BODNÁR ZALÁN 2017.10.25 23:10 Frissítve: 2017.10.26 15:23

A La Masia mázlija – Bodnár Zalán jegyzete

 

Amikor 2006 és 2011 között az FC Barcelona háromszor megnyerte a labdarúgó Bajnokok Ligáját, a Real Madrid pedig egyszer sem, a fővárosi csapat szurkolói nem elsősorban a trófeákat irigyelték a katalánoktól, hanem a La Masiát, a Barca híres utánpótlásképző-központját, amelyben kivirágzott a nagy generáció minden egyes ikonikus tagja, Lionel Messitől Xavin vagy Carles Puyolon át Andrés Iniestáig. Akkoriban a futballvilág ámulva figyelte a szakmai műhelyt, amely olyan mitikussá vált, mint a mesebeli titkok kamrája.

 
Barcelona: tíz év alatt egy sztárt sem nevelt a La Masia 

De a két ősi rivális, az FC Barcelona és a Real Madrid között az utánpótlás-nevelés ideológiájában is mindig markáns különbség nyilvánult meg. Míg a Barca önmagáról gondosan kialakított képének – különösen attól fogva, hogy Johan Cruyff irányította a képzést – fontos eleme volt a lehetőleg katalán érzelmű és identitású labdarúgók „felépítése” és szerepeltetése, a Real Madrid (főleg amióta nem korlátozzák a légiósok számát) csak amolyan tessék-lássék módon nevelt játékosokat. Van akadémiája, de nem zavar sok vizet. A madridi klub inkább a legnagyobb sztárok szerződtetésére esküdött, s ezt meglehetősen látványosan igazolta. A külföldi csillagok, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano vagy éppen Raymond Kopa varázslatos játéka révén az ötvenes évek második felében, az első öt BEK-sorozatban a királyi gárda diadalmaskodott. A klub filozófiájának máig része ez, hiszen a pénz nem akadály, a Real Madrid hívó szava pedig máig a legcsábítóbb.

Ma viszont ott tartunk, hogy az elmúlt négy évben a Real Madrid nyert három BL-t, miközben továbbra sem görcsöl azon, hogy valahogy saját nevelésű játékost adjon a felnőttcsapatnak (még ha Daniel Carvajal személyében erre is akad példa), de azért ellátja a világfutballt Álvaro Moratákkal és Juan Matákkal. Eközben Barcelonában nagyot fordult a világ: a nemzetközi eredményesség visszaesése mellett évek óta nem került fel újabb saját nevelésű játékos a nagycsapathoz. Az ifimenők vagy elkallódnak, vagy Katalónián kívül bontakoznak is ki, Iniestáékhoz hasonló tehetségeknek se híre, se hamva. Katalán legendák mondanak elmarasztaló ítéletet a képzés színvonaláról, és a klub pánikszerűen kifizet 150 millió eurót a Dortmundnak Ousmane Dembéléért, mert ő már rúgott két egyeneset a labdába.

Egyre erősebb a gyanúnk, hogy Messit, Xavit és Iniestát mégsem a La Masia tette naggyá.
Inkább fordítva lehetett az.

2020.10.19 09:36:17

Spanyol labdarúgás SMAHULYA ÁDÁM

A Barca-öregfiúk főnöke szerint a keddi meccs remek alkalom a közös klasszisok felidézésére.

2020.10.19 09:52:46

Spanyol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

Rég volt ilyen ígéretes saját nevelésű tehetsége a gránátvörös-kékeknek, mint a 17 éves támadó.

2020.10.17 13:20:35

Spanyol labdarúgás nemzetisport.hu

Gyengén futballoztak a katalánok, 11-esből szerzett góllal nyert a hazai csapat.

2020.10.17 12:21:42

Spanyol labdarúgás T. D.

Zidane csapata 15 meccses veretlenségi sorozatát is elveszítette • A Cádiz először verte meg idegenben a blancókat.

2020.10.08 10:28:54

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

TRANSZFERZÁRÁS. De mit mondjon akkor a Barcelona és a Real Madrid? Simeone szűrőcserével zárta a nyarat.