A La Masia mázlija – Bodnár Zalán jegyzete

Vágólapra másolva!
2017.10.25. 23:10

Amikor 2006 és 2011 között az FC Barcelona háromszor megnyerte a labdarúgó Bajnokok Ligáját, a Real Madrid pedig egyszer sem, a fővárosi csapat szurkolói nem elsősorban a trófeákat irigyelték a katalánoktól, hanem a La Masiát, a Barca híres utánpótlásképző-központját, amelyben kivirágzott a nagy generáció minden egyes ikonikus tagja, Lionel Messitől Xavin vagy Carles Puyolon át Andrés Iniestáig. Akkoriban a futballvilág ámulva figyelte a szakmai műhelyt, amely olyan mitikussá vált, mint a mesebeli titkok kamrája.

De a két ősi rivális, az FC Barcelona és a Real Madrid között az utánpótlás-nevelés ideológiájában is mindig markáns különbség nyilvánult meg. Míg a Barca önmagáról gondosan kialakított képének – különösen attól fogva, hogy Johan Cruyff irányította a képzést – fontos eleme volt a lehetőleg katalán érzelmű és identitású labdarúgók „felépítése” és szerepeltetése, a Real Madrid (főleg amióta nem korlátozzák a légiósok számát) csak amolyan tessék-lássék módon nevelt játékosokat. Van akadémiája, de nem zavar sok vizet. A madridi klub inkább a legnagyobb sztárok szerződtetésére esküdött, s ezt meglehetősen látványosan igazolta. A külföldi csillagok, Puskás Ferenc, Alfredo Di Stéfano vagy éppen Raymond Kopa varázslatos játéka révén az ötvenes évek második felében, az első öt BEK-sorozatban a királyi gárda diadalmaskodott. A klub filozófiájának máig része ez, hiszen a pénz nem akadály, a Real Madrid hívó szava pedig máig a legcsábítóbb.

Ma viszont ott tartunk, hogy az elmúlt négy évben a Real Madrid nyert három BL-t, miközben továbbra sem görcsöl azon, hogy valahogy saját nevelésű játékost adjon a felnőttcsapatnak (még ha Daniel Carvajal személyében erre is akad példa), de azért ellátja a világfutballt Álvaro Moratákkal és Juan Matákkal. Eközben Barcelonában nagyot fordult a világ: a nemzetközi eredményesség visszaesése mellett évek óta nem került fel újabb saját nevelésű játékos a nagycsapathoz. Az ifimenők vagy elkallódnak, vagy Katalónián kívül bontakoznak is ki, Iniestáékhoz hasonló tehetségeknek se híre, se hamva. Katalán legendák mondanak elmarasztaló ítéletet a képzés színvonaláról, és a klub pánikszerűen kifizet 150 millió eurót a Dortmundnak Ousmane Dembéléért, mert ő már rúgott két egyeneset a labdába.

Egyre erősebb a gyanúnk, hogy Messit, Xavit és Iniestát mégsem a La Masia tette naggyá.
Inkább fordítva lehetett az.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik