Barcelona: kiújult Vilanova rákbetegsége

Vágólapra másolva!
2012.12.19. 12:59
Ismét rákos daganatot diagnosztizáltak az orvosok Tito Vilanova, az FC Barcelona vezetőedzőjének fültőmirigyében, így a klub az összes mai sajtóeseményét törölte. A spanyol bajnoki listavezető este hivatalos közleményben  jelezte: a szakembert már csütörtökön megműtik, ezt követően három-négy napot kell kórházban töltenie, majd hathetes kemoterápiával folytatódik a kezelés. Visszatérésig segítője, Jordi Roura veszi át a helyét.

Tito Vilanova hosszú és gyötrelmes hónapok elé néz (Fotó: Reuters)
Tito Vilanova hosszú és gyötrelmes hónapok elé néz (Fotó: Reuters)

 

SEGÍTŐJE HELYETTESÍTI VILANOVÁT

A Barcelonánál eloszlatták a Pep Guardiola beugrásáról szóló pletykákat, és megerősítették, Vilanova visszatéréséig segítője, Jordi Roura fogja helyettesíteni az első csapatnál.

„Teljes mértékben megbízunk a jelenlegi szakmai stábban, az ő irányításukkal folytatjuk a munkát. Tito ugyan nincs velünk, de itt van Jordi és a stáb többi tagja, Valladolidban már ők fognak irányítani" – nyilatkozta Andoni Zubizarreta sportigazgató.

„Tito megpróbál túljutni ezen az új kihíváson. Mindenben támogatjuk, mint ahogy a családját is. A futball pillanatnyilag másodlagos. A csapat egységesebb, mint valaha" – tette hozzá Zubizarreta.

Roura korábban a klub utánpótlásbázisában is dolgozott, mielőtt idén nyáron Vilanova segítőjeként vállalt szerepet.

„Mentálisan rendkívül erős, egyedül a felesége, a gyerekei és a szülei miatt aggódik" – nyilatkozta Sandro Rosell, a Barca elnöke.

Vilanovát ma műtik meg, azt követően három-négy napot kell kórházban töltenie, majd hathetes kemoterápiával folytatódik a kezelés.

 

A tegnapi nap örömteli fejleményeit ma valóságos sokk követte a Barcelona labdarúgócsapatának háza táján: Éric Abidal felépülése, illetve Lionel Messi, Carles Puyol és Xavi Hernández szerződéshosszabbítása után Tito Vilanova vezetőedző fültőmirigyében ismét rákos daganatra bukkantak az orvosok, amelynek következtében a klub az összes mára tervezett sajtóeseményét törölte.

A szakvezető 2011 őszén már sikeresen leküzdötte a betegséget – egy műtét során eltávolítottak egy daganatot a fültőmirigyéből, ami után tavasszal térhetett vissza a csapat kispadjára, akkor még Pep Guardiola segítőjeként. Arról egyelőre nincs információ, hogy a rehabilitáció idején ki pótolja a nyáron másodedzőből vezetőedzővé előlépett Vilanovát.

Vilanova a szerdán 18 órakor kezdődő edzés előtt beszélt a játékosainak kiújult rákbetegségéből, majd elhagyta a csapatot, már nem ő tartotta a közös foglalkozást. A klub 18:26-ra keltezett közleménye szerint Vilanovát már csütörtökön megműtik.

A nyilvánosság előtt Adria Vilanova, a fia szólalt meg elsőként: „Köszönjük a rengeteg támogatást, nagyszerűek vagytok, minden rendbe fog jönni" – írta a fiú a Twitteren.

Az esti edzés megkezdése után a klub hivatalos közleménye is érkezett. A csütörtöki műtétet követően három-négy napot kell kórházban töltenie, majd hathetes kemoterápiával folytatódik a kezelés. A közlemény szerint van arra esély, hogy a kezelés és Vilanova munkája összeegyeztethetőnek bizonyul – de ez a tréner állapotától függ.

Véletlen egybeesés, de éppen a ma esti edzésen tért vissza társaihoz Éric Abidal, aki májátültetésen esett át.

TITO VILANOVA BETEGSÉGÉNEK KRONOLÓGIÁJA
2011. november 22.: A Barcelona hivatalos közleményben tudatta a Milan elleni Bajnokok Ligája-mérkőzés előtt, hogy Tito Vilanova rákkal küszködik, és sürgősen meg kell műteni. Az orvosok eltávolítottak egy daganatot a Barca akkori másodedzőjének fültőmirigyéből, és hat nappal később kiengedték a kórházból, azzal a feltétellel, hogy otthon marad pihenni.
2011. december 7.: Vilanova újra részt vett a Barcelona edzésén. A szakember így 15 nappal a műtét után már ismét az edzőpályán dolgozott, ahogy korábban. December 11-én pedig már a kispadon is ott ült a Real Madrid elleni meccsen a Santiago Bernabéu Stadionban.
2012. május 12.: Az orvosok kijelentették, Tito Vilanova teljesen felépült. A tavasszal néhány meccset kihagyott, de májusban gyógyultnak nyilvánították.
2012. december 19.: A Barcelona bejelentette, hogy törlik az összes sajtótájékoztatót, és kiderült, hogy Vilanova egy ideig nem ülhet ott a kispadon, mivel kiújult a betegsége.
VILANOVA AKÁR MÁR JANUÁRBAN EDZÉST VEZÉNYELHET
A katalán Sport a Vilanovát kezelő klinika orvosaitól megtudta, a korábbi daganat helyén egy két centiméteres tumort találtak, amelyet a csütörtöki műtét során el tudnak távolítani.
A Sport internetes kiadása hozzáteszi, ez a daganat nem olyan súlyos és veszélyes, mint a korábbi, így a szakember a karácsonyt már otthonában töltheti, míg kedvező esetben egy hónap múlva ismét edzést vezényelhet.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik