BODNÁR ZALÁN 2017.10.25 23:10 Frissítve: 2017.10.26 15:23

A La Masia mázlija – Bodnár Zalán jegyzete

 

Amikor 2006 és 2011 között az FC Barcelona háromszor megnyerte a labdarúgó Bajnokok Ligáját, a Real Madrid pedig egyszer sem, a fővárosi csapat szurkolói nem elsősorban a trófeákat irigyelték a katalánoktól, hanem a La Masiát, a Barca híres utánpótlásképző-központját, amelyben kivirágzott a nagy generáció minden egyes ikonikus tagja, Lionel Messitől Xavin vagy Carles Puyolon át Andrés Iniestáig. Akkoriban a futballvilág ámulva figyelte a szakmai műhelyt, amely olyan mitikussá vált, mint a mesebeli titkok kamrája.

 
Barcelona: tíz év alatt egy sztárt sem nevelt a La Masia 

De a két ősi rivális, az FC Barcelona és a Real Madrid között az utánpótlás-nevelés ideológiájában is mindig markáns különbség nyilvánult meg. Míg a Barca önmagáról gondosan kialakított képének – különösen attól fogva, hogy Johan Cruyff irányította a képzést – fontos eleme volt a lehetőleg katalán érzelmű és identitású labdarúgók „felépítése” és szerepeltetése, a Real Madrid (főleg amióta nem korlátozzák a légiósok számát) csak amolyan tessék-lássék módon nevelt játékosokat. Van akadémiája, de nem zavar sok vizet. A madridi klub inkább a legnagyobb sztárok szerződtetésére esküdött, s ezt meglehetősen látványosan igazolta. A külföldi csillagok, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano vagy éppen Raymond Kopa varázslatos játéka révén az ötvenes évek második felében, az első öt BEK-sorozatban a királyi gárda diadalmaskodott. A klub filozófiájának máig része ez, hiszen a pénz nem akadály, a Real Madrid hívó szava pedig máig a legcsábítóbb.

Ma viszont ott tartunk, hogy az elmúlt négy évben a Real Madrid nyert három BL-t, miközben továbbra sem görcsöl azon, hogy valahogy saját nevelésű játékost adjon a felnőttcsapatnak (még ha Daniel Carvajal személyében erre is akad példa), de azért ellátja a világfutballt Álvaro Moratákkal és Juan Matákkal. Eközben Barcelonában nagyot fordult a világ: a nemzetközi eredményesség visszaesése mellett évek óta nem került fel újabb saját nevelésű játékos a nagycsapathoz. Az ifimenők vagy elkallódnak, vagy Katalónián kívül bontakoznak is ki, Iniestáékhoz hasonló tehetségeknek se híre, se hamva. Katalán legendák mondanak elmarasztaló ítéletet a képzés színvonaláról, és a klub pánikszerűen kifizet 150 millió eurót a Dortmundnak Ousmane Dembéléért, mert ő már rúgott két egyeneset a labdába.

Egyre erősebb a gyanúnk, hogy Messit, Xavit és Iniestát mégsem a La Masia tette naggyá.
Inkább fordítva lehetett az.

2020.01.19 20:14:08

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

Nem parádéztak a katalánok, egy kis szerencse is kellett a sikerhez, no és Lionel Messi zsenije.

2020.01.18 14:17:13

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A dupla tüdejű középpályás volt a madridi rangadó hőse, a vendégektől elvett egy gólt a VAR.

2020.01.13 21:41:38

Spanyol labdarúgás SZELI MÁTYÁS

NS-VÉLEMÉNY. A Barcelona legnagyobb ellensége a Barcelona.

2020.01.12 18:30:29

Spanyol labdarúgás BACSKAI JÁNOS

A Real mestere a 10. trófeáját nyerte meg a csapat élén, 0–0 után 11-esekkel győztek az Atlético ellen.

2020.01.10 12:19:51

Spanyol labdarúgás ILKU MIKLÓS

Lionel Messi szerint gyermeteg hibákat vétettek, Luis Suárez szerint nincs szükség edzőváltásra.