A Barcelona legyőzte az AC Milant, övé a Gamper-kupa

Vágólapra másolva!
2010.08.25. 21:59
null
David Villa megkezdte barcelonai gólgyártását (Fotó: Reuters)
Felkészülési mérkőzésen, a Joan Gamper-kupáért játszott találkozón a Camp Nouban a Barcelona 1–1-es mérkőzést követően a tizenegyespárbajban 3–1-re legyőzte az AC Milant, és 34. alkalommal hódította el a katalán klub alapítójáról elnevezett trófeát.

A Spanyol Szuperkupát szombat este begyűjtő, a Sevilla elleni hazai visszavágón gálázó Barcelona vezetőedzője, Pep Guardiola vegyes csapatot küldött pályára az AC Milan ellen. Többek között a Sevilla elleni találkozót mesterhármasával lényegében egymaga eldöntő Lionel Messi is csak a kispadon kezdett, aligha formahanyatlás miatt.

 A JOAN GAMPER-KUPA
A kupa első kiírását 1966-ban rendezték, még négy csapattal, hiszen csak 1997-től lett kétcsapatos és így egymeccses a kupa. Tavaly az angol Manchester City nyert, amely 1–0-ra verte meg a házigazdákat. Az AC Milan korábban két alkalommal meccselt a trófeáért: 1986-ban a negyedik helyen végzett, 2004-ben pedig 2–1-es vereséget szenvedett a katalán házigazdától. Az Újpest révén egy győzelemmel mi, magyarok is büszkélkedhetünk (1970). Tizenegyesek az idén döntöttek ötödször, a Barca a Sampdoria, a Santos és a Boca Juniors után a Milant is így tudta legyűrni, viszont a Juventusszal szemben (2005) alulmaradt.

Ott volt ellenben a pályán, méghozzá egyszerre, kezdőként Zlatan Ibrahimovic és az új nyári szerzemény, David Villa, akiknek együttes szerepeltetésével kapcsolatban Guardiolának minden egyes alkalommal állást kell foglalnia. Nos, a svéd klasszikus center pozícióban kapott szerepet, míg a friss világbajnok balszélsőként kezdett.

Ibrahimovic kapcsán viszont egyébként is téma az AC Milan, hiszen a csatár pozíciója ettől függetlenül gyengülni látszik a katalán klubon belül, ő pedig aligha az a típus, aki megelégszik a statisztaszereppel. Az olaszok foglalkoztatnák is a gólerős támadót, aki korábban megfordult már a Serie A-ban, igaz, a rivális Juventusban, majd az Internazionaléban. Ez azonban aligha jelentene akadályt bármiben. Az már sokkal inkább, hogy a tavaly drága pénzen megvásárolt Ibrahimovicért – 46 millió euró, plusz az akkor 20 millió euróra taksált Samuel Eto'o –, 40 millió eurót kérnének a katalánok, viszont az ekkora összeggel nem rendelkező Milan vezetősége a jóval szerényebb „adjátok oda baráti áron, egy évre kölcsönbe" jelmondattal érkezett a megbeszélésre. Ez viszont egyelőre nem képezi alku tárgyát.

Az AC Milant erősítő Ronaldinho a katalán szurkolók  szeretetét élvezve térhetett vissza a Camp Nouba
(Fotó: Action  Images)
Az AC Milant erősítő Ronaldinho a katalán szurkolók szeretetét élvezve térhetett vissza a Camp Nouba (Fotó: Action Images)

A találkozón a Barcelona kezdett aktívabban, és bármilyen rendhagyónak is tűnt az összeállítás, igazán egységes csapatot alkottak a hazaiak. Mezőnyfölényük és labdabirtoklásuk így is az olaszok fölé helyezte őket, de a komolyabb lehetőségekre jó húsz percet kellett várniuk. Akkor viszont szélről belőtt labdákból többször veszélyes szituációkat alakítottak ki, Ibrahimovic a 27. percben akrobatikus karatemozdulattal még a Milan kapujába is juttatott egy jobb oldali beadást, de lesállás miatt érvénytelenítették a találatát.

Inzaghi:  remek mozdulat, pazar gól (Fotó: Reuters)
Inzaghi: remek mozdulat, pazar gól (Fotó: Reuters)
A Milan ritkán jutott át a hazai térfélre, pedig soraiban ott szorgoskodott a nyári felkészülési időszakban több felesleges kilójától megszabaduló, a barcelonai reptéren és a stadionban is nagy örömmel fogadott Ronaldinho, aki elérzékenyülve úgy fogalmazott: úgy érzi magát, mintha hazaérkezett volna.

Nos, a brazil aranylabdás a 77. percig trükközött, majd lecserélték – a hazai közönségtől nagy tapsot kapott. Addig azonban történt néhány említésre méltó dolog...

Mindenek előtt az, hogy a szünet után két perccel David Villa megszerezte barcelonai pályafutásának első találatát: a támadó egy bal oldalról becenterezett labdát pörgetett védőjét megelőzve a vendégek hálójába. 1–0

A 62. percben Guardiola „sort" cserélt, érkezett a Seydou Keita, Messi, Piqué, Busquets, Fontás ötös, így a kapott gólhoz már ők is asszisztáltak.

Puyol és a régi játszótárs, Ronaldinho
Puyol és a régi játszótárs, Ronaldinho

A 67. percben ugyanis Inzaghi révén egalizáltak a vendégek. Az addig semmit sem mutató vendégek hátrányba kerülve felvállalták a bátrabb játékot, jóllehet a góljukhoz kellett egy hazai labdavesztés, Seedorf harmincméteres, indításnak megfelelő keresztlabdája és Pippo Inzaghi lövőtudománya is: a jobbára lesipuskás erényeket csillogtató olasz kapásból, 16 méterről óriási gólt ragasztott a bal felsőbe. 1–1

A folytatásban a Barcelona uralta a játékot, de siettette a befejezéseket, szokatlanul sokat hibázott, néha öncélúan játszott, és az is rendhagyónak volt nevezhető, hogy a labdabirtoklási mutató közel kiegyenlített volt (54, illetve 46 százalék), amit kevés vendégcsapat mondhat el barcelonai látogatása alkalmával.

A kilencven perc (plusz három hosszabbítás) nem hozott döntést, jöhettek a tizenegyesek. Katalán részről Messi, Bojan Krkic és Thiago értékesítette a sajátját, csak Busquets hibázott, ellenben a túloldalon Seedorf, Pirlo – ő Panenka módra nyesett alá a labdának, de az állva maradó Pinto simán lekapta – és Jankulovski is rontott, így a házigazdák 3–1-re megnyerték a külön csatát.

45. JOAN GAMPER-KUPA
FC BARCELONA–AC MILAN 11, T.: 31
Barcelona, Camp Nou, 96.195 néző. V.: David Fernández Borbalán
FC BARCELONA: Pinto – Adriano, Puyol, G. Milito, Abidal – Iniesta, Jonathán Dos Santos, Maxwell – Jeffrén, Ibrahimovic, Villa. Csereként a második félidőben pályára lépett: Piqué, Pedro, Seydou Keita, Bojan Krkic, Fontás, Thiago, Messi, Dani Alves, Sergio Busquets.
AC MILAN: Amelia – Antonini, Thiago Silva, Nesta, Bonera – K-P. Boateng, Pirlo, Borriello, Ambrosini, Ronaldinho – Huntelaar. Csereként a második félidőben pályára lépett: Roma (kapus), Oduamadi, Papasztatopoulosz, Inzaghi, Seedorf, Abate, Strasser, Yepes, Jankulovski, Merkel.
Gólszerzők: David Villa 47., ill. Inzaghi 67.
Sárga lap: G. Milito 61.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik