A fűszer új, de a szakács a régi – ennél „simeonésabban” nem kezdhetett volna az Atlético

Vágólapra másolva!
2019.08.21. 16:43
null
Simeone fanatikus hangulatban irányította csapatát a nyitó fordulóban (Fotó: AFP)
Alaposan átalakult az Atlético Madrid kerete a nyáron, ám van, ami nem változik: Diego Simeonéval a kispadon a győzelmi recept kulcsa még mindig a saját kapu megvédése. A fővárosi együttes idénybeli első tétmeccsén nem születhetett volna „simeonésabb” végeredmény: a Getafe elleni meccset 1–0-ra nyerte meg az előző idényben ezüstérmes gárda.

 

Nyolc új játékos érkezett idén nyáron az Atlético Madridba, ebből öt (Kieran Trippier, Renan Lodi, Joao Félix, Mário Hermoso és Marcos Llorente) már a La Liga 1. fordulójában bemutatkozott új klubjában.

Az Atlético szokatlanul sokat, több mint 240 millió eurót áldozott új embereire, ami érthető, hiszen a felnőttcsapatból 11 futballista távozott végleg a nyáron. Többek között olyan alapemberek intettek búcsút a madridiaknak, mint Antoine Griezmann, Lucas Hernández, Rodri, Diego Godín, Juanfran vagy Filipe Luís.

Érkezett viszont Európa egyik legnagyobb tehetsége, a 126 millió euróért megvásárolt portugál Joao Félix, aki a Getafe ellen parádés szóló végén harcolt ki tizenegyest, majd sérülés miatt le kellett cserélni.

Az első meccs alapján egyértelműnek tűnik: mindegy, hogy Griezmann vagy Félix viseli a 7-es mezt, az Atlético hű marad Diego Simeone ars poeticájához. A madridiak kis túlzással jobban szeretnek 1–0-ra nyerni, mint mondjuk 3–1-re.

Mielőtt bárki betonvédekezéssel „vádolná” Simeonéékat, jegyezzük meg, totális bunkerfocival nem ért volna el ilyen szép sikereket az argentin tréner. El kell ismerni, a támadásokat roppant hatékonyan váltja gólra az Atlético Madrid. Az együttes Cholóval a kispadon (vagy eltiltás miatt a lelátón) 430 tétmérkőzéséből 264-et megnyert, ami több mint 61 százalékos mutató.

Joao Félix gondoskodhat arról, hogy az Atlético kapcsán ne csak a védekezésről beszéljenek (Fotó: AFP)
Joao Félix gondoskodhat arról, hogy az Atlético kapcsán ne csak a védekezésről beszéljenek (Fotó: AFP)

Simeone 2011 decemberében vette át a csapatot Gregorio Manzanótól. A klub azóta talán legszebb korszakát éli, bajnoki címet és két Európa-ligát nyert, no meg kétszer eljutott a Bajnokok Ligája-döntőbe. Mindezt egy harcos, brusztos stílussal, amire a játékosok és a szurkolók is vevők.

Az Atléticót játékosként 1994 és 1997, valamint 2003 és 2005 között erősítő Simeone vezetőedzőként elkönyvelt első teljes idénye óta csak egyszer fordult elő, hogy a La Ligában nem a madridiak játékosa kapta a legjobb kapusnak járó Zamora-díjat. Thibaut Courtois kétszer, míg Jan Oblak a legutóbbi négy évad mindegyikében kiérdemelte az elismerést. A kivétel a 2014–2015-ös szezon, amikor a barcelonai Claudio Bravóé volt a legjobb kapott gól/meccs mutató.

A 2012–2013-as kiírástól számítva csak egy idény volt, amikor az Atlético több mint harminc gólt kapott a ligában (Simeone első teljes évadjában 31-szer találtak az ellenfelek a madridi kapuba). Azóta az Atlético rendre dobogós helyen végzett a bajnokságban, többek között a kevés kapott gólnak köszönhetően.

Oblak sorozatban ötödször lehet a La Liga legjobb kapusa (Fotó: AFP)
Oblak sorozatban ötödször lehet a La Liga legjobb kapusa (Fotó: AFP)

Na de térjünk vissza a Getafe elleni idénynyitóra! Az Atlético hazai pályán Álvaro Morata fejes góljával 1–0-ra megverte a városi riválist. A találkozót mindkét csapat tíz emberrel fejezte be, illetve a második félidőben Morata kihagyott egy tizenegyest. Simeone pedig ugyanolyan fanatizmussal tüzelte tanítványait és a közönséget, mintha a BL-döntőbe jutásért harcolt volna csapata.

Pont a Getafe szurkolói tudhatják a legjobban, milyen nehéz feltörni az Atlético védelmét. Amióta Simeone a fővárosiak vezetőedzője, a Getafe tizenhat (!) tétmérkőzésen egyetlen gólt sem tudott szerezni ellene… 2011 novemberében a Getafe 3–2-re legyőzte az akkor még Manzano által irányított Atléticót, ám azóta két gól nélküli döntetlent leszámítva nem sokra futotta a városi riválisa ellen.

A végeredményt tekintve ez tipikus Simeone-meccs volt. Az Atlético Cholo irányítása alatt 56 bajnoki mérkőzést nyert meg egyetlen szerzett góllal. Ez az Atlético leggyakoribb végeredménye a La Ligában a Simeone-érát figyelembe véve. Cholo 181 mérkőzésen győzött a spanyol élvonalban az Atlético trénereként, azaz nagyjából minden harmadik diadala 1–0-sra sikeredett.

A második leggyakoribb Atlético-végeredmény a 2–0, ezt követi az 1–1, a 0–0 és a 3–0 – derült ki a Marca korábbi anyagából.

Kifejezetten jó jel kezdésként a győzelem az Atlético számára. Simeonéval ezt megelőzően csupán kétszer kezdte három szerzett ponttal a bajnokságot az együttes. Először a 2013–2014-es évadban, amikor a nyitányon 3–1-re győzött a Sevilla otthonában, az idény végén bajnoki címet és BL-ezüstérmet ünnepelhetett. A második eset pedig két évvel később történt: 2015 nyarán az Atlético 1–0-ra (naná…) nyert a Las Palmas ellen Griezmann góljával, s 2016 tavaszán ismét a BL-döntőbe jutott.

Úgy tűnik, amíg Diego Simeone a szakács Madridban, a siker receptje nem változik…

SPANYOL LA LIGA
1. FORDULÓ

VASÁRNAP

Atlético Madrid–Getafe 1–0 (Morata 23.)
Deportivo Alavés–Levante 1–0 (Maripán 54.)
Espanyol–Sevilla 0–2 (Reguilón 44., Nolito 86.)
Real Betis–Real Valladolid 1–2
(Loren 68., ill. Sergi 63., Óscar Plano 89.)
SZOMBAT
Valencia–Real Sociedad 1–1(Gameiro 59., ill. Oyarzabal 101. – 11-esből)
Mallorca–Eibar 2–1(D. Rodríguez 4., P. Oliveira 75. – öngól, ill. P. Oliveira 57.)
Leganés–Osasuna 0–1(Chimy Avila 75.)
Villarreal–Granada 4–4(Cazorla 35. – 11-esből, Moi Gómez 53., G. Moreno 65., Chukwueze 73., ill. Vico 45+6. – 11-esből, Machís 62., Soldado 75., Puertas 81.)

Celta Vigo–Real Madrid 1–3 (Lozada 91., ill. Benzema 12., Kroos 61., L. Vázquez 80.)
PÉNTEK

Athletic Bilbao–FC Barcelona 1–0(Aduriz 89.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik