Akkor jössz rá, milyen fontos Casemiro, ha nincs a pályán

Vágólapra másolva!
2017.06.09. 12:22
null
Casemiro szerezte a Real Madrid második gólját a Juventus elleni BL-döntőn (Fotó: AFP)
Nem könnyű megmondani, ki volt a Real Madrid legjobbja a cardiffi Bajnokok Ligája-döntőben, amelyet a királyi gárda 4–1-re megnyert a Juventus ellen – ezzel első klubként megvédve a címét. A számos mosolygó madridista között jóllakott napközisekre jellemző széles vigyorral ünnepelt Carlos Henrique José Francisco Venancio Casimiro, ismert nevén Casemiro is. Esetében akkor döbben rá az ember, milyen fontos láncszem Zinédine Zidane gépezetében, ha nincs a pályán, nem pedig fordítva. A csendes brazil középpályás a harmadik BL-győzelmét könyvelte el a Reallal – pedig néhány éve még úgy tűnt, nincs maradása Madridban, hiszen Carlo Ancelottinál és Rafa Beníteznél sem számított alapembernek. Portré a blancók brazil „tüdejéről”, Casemiróról.

ÉDESAPJA ELHAGYTA A CSALÁDOT; CASEMIRO 80 JOGHURTOT VETT ELSŐ FIZETÉSÉBŐL

CASEMIRO VAGY CASIMIRO?
Helyesen Casimiro a vezetéknév, ám a legenda szerint egy alkalommal véletlenül Casemiro került a mezére, s azon a meccsen olyan jól játszott, hogy azóta is ezt iratja a szereléseire.

Mint oly sok világklasszis honfitársa esetében, Casemiro gyermekkorára sem lehet irigykedni. 1992. február 23-án a Sao Paulótól majd' 100 kilométerre fekvő Sao José dos Camposban született, a környék egyik legszegényebb negyedében. Édesapja hároméves korában elhagyta a családot, így édesanyja, Magda egyedül nevelte fel Casemirót és két kistestvérét, Lucast és Blancát. Magda általában reggeltől estig dolgozott, így legidősebb testvérként Casemiro feladata volt ellátni öccsét és húgát. Az iskolából hazaérkezve ebédet melegített, s vigyázott testvéreire, amíg anyjuk hazaért. A gyermekek felváltva otthon, nagymamájuknál és nagynénjüknél aludtak, mert otthon nem fértek el.

Casemiro ötévesen kezdett el focizni, első edzője, Jesús Moreira azt mondta róla, a kapus kivételével minden poszton megállta a helyét, testfelépítése jóval átlag feletti volt. A kis Casemiro a hétvégi meccsek előtt gyakran a csapattársainál töltötte az éjszakát, hogy kipihenten és időben érkezzen a találkozókra.

A kis Casimiro igazolása
A kis Casimiro igazolása
A BL-DÖNTŐ MVP-JE?
A statisztikákra szakosodott whoscored.com Casemirót látta a BL-döntő legjobbjának, a brazil 8.76-os osztályzatot kapott a portáltól. Gólja mellett 92.6 százalékos pontossággal passzolt és neki volt a legtöbb szerelése (7).

Nagyjából tízéves korában került a Sao Paulo kötelékeibe, elmondása szerint az edzőközpontban saját szobája volt televízióval, ággyal, hangrendszerrel és légkondicionálóval. Az otthon megszokott körülményekhez képest kiváltságosnak érezte magát.

Tizennégy éves korában májgyulladással kezelték, 16 esztendősen profi szerződést kötött a Sao Paulóval. Első fizetéséből a legenda szerint 80 üveg joghurtot vásárolt. Mint mondta, testvéreivel imádták a Yakultot [japán joghurtszerű ital – a szerző], egy utcai árus mindennap 17 óra tájékán járt a házuk felé, de édesanyjuk sohasem engedhette meg magának, hogy vásároljon gyermekeinek. Casemiro egyben megígérte édesanyjának, hogy soha többet nem kell dolgoznia.

Neymarral már Brazíliában is nagy csatákat vívott
Neymarral már Brazíliában is nagy csatákat vívott

EGY FELNŐTT A GYEREKEK KÖZÖTT

Pierluigi Casiraghi, a Monza, a Juventus, a Lazio és a Chelsea korábbi kiválósága az Internazionale játékosmegfigyelőjeként többször látta a tinédzser Casemirót. Úgy fogalmazott vele kapcsolatban, hogy mintha egy felnőtt beállt volna a gyerekek közé játszani. Páratlan fizikai adottságai mellett megvolt benne a brazilokra jellemző magas szintű technikai képzettség is.

A SELECAÓBAN (MÉG) NEM SZÁMÍT ALAPEMBERNEK
Casemiro a válogatottban 2011. szeptember 14-én, 19 évesen mutatkozott be Argentína ellen (0–0). Összesen csupán 15 alkalommal lépett pályára a selecaóban, a 2014-es hazai rendezésű világbajnokságon nem volt a keretben. A 2015-ös és a 2016-os Copa Américát már nem hagyta ki, a most zajló világbajnoki selejtezőkön pedig négyszer lépett pályára.

Pedig az utánpótlásban kihagyhatatlannak számított. 2009-ben U17-es dél-amerikai bajnok lett (akkor még Carlao néven futballozott). Ugyanebben az évben a brazilok nem jutottak tovább a csoportjukból az U17-es vb-n – pedig Casemiro mellett Philippe Coutinho és Neymar is ott volt a tornán. 2011-ben U20-as dél-amerikai bajnok lett többek között Neymar, Juan Jesus, Lucas Moura, Oscar, Danilo és Alex Sandro oldalán, majd ugyancsak 2011-ben U20-as világbajnoki címet ünnepelhetett (a csapattársai között volt Danilo, Alex Sandro, Juan Jesus, Philippe Coutinho, Oscar és Allan is).

Casemiro 18 évesen, 2010. július 25-én mutatkozott be a felnőttek között. A Santos elleni rangadót végigjátszotta, ám csapata 1–0-ra kikapott. Az ellenfélnél olyanok szerepeltek, mint a napjainkban a Real Madridot erősítő Danilo, a juventusos Alex Sandro, a Valenciához tartozó Ganso vagy épp a Barcelona világsztárja, Neymar. Persze Casemirónak is akadtak remek társai otthoni együttesében. Az évek során többek között a legendás kapus Rogério Cenitől, az Arsenalban megismert Denílsontól, a már említett Gansótól és a ma a PSG-t erősítő Lucas Mourától is tanulhatott.

Casemiro 2012-ben Copa Sudamericanát nyert a gárdával, de addigra szinte alig játszott a Sao Paulóban, mert az Arsenaltól 2011-ben kölcsönbe (majd 2013-ban végleg) érkező Denílson kiszorította őt. Állítólag a mellőzést nehezen viselte, felszedett néhány kilót és magatartásával is gondok akadtak. Brazíliában töltött évei alatt egyébként sem volt ritka, hogy a közvélemény Casemarrának hívta arrogáns természete miatt.

MIT JELENT CASEMIRO HIÁNYA?
A Real Madrid 2016-ban március 2. és szeptember 18. között sorozatban 16 spanyol bajnokit nyert meg, amivel beállította a Pep Guardiola-féle 2010–2011-es Barcelona rekordját, ám a 16. meccsen Casemiro megsérült. A tizenhatos széria során ő maga 13 mérkőzésen játszott. A „királyi gárdának” nem is sikerült a csúcsdöntés a brazil hiányában: a következő három fordulóban egyaránt döntetlent ért el. Igaz, a következő hat bajnoki – amelyeken Casemiro még szintén nem futballozhatott – mindegyikét megnyerte Zidane csapata.

Casemiro összesen 111 tétmérkőzésen szerepelt nevelőegyesületében, tizenegy góllal és tizenöt gólpasszal segítette a Sao Paulót. 2013 januárjában a spanyol másodosztályban vitézkedő Real Madrid Castillába került kölcsönbe, amelyben többek között együtt szerepelt Álvaro Moratával, Nacho Fernándezzel, Jesé Rodríguezzel és Lucas Vázquezzel.

A tavasz során José Mourinho, a királyiak akkori trénere megadta a sanszot Casemirónak, aki április 20-án a Betis ellen 3–1-re megnyert találkozón debütált a Real Madridban – „természetesen” végig a pályán volt. Mourinhónak – bár többször nem küldte pályára – tetszett a fiatal középpályás, aki ekkor már ötszörös brazil válogatottnak mondhatta magát, így javasolta szerződtetését. A Real Madrid – ha minden igaz – 5.5 millió euróért megvásárolta Casemirót a Sao Paulótól.

Casemiro a nála csupán 18 nappal idősebb Neymar oldalán szép sikereket ért el a korosztályos válogatottakban (Fotó: AFP)
Casemiro a nála csupán 18 nappal idősebb Neymar oldalán szép sikereket ért el a korosztályos válogatottakban (Fotó: AFP)

MOURINHO MEGLÁTTA BENNE A LEHETŐSÉGET, ANCELOTTI NEM SZÁMÍTOTT RÁ, BENÍTEZ NEM JÁTSZATTA A BARCA ELLEN

MI A HELYZET A PIROS LAPOKKAL?
Casemirónak nem kell a szomszédba mennie, ha keménységről van szó. Ennek ellenére Európába szerződése óta még nem kapott piros lapot. A Real Madrid és a Porto színeiben 144 mérkőzésen 44 sárga lapot gyűjtött. Meglehet, az Atlético Madrid, a Barcelona vagy épp a Bayern München hívei szerint ez pusztán a szerencsének köszönhető, hiszen volt néhány mérkőzése, amikor csak a játékvezető engedékenysége miatt nem kellett idő előtt zuhanyozni mennie.

Első teljes évadjában nem jutott neki főszerep. Carlo Ancelotti 25 tétmeccsen szavazott bizalmat, így összesen 733 percet töltött a pályán, viszont a lisszaboni BL-döntő után az ő nyakába is aranyérem került. Casemiro legemlékezetesebb meccse a BL-negyeddöntő visszavágója volt. A Real odahaza 3–0-ra legyőzte a Borussia Dortmundot, ám a németek már a visszavágó 37. percében 2–0-ra vezettek Marco Reus duplájával, és nem úgy néztek ki, mint akik beérik ennyivel, a szépítéssel. Ancelotti a 73. percben a még 0–0-s állásnál tizenegyest rontó Ángel Di María helyére küldte be a brazilt, aki a maradék bő negyedórában többet tett hozzá a továbbjutáshoz, mint a kezdőként 45 percet kapó Asier Illarramendi. Casemiro az AS cikke szerint négy labdát szerzett, csak kettőt vesztett el, s csupán egyszer szabálytalankodott, fontos szerepe volt abban, hogy nem kapott gólt a hajrában a madridi alakulat.

A 2014–2015-ös szezont a Portóban töltötte kölcsönben, ahol rendszeres játéklehetőség mellett megmutathatta, mit tud. A portugál csapatban 41 tétmérkőzésen 3255 percet töltött a pályán, négy gólt szerzett és három gólpasszt adott. Eközben a Real Madrid a Bajnokok Ligája elődöntőjében kiesett a Juventusszal szemben, Ancelotti pedig távozni kényszerült...

MIT MONDOTT PÉREZ, AMIKOR MEGSZÜLETETT CASEMIRO LÁNYA?
Casemiro 2011 óta alkot egy párt Anna María Ortegával, akivel 2014 júniusában keltek egybe Sao Paulóban – épp aznap, amikor Brazília tizenegyesekkel kiejtette Chilét a vb-nyolcaddöntőben.
2016. március 14-én kislányuk született, aki a Sara nevet kapta. Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke azt mondta Casemirónak, hogy gyermekéből igazi madridista lesz, hiszen a Real Madridot 1902-ben ugyancsak március 14-én alapították.

Bár a Portónak opciós joga volt megvásárolni Casemirót, a Real inkább kifizette a szerződésben foglalt 7.5 millió eurót, melynek köszönhetően a brazil visszatérhetett Madridba.

Rafa Benítez jóval több esélyt adott a brazilnak a 2015–2016-os évad kezdetén. A novemberi el Clásico előtt Casemiro sorozatban öt bajnokit játszott végig, ennek ellenére a kispadról kellett végignéznie, ahogy a Barcelona négy gólt szerez a Santiago Bernabéuban...

Zinédine Zidane januárban vette át Benítez helyét, s bár eleinte nála sem számított alapembernek Casemiro, áprilisban végig a pályán volt a Camp Nouban, a Real Madrid pedig 2–1-re diadalmaskodott a Barca otthonában. E mérkőzés után kapta a Tank becenevet a Marcától.

A szezon végére Zidane ráérzett, hogy Casemiro tökéletesen illeszkedik Luka Modric és Toni Kroos mellé. Nem meglepő, hogy az Atlético Madrid elleni milánói BL-fináléban Casemiro ismét a kezdőben találta magát, mind a 120 percet a pályán töltötte, hogy aztán a tizenegyespárbaj után a második BL-serlegét emelhesse a magasba.

Casemiro és Anna esküvője
Casemiro és Anna esküvője

A mögöttünk hagyott szezonban Casemiro kirobbanthatatlanná vált a Real kezdőjéből. 42 tétmérkőzésen 3313 perc jutott neki (2580-nal több, mint a 2013–2014-es kiírásban). Hat góljából egyet-egyet a Napolinak, a Barcelonának és a döntőben a Juventusnak lőtt, emellett négy gólpasszal is hozzájárult a sikerekhez. A cardiffi döntő lefújása után elsőként rohant a Real Madrid híveihez, akik bő másfél évvel korábban, Benítez idején a kezdőbe követelték Casemirót.

Casemiro eddig három teljes idényt játszott a Real Madridban, és mindegyikben nyert egy BL-t. Immár ugyanannyi elsőséggel büszkélkedhet a legrangosabb sorozatban, mint például Carles Puyol, a Barcelona legendája, aki tizenöt évig volt a katalánok játékosa.

CASEMIRO BL-SZEZONJAI A REAL MADRIDBAN
SZEZONMECCSJÁTÉKPERC (A DÖNTŐBEN)
GÓL
2013–20146144 (0)
0
2015–201611
925 (120)
0
2016–20179827 (90)
2

Egyesek szerint Casemiro személyében jó helyre került Xabi Alonso 14-es meze, még akkor is, ha a brazil játéka nem feltétlenül hasonlít a nemrég visszavonuló világ- és Európa-bajnok spanyol kollégájáéra.

A Casemiro család
A Casemiro család

Nem először fordul persze elő, hogy a Real Madridnál egy „zongoracipelő” ennyire fontos szerepet tölt be a csapatban. A 2000-es évek elején a „királyi gárda” elkövetett egy hibát, amikor 2003-ban eladta Claude Makélélét. Ez a húzás Zidane szerint olyan volt, mintha egy Rolls Royce-ból kivennék a motort. Gyaníthatóan a francia tréner – az első vezetőedző, aki címet védett a BL-ben – nem akar hasonló baklövést Casemiro esetében, hiszen tüdő nélkül igencsak nehéz levegőhöz jutni…

NÉVJEGY – CASEMIRO
Név:
Carlos Henrique José Francisco Venancio Casimiro
Született: 1992. február 23., Sao José dos Campos (Sao Paulo állam)
Nemzetisége: brazil
Posztja: középpályás
Nevelőegyesülete: Sao Paulo
Klubjai: Sao Paulo (2010–2013), Real Madrid (2013–), Porto (kölcsönben, 2014–2015)
Válogatottság/gól: 15/0
Sikerei klubjaival: Copa Sudamericana-győztes (2012), háromszoros Bajnokok Ligája-győztes (2013–2014, 2015–2016, 2016–2017), spanyol bajnok (2016–2017), Király-kupa-győztes (2013–2014), európai Szuperkupa-győztes (2016), klubvilágbajnok (2016)
Sikerei a válogatottal: U17-es dél-amerikai bajnok (2009), U20-as dél-amerikai bajnok (2011), U20-as világbajnok (2011)

355.8k Likes, 1,275 Comments - Casemiro (@casemiro_oficial) on Instagram: ""



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik