nemzetisport.hu 2013.12.17 11:36 Frissítve: 2015.02.18 02:37

Állami pénzzel tömik a Realt és a Barcát? Vizsgálódik az EU

Az Európai Unió vizsgálatot kezdeményez hét spanyol labdarúgóklubbal, köztük a két óriással, a Real Madriddal és a Barcelonával szemben, mert azok a gyanú szerint jogellenes állami támogatásokban részesültek.

Az uniós vizsgálódás a végén még a Real Madridnak és a Barcelonának is fájhat (Fotó: Action Images)

 

A spanyol külügyminisztérium megerősítette, hogy az Európai Bizottság – az Unió ellenőrző és végrehajtó szerve – vizsgálata hat élvonalbeli csapat, a Real Madrid és a Barcelona mellett az Osasuna, az Athletic Bilbao, a Valencia és az Elche, illetve a másodosztályú Hércules működésére terjed ki.

„A kormány harcolni fog azért, hogy megvédje a spanyol klubokat, mert ők is a spanyol brand részei” – reagált azonnal spanyol állami részről José Manuel García-Margallo külügyminiszter.

A politikus hozzátette: az eljárás előkészítése hónapok óta tarthat és hivatalosan csak szerdán kapnak tájékoztatást az uniós szervektől, ám azt tagadta, hogy a klubok bármilyen EU-szabályozást megszegtek volna.

Joaquín Almunia, az Európai Bizottság alelnöke, versenyjogokért felelős biztosa még áprilisban ejtett szót arról, hogy hét spanyol klub megsérthette az uniós előírásokat. Öt holland klub – a PSV, a NEC, a Maastricht, a Willem II és az FC Den Bosch – ellen már korábban vizsgálatot indított hasonló okokból a Bizottság, Almunia akkor úgy reagált a holland kifogásokra, hogy „a profi futballklubokat jól kell irányítani, és nem az adófizetők pénzével kell kisegíteni azokat pénzügyi gondok esetén”.

A Barcelona, a Real Madrid, az Osasuna és az Athletic Bilbao esetében állítólag az lehet a probléma, hogy a klubok még jelenleg is az egyesület tagjainak a tulajdonában állnak, és ezért kedvezőbb adózásban részesülnek. A Bizottság szerint a Real esetében az edzőkomplexum körüli pénzmozgások is okot adhatnak a vizsgálódásra, a Bilbaónál pedig az ebben a szezonban megnyitott új stadionra kapott támogatások nem felelnek meg az előírásoknak. A Valencia, az Elche és a Hércules a gyanú szerint a regionális szervektől kaptak olyan kölcsönöket és bankgaranciákat, amelyek ezen formájukban nincsenek összhangban a közösségi szabályozással.

2020.08.11 13:37:32

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. A portugál passzkirály már a katalánoké, Messi cimborájához el kell adni a Coutinho, Rakitic, Dembélé, Rafinha sort.

2020.08.05 12:49:08

Spanyol labdarúgás T. D.

A visszavonuló kapusklasszisnak többek között Gianluigi Buffon és Oliver Kahn is üzent.

2020.08.02 22:06:38

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

NYÁRI TRANSZFERSOROZAT. A királyi klubban ketyeg az egyik legkegyetlenebb óra, a biológiai, a kiszemeltek zöme francia.

2020.07.21 19:38:24

Spanyol labdarúgás MONCZ ATTILA

ALAPVONAL. „Nem én vagyok a legjobb edző, és nem én vagyok a legjobb taktikus. De vannak más jó tulajdonságaim. Szenvedélyes és motivált vagyok, ez a kettő sokkal többet ér.”

2020.07.19 16:34:08

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Iksszel búcsúzott a La Liga új bajnoka, Benzema nem lett gólkirály, a Leganésnek két ziccere volt a végén.