Barca: most már tényleg „quiquerülhetetlen” pár transzfer?

Vágólapra másolva!
2020.01.14. 09:38
null
Quique és Zinédine Zidane: üdv a klubban! (Fotó: AFP)
Újra kinyílott a világ második legkedveltebb ablaka, a labdarúgás nevű sportág téli átigazolási ablaka, így jelentkezünk szokásos topligás transzfer-összefoglalónkkal. A Premier League után szokás szerint a Serie A-val folytattuk, majd a Ruhr-vidék két gigászánál nézünk körül, hogy elérkezzünk Párizsba, majd a sűrű napokat élő Barcelonánál zárjunk.


„A Barca nem aludhatja át továbbra is a fontos mérkőzéseket, ez igen frusztráló. Irányítják ugyan a mérkőzést, de a védelmi kihagyások nem férnek be olyan csapatok ellen, amelyeket olyan jó edzők irányítanak, mint például Diego Simeone. Aki nagyon lelkes, mindig kiabál a játékosaival, arra motiválja és bátorítja őket, hogy kicsivel többet hozzanak ki magukból – talán éppen ez hiányzik most a Barcelonából. Az újabb vereség nem segít Ernesto Valverdén, lehet, az idény közben menesztik, mert ez így nem mehet tovább”
– értékelte volt klubja jelenét Rivaldo, a brazil klasszis, éppen akkor, amikor a klub vezetősége, ha már a Közel-Keleten voltak éppen, megbeszélést folytatott az egykori közönségkedvenc Xavival – aki visszautasította a megtiszteltetést, hogy Valverde utódja legyen.

Ennek több oka lehet: vagy még úgy érzi, túl nagy ugrás ez neki, vagy nem akar tűzoltóként egy kudarccal visszatérni, és ledönteni a saját szobrát a Barcánál, egy nem általa kialakított kerettel, vagy pedig igazak a francia sajtó korábbi hírei, miszerint a nyáron mentorával, Pep Guardiolával együtt átveszik a PSG-t, hogy végre Bajnokok Ligája-aranyra vezették Párizs ékességét.

Az As szerint az Eric Abidal, Óscar Grau küldöttség két és fél éves szerződést ajánlott Xavinak, azaz az idénybeli esetleges bukásokon átívelő időszakot kínáltak a passzmesternek, aki azonban bejelentette, marad az al-Szaddnál.

Xavi után magától értetődően került szóba a Japánban futballozó Andrés Iniesta, aki azonban még futballozni akar egy ideig, de a klubhoz sok szállal kötődő Ronald Koeman, Thierry Henry, Gabriel Milito, Mauricio Pochettino – és az Quique Setién, aki nagy meglepetésre végül a befutó lett, és 2022 nyaráig kötöttek vele szerződést.

Érdekes, hogy a gárda két vezéregyénisége, Lionel Messi és Luis Suárez nyilvánosan is kiállt a szaúdi kudarc után Valverde mellett, de ez kevésnek bizonyult.

Viszlát, és kösz a halakat!


Ha már Suárez: a remek formában lévő (23 mérkőzés, 25 kanadai pont) uruguayi legalább négy hónapig nem lesz bevethető térdműtéte miatt (a beavatkozás előtt még csak másfél hónapról beszéltek), mellette Ousmane Dembélé is sérült, ő egy hónap múlva térhet vissza, szintén optimális esetben: Ansu Fatinak és Carles Péreznek kell addig helyettesíteni őket.

Érdekes, hogy az angol sajtó szerint Dembélé továbbra is Jürgen Klopp első számú célpontja, de az angolok százmillió eurót áldoznának csak érte, ennél sokkal többe került a katalánoknak, ráadásul Suárez kiesése miatt még inkább szükség van rá.

A Bayern München, a Manchester United és a Tottenham érdeklődik erőst Nélson Semedo iránt, a londoniak benne látják az új Dani Alvest, de kosarat kaptak. Még érdekesebb Arturo Vidal esete, a chilei állítólag arra várt, hogy eldőljön Valverde sorsa. Az Inter mellett a Manchester United is érdeklődik iránta, az olaszok nem rejtik a véka alá, hogy le szeretnék Vidalt igazolni, olasz források szerint Antonio Conte inkább a chileit kéri a télen, mint Christian Eriksent.

Az már más kérdés, hogy a milánóiak kétmilliós kölcsön plusz 15 milliós vételi opciójától nincsenek elragadtatva a legalább 25 milliót kérő spanyolok, ám azt se feledjük, hogy Vidal tavasszal 33 éves lesz. Ugyanakkor érdekes maga a 25 millió euró, spanyol források szerint ugyanis a katalánokat érdekli az interes középső középpályás, Stefano Sensi, aki éppen ennyibe kerül a milánóiaknak, ha majd végleg megveszik.

Vidal sorsa immáron új mestere kezében van.

 

Samuel Umtitiért a United és a Tottenham jelentkezett be, ugyanezen hírek szerint a francia utódja honfitársa, a lipcsei Dayot Upamecano lehet. Umtiti távozása inkább nyári történet, annál is inkább, mert Jean-Clair Todibo nagyon közel került a Schalkéhoz, már fel is bukkant Gelsenkirchenben.

Gerard Piqué napok múlva krisztusi korba lép, és Umtiti sérülékeny mostanában, ezért is hihető a pletyka, hogy Todibo távozása esetén a milanos Alessio Romagnoli váltja őt a katalán keretben, az olasz védőt a minap a PSG-vel is hírbe hozták. A Manchester City Aymeric Laporte-ja szintén kiszemelt, ő ráadásul jól ismeri a La Ligát, csak éppen a nyáron nagyon súlyos sérülést szenvedett.

Semedo kollégája, a 21 éves szélső védő, Moussa Wagué a télen a Leicester Cityhez, a Torinóhoz vagy a Bayer Leverkusenhez kerülhet, sokkal nagyobb esélyét látjuk az ő távozásának, mint a szintén több poszton bevethető Semedóénak. Aki jó eséllyel érkezhet a télen, az Luis Abram: a perui egyre jobban futballozik a Vélez Sarsfieldben, és van olasz, azaz EU-s útleve is (a teljes neve Luis Alfonso Abram Ugarelli).

Érdekes a 16 éves tehetség, Louie Barry esete, akit hárommilliós költséggel elvihet az Aston Villa, állítólag mind az angolok, mind a Barca évi 1.5 millió eurós fizetést ajánlott fel neki. Barry körülbelül 260 ezer euróért került Spanyolországba a nyáron a West Bromwichtól (a pontos nevelési költség még nem ismert), az angol sajtó szerint odahaza havi 7.5 ezer eurót keresett a serdülők között, korábban a PSG, most a Liverpool és az MU is szerződtetné. Helyettese a Ligue 1-ből jöhet a Barcához a 17 esztendős, U21-es válogatott Eduardo Camavinga személyében.

Érte a Real Madrid is kapkod, és a királyi klub a spanyol sajtó szerint biztosan megelőzi a Barcát és a Manchester Cityt is a legújabb brazil üstökösért, Reinierért folyó versenyben, a Marca értesülései szerint a madridiak a 60 milliós, a Flamengo által először kért vételárat sikerrel lealkudták a felére. Pontosabban csak 24 milliót kaphat a klub, hármat-hármat a játékos családja és ügynöke, maga Reinier pár nap múlva költözhet, amikor betölti a 18-at.

Reinier egyébként a Transfermarkt szerint a világ harmadik legértékesebb U18-as játékosa Fati és a fent megénekelt Camavinga után. Nani unokatestvére, Angel Gomes már 19, sokkal kevesebbet ér, a Manchester Unitednél nem számolnak vele, ám a Barca-megfigyelők szerződtetésre ajánlották, és már szabadon tárgyalhat a kérőivel.

Több olasz lap is arról írt, hogy a Juventus kész 15 millió eurót fizetni a Barcának a Schalkének kölcsönadott fiatal védőért, Juan Mirandáért, és már a részletekről is tudnak: tízmillió azonnali utalás, ötmillió bónusz, és visszavásárlási lehetőség a Barcának. A Juve megfigyelői nyitott szemmel járnak Katalóniában, a támadó Alejandro Marquésért felajánlották cserébe az ő Matheus Pereirájukat, akit kétmillióért vettek meg az Empolitól. Érdekes, hogy a Juve 18 éves szenegáli támadóját, Kaly Senét meg éppen a Barca vinné, de ő már aligha fér bele a cserébe, Marqués szerződéséből ugyanis fél év sincs hátra.

Dani Olmo régi célpont, drága mulatság lesz visszacsábítani, ráadásul nem engedik el a télen, legalábbis az elsőre felkínált 35 millió euróért nem. Külön fájdalom a klub híveinek, hogy két korábbi fiataljuk közül Adama Traoré azt nyilatkozta, hogy tárt karokkal várja a Real ajánlatát (ugyanakkor a FourFourTwo angol kiadása arról ír, hogy a City és a Liverpool érdeklődése ellenére a szélső visszakerülhet egykori csapatához), de nem utasítana el egy ilyet a Betisnek kölcsönadott Carles Alena sem (egy spanyol lap szerint egyébként a játékos maga döntött a távozás mellett, erről edzőjét sem értesítette).

Ivan Rakitic mindenképpen maradna (Arthur Melo január végén lesz csak újra bevethető), Pedro kézzel-lábbal kapkod a visszatérésért, de csak a West Ham, a Fenerbahce és pár amerikai csapat udvarol neki, chelsea-s klubtársa, Willian azonban meglepő módon elutasította a Barca újbóli közeledését, angol források szerint. Ő a nyáron már 32 éves, annyi, mint most Pedro, a szerződése neki is hamarosan lejár, a lille-i Victor Osimhen ellenben ideális és jóval olcsóbb Dembélé-utód lehetne (neki a másik kérője éppen a Pool).

Luis Suárez rehabilitációja alatt foglalkozhat szerződéshosszabbításával, miként a Barcelonában világklasszissá érő Marc-Andre ter Stegen. Azt azért nem akarja a klub, hogy ezen kívül mással is foglalkozzanak az alkalmazottjai, Gerard Piqué miatt új kitételt akarnak belevenni a szerződésekbe, miszerint üzleti ügyekre és a közösségi oldalakra csak korlátozottan pazarolhatják az erejüket a labdarúgók. Akiknek panasza így sem lehet, a Real mellett a Barca a világ legjobban fizető futballcsapata.

Hogy kiknek kerülhet „Piqué-záradék” a szerződésébe hamarosan?

Egy brazil lap szerint a Barca 6.5 millió eurót ajánlott a 21 éves középpályásért, Matheus Fernandesért a Palmeirasnak, kiszemelt még a PSV négyszeres válogatott támadója, Donyell Malen, az interes Lautaro Martínez inkább nyári ügy, Olmóval, a nápolyi Fabián Ruizzal, a lipcsei Lukas Klostermann-nal és az ajaxos Donny van de Beekkel egyetemben, Dembélé eladása után megvenni Jadon Sanchót még inkább az.

Érdekes, hogy Valverde elküldése közben derült ki, hogy a régi Barca-célpont Cristhian Stuani neve ismét felmerült, ez is mutatja, nem az edző, hanem az ő főnökei alakítják ki inkább a keretet. A veterán uruguayi Spanyolhon egyik legjobb gólvágója, kivásárlási szerződése 25 millió euró, de ez függ a Girona szereplésétől – éppen ezért a télen spanyol lapok szerint 6-7 millióért már megszerezheti őt a Barca.

Ugyan Stuani 33 esztendős, de 2017 nyara óta 56 gólt lőtt egy azóta az élvonalból ki is esett kiscsapatban, azaz lehet még egy csodás tavasza.

Zárjuk a sorainkat azzal, akiről szinte teljesen elfeledkezett a sajtó: ugyan nincs agyonreklámozva, de a török szélsőnek, a 32 éves Arda Turannak lejárt a kölcsönszerződése a Basaksehirnél, ahová két éve került, ám azóta nem góljainak, hanem balhéinak és bűncselekményeinek se szeri, se száma – pedig ha kissé okosabban viselkedik Diego Simeone egykori kedvence, akkor most lehetne egy szép félidénye. A hírek szerint a Galatasaray igazolhatja le.

Sok nehézséggel néz szembe tehát a Barcelona, de vezeti a bajnokságot, a Bajnokok Ligájában a Napoli ellen a továbbjutás nagy esélyese, és övé a legdrágább keret a La Ligában. Ami a probléma: a keret 1.08 milliárd eurót ér, de ebből a kezdőcsapat 825 millió, ez „számszakilag” a soványabb kispadot mutatja a bombaerős kezdő mellett. A Real Madrid kerete például 1.07 milliárd eurót taksál a Transfermarkt szerint, a legdrágább kezdője 670 millió euró – és Eden Hazard, Gareth Bale, az első számú gólgép, Karim Benzema, valamit Marco Asensio nélkül nyert a minap spanyol Szuperkupát a királyi gárda.

Mint Ter Stegen és Suárez esete is rávilágít: nem egyedi eset, hogy egy-két súlyosabb sérüléssel borulhat egy gárda egész idénye, ráadásul a katalánok most nyögik az elmúlt évek elhibázott erősítéseit, és sokak szerint ha az edzőkérdés elveszi a figyelmüket a januári transzferektől, akkor éppen most bukják el a tavaszi sikereket.

SPANYOLORSZÁG, LA LIGA
TÉLI ÁTIGAZOLÁSOK, 2020

ALAVÉS
Érkezett:
Kölcsönbe:Ismael Gutiérrez (Betis),Víctor Camarasa (Betis)
Távozott:
Kölcsönbe:
Antonio Sivera (Almería)

ATHLETIC BILBAO
Érkezett:
Távozott:

ATLÉTICO MADRID
Érkezett:
Távozott:

FC BARCELONA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Arda Turan (Basaksehir)
Távozott:
Kölcsönbe: Carles Alena (Betis)

BETIS
Érkezett:
Kölcsönbe: Carles Alena (Barcelona)
Kölcsönből vissza:Víctor Camarasa (Crystal Palace)
Távozott:
Kölcsönbe: Wilfrid Kaptoum (Almería, 500 000 euró),Ismael Gutiérrez (Alavés),Víctor Camarasa (Alavés)

CELTA VIGO
Érkezett:
Távozott:

EIBAR
Érkezett:
Kölcsönbe: Sebastián Cristóforo (Fiorentina)
Távozott:

ESPANYOL
Érkezett: Raúl de Tomás (Benfica, 20 000 000 euró)
Távozott:

GETAFE
Érkezett:
Kölcsönbe:
Oghenekaro Etebo (Stoke City)
Távozott: Markel Bergara (visszavonult)
Kölcsönbe:Raúl Garcia (Real Valladolid)

GRANADA
Érkezett:
Kölcsönbe: Dimitri Foulquier (Watford)
Távozott: Adrián Ramos (CD América, ingyen)
Kölcsönbe:Bernardo Cruz (Numancia)

LEGANÉS
Érkezett:
Távozott:
Sabin Merino (Deportivo La Coruna)
Kölcsönbe: Fede Varela (Las Palmas)

LEVANTE
Érkezett:
Távozott:

MALLORCA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Bryan Reyna (Barakaldo), Sergio Buenacasa (Ponferradina)
Távozott:Ariday Cabrera (Las Palmas, ingyen)
Kölcsönbe: Bryan Reyna (Las Rozas),Sergio Buenacasa (Málaga)

OSASUNA
Érkezett:
Kölcsönbe: Toni Lato (Valencia)
Távozott:
Kölcsönbe: Luis Perea (Alcorcón), Brandon (Girona)

REAL MADRID
Érkezett:

Távozott:

REAL SOCIEDAD
Érkezett:
Távozott:

REAL VALLADOLID
Érkezett:
Kölcsönbe: Raúl Garcia (Getafe)
Kölcsönből vissza:José Antonio Caro (Ponferradina)
Távozott:
Kölcsönbe:
Anuar (Panathinaikosz)

SEVILLA
Érkezett:
Kölcsönből vissza:Simon Kjaer (Atalanta)
Távozott: Munasz Dabbur (Hoffenheim, 12 000 000)
Kölcsönbe:Simon Kjaer (Milan)

VALENCIA
Érkezett:
Kölcsönből vissza: Toni Lato (PSV)
Távozott:
Kölcsönbe:Toni Lato (Osasuna)

VILLARREAL
Érkezett:
Távozott: Cristian Espinoza (San Jose Earthquakes, kölcsön után végleg, 2 300 000)
Kölcsönbe: Leo Suárez (CF América)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik