Atlético: mi a közös Simeonéban, Wengerben és Kondás Elemérben?

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2015.12.23. 12:54
A spanyol élvonalbeli Atlético Madrid napra pontosan négy évvel ezelőtt nevezte ki Diego Simeonét vezetőedzőnek. Az argentin szakember munkába állása óta a La Ligában szereplő összes együttesnél volt legalább egy edzőváltás. A négy topligában (spanyol, angol, német, olasz) csak ketten ülnek Simeonénál hosszabb ideje jelenlegi csapatuk kispadján, a francia első osztályban viszont hárman is. A magyar NB I-ben egy tréner van, aki megszakítás nélkül ugyanannál a klubnál dolgozik, mint a Simeone-korszak kezdetén.

Az Atlético Madrid 2011. december 23-án adott ki közleményt, amelyben az állt, Diego Simeone veszi át a csapat irányítását. Akkor a Real Madridot José Mourinho, a Barcelonát Pep Guardiola irányította.

A SIMEONE-ÉRA
Simeone 228 tétmérkőzésen vezényelte az Atléticót, amely ebből 144-et megnyert, 38-at pedig elvesztett. Az Atlético Simeonéval öt trófeát nyert meg: az Európa-ligát, a Király-kupát, a bajnokságot, a Spanyol Szuperkupát és az európai Szuperkupát, sőt 2014-ben a Bajnokok Ligájában a döntőig menetelt.

Az utóbbi négy évben szinte mindegyik „kispad” megváltozott a La Ligában – kivéve az Atléticóét. Az élvonalbeli húsz együttes trénerei közül Simeone ül a legrégebb óta jelenlegi csapata kispadján. A vizsgált időszakban az Atléticót leszámítva tizenkét klub volt, amely mind a négy idényben az első osztályban szerepelt (és 15 további, amely hosszabb-rövidebb ideig rendelkezett élvonalbeli tagsággal), és mindegyiknél volt legalább egy edzőváltás. A negatív rekordot a Valencia tartja, amelynél kilenc szakember dolgozott vezetőedzőként. Az Athletic Bilbao és a Rayo Vallecano csupán két edzőt alkalmazott. A Realnál Carlo Ancelotti és Rafa Benítez követte Mourinhót, míg a Barcánál a Guardiola-érát követően Tito Vilanova, Gerardo Martino és Luis Enrique dirigált.

A TOPLIGÁK „ÖREG MOTOROSAI”
PREMIER LEAGUE: Arsene Wenger (Arsenal, 1996. szeptember 30. óta)
LA LIGA: Diego Simeone (Atlético Madrid, 2011. december 23. óta)
BUNDESLIGA: Markus Weinzierl (Augsburg, 2012. május 17. óta)
SERIE A: Giampiero Ventura (Torino, 2011. június 6. óta)
LIGUE 1: Christophe Galtier (Saint-Étienne, 2009. december 15. óta)

A mai értelemben vett négy topligában csak két edző van, aki Simeone kinevezése előtt és megszakítás nélkül most is ugyanannál az egyesületnél dolgozik. Nem meglepetésre az angol Arsenal legendája, Arsene Wenger az egyik, aki 1996. szeptember 30-án lett a londoniak menedzsere, azaz elképesztő módon 19 éve dirigálja az Arsenalt. A képzeletbeli dobogó második fokán Giampiero Ventura áll, aki 2011 júniusában vette át a Torino irányítását.

A francia bajnokságban hárman is a Simeone-korszak kezdete előtt álltak munkába jelenlegi csapatuknál. Christophe Galtier 2009-ben ült le a Saint-Étienne padjára, Jocelyn Gourvennec 2010 óta a Guingamp trénere, míg Stéphane Moulin 2011 nyarán vette át az Angers irányítását.

A honi élvonalban egy tréner van, aki megszakítás nélkül hosszabb ideje dolgozik klubjánál, mint Simeone az Atléticónál: Kondás Elemér 2011 áprilisában ült először a DVSC kispadján – a Vasas ellen 5–1-re megnyert bajnoki meccsen.

A világ változik, az Atlético vezetőedzője nem (Grafika: Marca – kattintson a nagyobb méretért)
A világ változik, az Atlético vezetőedzője nem (Grafika: Marca – kattintson a nagyobb méretért)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik