 2 1 122
Bale

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik