Egy makulátlan védő ragyogása - Pepe az élvonal legsportszerűbb bekkje

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.12.15. 21:35
null
Pepe a megtestesült tisztaság (Fotó: Action Images)
Pepe a spanyol élvonal legtisztábban futballozó középhátvédje. Néhány éve valósággal elképzelhetetlen lett volna, hogy ez a mondat ebben a formában szerepeljen egy objektív statisztikán alapuló cikkben. Pedig most ez történt. Tizenöt forduló telt el a Primera División 2014–2015-ös idényéből, így egyre több, valóban érdekes következtetéseket tartalmazó statisztika bukkan elő. A Real Madriddal kapcsolatban rendre jól értesült Marca megvizsgálta, hogyan teljesítettek a La Liga középhátvédjei a szabálytalanságok terén.

 

Nincs egy éve, hogy a Nemzeti Sport Online-on megjelent a Hol van már a „favágó” Pepe? A Real védelme remekül zár az idén című írás. A cikk apropóját az adta, hogy Carlo Ancelotti Real Madridja a téli szünet után látványos javulást mutatott védekezésben a tavaly ősszel látottakéhoz képest. Ez idő tájt Pepe 700, illetve 359 perces szériában volt – 700 perce nem kapott sárga lapot, 359 perce pedig szabálytalanságot sem követett el tétmeccsen. Az idény végén pedig, tudjuk, mit ünnepelhetett a portugál védő és a Real Madrid…

A 31 éves tar védő olyannyira átmentette jó formáját, sőt tovább javított rajta, hogy tizenöt játéknap után kijelenthető: Pepe a spanyol első osztály legsportszerűbb középhátvédje.

A Marca írásában a La Liga húsz csapatának papíron kezdő centerhalfjait vizsgálta meg – azaz kiszűrte a kevés meccsen vagy általában csereként pályára lépő bekkeket. Közülük pedig Pepe az egyetlen, akinek még nincs sárga lap a neve mellett. A portugál válogatott oszlopos tagja tizenkét találkozón összesen 1080 percet játszott. Ezen mérkőzéseken csupán öt faultot ítéltek ellene, ami nem csak egy olyan játékostól meggyőző teljesítmény, akit 2009-es ámokfutása után joggal bélyegeztek meg, és egy-egy rosszul sikerült fotó alapján inkább félelmet keltő biztonsági őrnek mondanánk, mintsem klasszis labdarúgónak.

A szabálytalanságok számát vizsgáló kategóriában egyedül a levantés Loukas Vyntra volt ugyancsak ötször szabálytalan, ám ő két sárgát begyűjtött ebben a bajnokságban. Pepénél csak a Real Sociedad középső védője, Ion Ansotegi faultolt kevesebbszer (háromszor), viszont neki is van már két sárga lapos figyelmeztetése.

Összehasonlításképp a Primera Divisón nagyágyúnak számító középhátvédjei így produkáltak: a Barcelonából Javier Mascherano nyolc szabálytalanságot, egy-egy sárgát és pirosat, Gerard Piqué pedig hét faultot és négy sárgát harcolt ki – úgy, hogy mindketten kevesebb percet töltöttek a pályán Pepénél. A Marca ugyan nem vette számításba, de a katalánoknál Jérémy Mathieu is gyakorta, sőt az esetek túlnyomó többségében játszott középső védőt. Ő 13 bajnokival és 1067 perccel a lábában négyszer (azaz Pepénél kevesebbszer) szabálytalankodott, és két sárgát kapott. Az Atlético Madridban Diego Godín fault/sárga mutatója nyolc/három, Mirandáé hét/négy.

Sergio Ramos, aki a Real Madridban alapesetben Pepével alkot párt a védelem tengelyében, hússzal több szabálytalanságot követett el a ligában, mint a portugál, s már megvolt az első eltiltása öt sárga lapja miatt.

Pepét sárga kártyával legutóbb májusban figyelmeztették a bajnokságban, az utolsó fordulóban a Real Valladolid elleni összecsapáson (1–1). Piros lapot pedig immár három éve nem kapott Real Madrid-mezben. 2011. december 17-én, a Sevilla elleni 6–2-es győzelem során két sárgát kapott, így idő előtt mehetett zuhanyozni – akkor még José Mourinho volt a királyi gárda szakvezetője. (Érdemes megjegyezni, hogy Pepe a brazíliai világbajnokságon azért csak összehozott egy kiállítást, mondjuk abban a német Thomas Müllernek is volt némi szerepe.)

Azóta Pepe valósággal „kis angyalként” futballozik. Hogy ebben Ancelottinak vagy Pepe 2012 augusztusában és idén májusban született kislányainak van nagyobb szerepe, nehéz megmondani. Tény, Pepe 31 évesen, kétgyermekes apaként élete talán legjobb formájában futballozik a Bajnokok Ligája-címvédő Real Madridban, amely ráadásul húszmeccses győzelmi szériában jár minden tétmeccset figyelembe véve – utóbbiban pedig Pepe is közreműködött valamelyest.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik