Barca: Neymar Messi „nyomdokaiba lépett” – zárolták a vagyonát

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.09.25. 20:03
null
Neymarnak az adócsalási ügy biztosan nem hiányzott (Fotó: Reuters)
A Sao Paulo állambeli szövetségi bíróság pénteken zárolta a Barcelona brazil futballistájának, Neymarnak vagyonát a családi céges vagyonnal együtt – a sztárjátékost adócsalással vádolják.

A bírósági döntéssel 188.8 millió brazil realnyi – közel 13.5 milliárd forintnyi – családi vagyont zároltak. A brazil nyomozó hatóságok azt állítják, hogy Neymar 2012 és 2014 között 63 millió realnyi (kb. 4.5 milliárd forint) adót nem fizetett be, adóbevallásai nem fedték a valóságot. A vád a csatár ellen adócsalás.

A bíróság Neymar brazíliai ingatlanvagyonát és értéktárgyait vette zár alá, a támadó bankszámlájához továbbra is hozzáfér. Carlos Muta bíró szerint Neymar rendszeresen nem vallott be külföldről érkező bevételeket. A bíró szeptember 11-én hozta meg a zárolásról szóló döntést, ami pénteken került nyilvánosságra. A zár Neymar vagyona mellett három családi cég (Neymar Sport & Marketing, N & N Consultoria, N & N Administração de Bens Participações e Investimentos) vagyonát érinti. A bírósági zárolás indoklása: biztosítani kell, hogy az adótartozás, ennek kamata és a kiszabott pénzbírság is befizetésre kerüljön.

Ilyen volumenű adócsalásért akár börtönbüntetés is elképzelhető – ám ez nem valószínű, mint azt az AP hírügynökségnek nyilatkozó adóhatósági szakértő, Iagaro Jung Martins elmondta.

„A zár alá vett vagyonról polgári bíróság dönt, de Brazíliában az ítélkezési gyakorlat nem túl szigorú. Ha Neymar megfizeti, amivel tartozik, valószínűleg minden egyéb büntetéstől mentesül.”

Neymar menedzsmentje egyelőre nem kommentálta a bírósági döntést.

Mint ismeretes, Neymar előtt Lionel Messi is adócsalási ügybe keveredett a Barcelona sztárjai közül – az argentin világklasszis a vád szerint 2007 és 2009 között 4.1 millió eurót nem fizetett be a spanyol államkasszába. Messiék befizették a büntetőkamattal megnövelt (ötmillió eurós) összeget, ám a barcelonai törvényszék ezt követően sem vonta vissza a vádemelést.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik