Barca: 105 ezres, fedett, új stadionról döntenek januárban

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.12.10. 10:03
null
A látványtervek grandiózusak (Fotó: fcbarcelona.cat)
Barcelonában is új stadion építését fontolgatják: a 97 ezer néző befogadására képes Camp Nout egy 105 ezres, fedett lelátórésszel bíró, modernebb létesítmény válthatja fel – amennyiben a klubtagok januárban áldásukat adják a beruházásra.

 

„Januárban olyan ügyben kell meghoznunk egy fontos döntést, amely a klub stadionjának a jövőjét ötven évre befolyásolja – mondta Toni Freixa, az FC Barcelona labdarúgócsapatának szóvivője. – Két lehetőségünk van: építünk egy teljesen új stadiont közel a mostanihoz, valahol a Diagonal mellett, vagy teljesen átépítjük a jelenlegit, amely egyenértékű lesz azzal, mintha új lenne. Erről még nem döntöttünk, de arról már határoztunk, hogy 105 ezres lesz a befogadóképesség és tetőszerkezet kerül rá. Erről januárban szavazást tartunk, miután az ügyvezető testület dönt.”

Az ügyvezető nem árulta el, hogy mekkora költségvetésben gondolkodnak, annyit azonban kiegészítésképpen hozzáfűzött: soha nem vállalnának be egy olyan projektet, amelynek üzleti háttere nem stabil, és ezzel veszélyeztetnék a klub, valamint a csapat működését.

„Technikailag, pénzügyileg és a város szempontjából mindkét terv működőképes.”

A Camp Nout 1954 és 1957 között építették – a Kubala László nevével fémjelzett csapat után akkora volt az érdeklődés, ami indokolttá tette a bővítést –, az elmúlt évtizedekben a befogadóképesség döntően változott, az 1982-es, spanyolországi vb-re 120 ezer fölöttire növelték.

Ezzel egyidejűleg a hazai hadszíntér mellett az európai kupamezőnyben is meghatározónak számító férfi kosárlabda és kézilabdacsapat otthona, a Camp Nou tőszomszédságában lévő Palau Blaugrana is átépítésre kerülhet. A mostani 7500 nézőt befogadni képes csarnok kapacitását 12 ezresre növelnék.

Az átépítés érinthetné a szintén a közelben lévő, 15 ezres Mini Estadit, a másodosztályú tartalékcsapat otthonát. Helyén hatezer férőhelyes parkoló lenne, míg a stadiont kétezres új létesítmény válthatja, amelyben a fiatalok meccseket játszhatnak, a felnőttek pedig edzhetnek. De a fiatalok számára egy viszonylag nagyobb létesítmény, egy új „Mini” a mindössze párperces autóútra lévő La Masián is kialakításra kerülne.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik