nemzetisport.hu 2018.11.01 13:35 Frissítve: 2018.11.01 18:10

Barcelona: Hová tartanak? – Xavi aggódik az akadémia miatt

A Barcelona korábbi kiváló labdarúgója, Xavi aggódik a katalánok világhírű akadémiája, a La Masia jelene és jövője miatt. A jelenleg a katari al-Szaddban játszó és UEFA pro licenc-tanfolyamot végző 38 éves futballista nem érti, miért kellett távoznia Joan Vilának.

Xavi (balra) aggódik a Barcelona akadémiájának jövője miatt (Fotó: AFP)

 

Joan Vila a La Masia módszertani igazgatójaként dolgozott már hosszú évek óta – és neki köszönhetően került fel több játékos is az első csapatba –, a nyáron azonban nem hosszabbított vele szerződést a Barcelona. Carles Puyol után Xavi is rossz döntésként értékelte a 64 éves szakember távozását.

„Aggódom a La Masia helyzete miatt, mivel Joan Vila távozott. Ha őt kiveszed a Barcelonából, akkor mit csinál a klub? Ez a nagy kérdés – mondta a Catalunya rádiónak adott interjúban Xavi. – Ő ismeri a legjobban a csapat pozíciós játékát, mindent tud a Barcelonáról. Nem értem az egészet. Ráadásul rajta kívül olyan kulcsemberek is távoztak, mint Paco Seirullo és Albert Benaiges, akik sokat tehettek volna még a klubért.”

Tény, hogy az utóbbi években jóval kevesebb futballista tudott a La Masiáról felkapaszkodni a katalánok első csapatába. A Barcelona klubvezetői inkább a nagy (és drága) igazolások mellett tették le a voksukat (lásd például Philippe Coutinho vagy Ousmane Dembélé), míg a fiatalok másfelé vették az irányt: Jordi Mboula a Monacóhoz, Sergio Gómez a Borussia Dortmundhoz, Eric García a Manchester Cityhez igazolt többek között.

„Mindig a játékos dönt, hol szeretne játszani, de mérlegelnie kell, mennyit jelent számára a Barca. A végleges döntések meghozatala előtt én leültetném a játékosokat, és megkérdezném: az az álma, hogy a Dortmundban vagy a Cityben játsszon, vagy később vissza akar térni Barcelonába? Mert ha elmennek, tudniuk kellene, hogy kevés esélyük lesz visszatérni” – folytatta Xavi, aki, mint elmondta, a 19 éves középpályást, Riqui Puigot tartja a La Masia legnagyobb ígéretének.

2020.08.11 13:37:32

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. A portugál passzkirály már a katalánoké, Messi cimborájához el kell adni a Coutinho, Rakitic, Dembélé, Rafinha sort.

2020.08.05 12:49:08

Spanyol labdarúgás T. D.

A visszavonuló kapusklasszisnak többek között Gianluigi Buffon és Oliver Kahn is üzent.

2020.08.02 22:06:38

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. A királyi klubban ketyeg az egyik legkegyetlenebb óra, a biológiai, a kiszemeltek zöme francia.

2020.07.21 19:38:24

Spanyol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „Nem én vagyok a legjobb edző, és nem én vagyok a legjobb taktikus. De vannak más jó tulajdonságaim. Szenvedélyes és motivált vagyok, ez a kettő sokkal többet ér.”

2020.07.19 16:34:08

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Iksszel búcsúzott a La Liga új bajnoka, Benzema nem lett gólkirály, a Leganésnek két ziccere volt a végén.