Barca: „Rosell nem hazudott, Neymar 57.1 millióba került”

Vágólapra másolva!
2014.01.24. 20:31
null
Josep María Bartomeu elnök nem győzte hangsúlyozni, Neymar 57.1 millió euróba került (Fotó: Reuters)
Megtartotta első sajtótájékoztatóját a Barcelona elnökeként Josep María Bartomeu korábbi sportszakmai alelnök, aki a lemondását csütörtökön bejelentő Sandro Rosellt váltotta a katalán klub élén. A „trónörökös” elmondta, elődje igazat mondott Neymar vételárával kapcsolatban, tehát a brazil támadó valóban 57.1 millió euróba került. Bartomeu mellett a Barcelona szakosztály-igazgatója, Raúl Sanllehí is részt vett a sajtótájékoztatón.

 

Az új elnök mindenekelőtt elnézést kért a sajtó képviselőitől, amiért késve jelent meg a sajtótájékoztatón, majd nyomban leszögezte, hogy azt a munkát folytatja majd, amit elődje, Sandro Rosell megkezdett. Bartomeu elmondta, péntek délelőtt meglátogatta a csapatot az edzőközpontban, ahol előbb Gerardo Martino vezetőedzőt és a csapatkapitányokat, majd a teljes csapatot felvilágosította a csütörtöki történésekről. Az új elnök megkérte a játékosokat, hogy a játékra koncentráljanak, mert „fantasztikus helyzetben” vannak a kupákért folyó harcban, a meccseket pedig „a pályán kell megnyerni, nem az irodákban”.

„Bizonyos dolgokat jól végeztünk, bizonyosokat nem. Elődöm lemondásának személyes okai vannak, a saját biztonsága érdekében távozott” – emlékezett vissza a Rosell-érára Bartomeu, majd „rátért a tárgyra”, azaz Neymar átigazolására, amelyről Sanllehível együtt részletesen beszéltek.

Rosell nem hazudott, Neymar 57.1 millió euróba került. Mindent megtettünk, hogy a klub élén maradjon, de hajthatatlannak bizonyult” – mondta Bartomeu, aki Rosellt a Barcelona történetének egyik legjobb elnökeként jellemezte, és aki nélkül Neymar most nem állna a klub alkalmazásában, majd átadta a szót Sanllehínek, ő pedig tovább ismertette a megállapodás részleteit

ANCELOTTI NEM FOGLALKOZIK A RIVÁLISNÁL TÖRTÉNTEKKEL

„Nem szeretnék arról beszélni, hogy a Barcelonára milyen hatással lesz az elnökváltás, csak a saját csapatomra kívánok koncentrálni. A Barcelonának nagyszerű együttese van, feltételezem, hogy a szezon végéig talpon lesz minden fronton" – mondta a Real Madrid vezetőedzője.

A játékos szülei 40 millió euróval gazdagodtak, a Santos 17.1 millió eurót kapott, illetve további kétmillió eurót utalunk a bankszámlájukra, ha Neymar az Aranylabda-szavazáson bekerül az első háromba. Volt olyan klub, amely 100 millió eurót és dupla annyi fizetést ajánlott Neymarnak, mint mi, de a játékos minket választott” – mondta a szakosztály-igazgató, aki elárulta, hogy a brazil válogatott támadó éves szinten 8.8 millió, öt év alatt pedig 44 millió eurót kap a katalánoktól, ellenben a csatár nem jut további pénzösszeghez, ha trófeá(ka)t nyer jelenlegi csapatával. Viszont előlegként, amolyan aláírási pénz gyanánt 10 millió euróval gazdagodott.

A madridi illetőségű AS azonban kifejti, a transzfer egyéb költségei, mint például a marketingjogok vagy a Neymar alapítványának utalt pénzösszeg, 29.1 millió eurót tesz ki. Az sem mellékes, hogy a Barcelonának a jövőben elővásárlási joga lesz a Santos fiataljaira – a katalánok ezért 7.9 milliót fizettek. Mindennel együtt tehát, az ötéves szerződés lejárta után a brazil csatár összesen 130.2 millió eurójába kerül majd a Barcelonának. Bartomeu ugyanakkor kötötte az ebet a karóhoz, és az AS helyszínen tartózkodó tudósítója szerint körülbelül 95-ször mondta el, hogy a Neymar-transzfer 57.1 millió euróba „fájt”.

A találgatások szerint egyébként valószínűleg a Real Madrid volt Neymar másik kitartó kérője, a blancókhoz köthető az állítólagos százmilliós ajánlat.

Sanllehí hozzátette, a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben a Barcelonának egy eurójába sem kerül a megállapodásban foglalt két felkészülési meccs a Santosszal.

Az elöljárók kifejtették, többen még mindig nem tudják megemészteni, hogy Neymar a Barcát választotta. Az ugyanakkor érdekes, hogy a szerződés részleteinek ismertetéséhez arra volt szükség, hogy Rosell lemondjon...

Sanllehí monológja után Bartomeu visszavette a szót, és elmondta, Neymar szerződtetése – és fizetése – semmilyen hatással nincs Lionel Messi jelenleg érvényben lévő szerződésére, aki „a világ legjobb játékosa, ennek értelmében a legjobb fizetés is őt illeti meg”.

Az elnök elárulta, körülbelül száz olvasatlan sms-üzenete és nem fogadott hívása van, de nem tudja, hogy Florentino Pérez, a Real Madrid első embere a gratulálók között van-e. A nyáron Monacóba szerződő Éric Abidalról elmondta, hogy visszavonulása után visszavárják Barcelonába. Hozzátette, nem lehetett kérdéses, hogy átveszi Rosell helyét, hiszen „a világ legjobb klubjának irányítása soha nem visszatérő alkalom”.

Bartomeu és a jelenlegi elnökség mandátuma 2016-ig érvényes.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik