Az utolsó Athletic-Real a legendás San Mamésban...

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.04.15. 14:13
null
Többek között a Manchester United is elvérzett a San Mamésban (Fotó: Action Images – archív)
Vasárnap este egy „korszak ért véget” Spanyolországban. Na nem kell mindjárt José Mourinho távozására vagy Lionel Messi eligazolására gondolni – „mindössze” a leggyakoribb párosításnak otthont adó San Mamés Stadion utolsó Athletic Bilbao–Real Madrid rangadóját rendezték. Nem mellesleg a királyi gárda 3–0-ra nyert a legendás „Katedrálisban”.

 

 

A 2012–2013-as bajnoki idényben a Primera División 31. fordulójában a spanyol futballtörténelem leggyakoribb párosítását rendezték Bilbaóban, amikor az Athletic a Real Madridot látta vendégül legendás stadionjában – immár 102. alkalommal.

Nincs két olyan csapat Spanyolhonban, amely ilyen sokszor találkozott volna egymással ugyanazon a pályán (a bajnokságot és a kupát is figyelembe véve).

Azon a bizonyos pályán, ahol „a futball az emberek szórakoztatásánál sokkal többről szól” – mesélt az ottani hangulatról Aitor Karanka, a Real Madrid másodedzője (s egyben korábbi Bilbao-játékos) 3–0-s győzelmüket követően a „Katedrálisnak” is becézett San Mamésről.

„Mindig különleges érzés idelátogatni, különösen most, hogy tudom, ez az utolsó alkalom. A nem hétköznapi hangulat nagyban hozzájárult a stadion egyedülálló történelméhez. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hogy játszhattunk itt” – tette hozzá a baszk szakember.

A párosítás bilbaói mérlege egyébként az Athleticnek kedvez: 102 összecsapásból 47-et a nyolcszoros ligaelső Bilbao nyert, a 32-szeres bajnok Real Madrid immár 37 sikerével szemben. A baszk gárda a kupában 19 találkozóból 10-szer vereséggel küldte haza a Madridot, de a „blancók” örülhettek többször, hisz mindent figyelembe véve tízszer kiütötték a Bilbaót a kupából, míg az „csak" kilencszer tette ezt meg a fővárosi alakulattal.

A San Mamésban a hazaiak összesen 168 gólt rámoltak be a Real Madrid aktuális kapusának hálójába az évtizedek során, míg a másik részről erre 143 talált érkezett válaszként. San Mamésban rendezett Athletic–Realon legtöbbször az egész pályafutását a Bilbaóban töltő csatár, Piru Gaínza szerepelt (20-szor), a sorban őt a madridi Gento követi 19 pályára lépéssel. A gólok tekintetében is baszk vezeti a listát, Telmo Zarra hétszer volt eredményes, míg Puskás Ferenc, a Real Madrid legendás magyarja hat gólt ért el az ősi rivális Athletic ellen pályafutása alatt.

A REAL UTÁN A BARCA LESZ A KÖVETKEZŐ S EGYBEN AZ UTOLSÓ?
A spanyol bajnokságot a Barcelona jelenleg 13 ponttal vezeti a Real Madrid előtt 31 fordulót követően, s két kör múlva épp a San Mamésba látogat. Könnyen lehet tehát, hogy a Bilbao pályáján ünnepel bajnoki címet a katalán gárda, ehhez valószínűleg legalább 16 pontos előnyre kell szert tennie a bilbaói mérkőzés végeztével, öt fordulóval a vége előtt .

A legnagyobb különbségű győzelem is az Athletic nevéhez fűződik: 1950. március 12-én a Real Madrid 6–2-es vereségbe szaladt bele a félelmetes hangulatú San Mamésban.

Az Athleticen kívül, ezen a pályán csak Real Madrid tudott matematikailag bebiztosítani bajnoki címet. Erre viszont egészen az előző idényig kellett várniuk a madridi fanatikusoknak, akkor a Real Gonzalo Higuaín, Mesut Özil és Cristiano Ronaldo góljával 3–0-ra nyert (csakúgy mint tegnap). Talán sokan emlékeznek még arra, amikor Iker Casillasék a levegőbe dobálták José Mourinho vezetőedzőt a San Mamés gyepén tavaly májusban.

A két gárda először 1929. június 23-án, már a hivatalos bajnokság első idényében csapott össze egymással, akkor a Bilbao 2–0-ra nyert saját otthonában. Nyolcvannégy évvel később pedig a Real, utoljára a San Mamésban.

S hogy miért is? Nem újdonság a hír, hisz már évek óta tudni lehetett, hogy az Athletic új stadiont építtet San Mamés Barria néven, amely idén megnyitja kapuit, s a következő szezontól már itt rendezik az Athletic–Real rangadókat is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik